Ne.Xseniya

Дезодорант або антиперспірант: так в чому різниця?

Дезодорант або антиперспірант: так в чому різниця?

Всім привіт! Я впевнена в тому, що таке делікатне питання, як чистота пахв, хоч раз в житті турбувало кожну. Особливо коли ти готуєшся до важливої події, чи збираєшся одягнути щось облягаюче. В такі моменти важливо почувати себе комфортно та бути впевненою в тому, що обраний засіб точно не підведе. Декілька неприємних ситуацій змусили мене почати ретельний пошук ідеального продукту, і саме цими двома знахідками я і хочу сьогодні поділитись.

Найперше, що я дізналась – антиперспірант та дезодорант – це зовсім різні речі. Раніше я не надавала цьому значення. Але саме цей момент виявився ключовим. Тепер я точно знаю, як правильно ними користуватись, і для яких саме цілей вони потрібні. Так в чому ж різниця між антиперспірантом та дезодорантом?

Антиперспірант – це засіб, який блокує потовиділення, звужуючи пори потових залоз.

Дезодорант – це засіб, призначений для маскування та ослаблення запаху поту без впливу на процес потовиділення.

Я маю помірний рівень виділення поту, тому спочатку купила лише дезодорант для чутливої шкіри від бренду Eucerin.

Його цілком вистачає для щоденного користування. Проте з часом я помітила, що він не справляється з потом під час моїх ранкових пробіжок та активних вправ. Також декілька моїх ефектних виходів у світ, були зіпсовані величезними плямами поту під пахвами. Про запах я мовчу (то був дуже спекотний літній день).

Тому наступною покупкою став антиперсперант проти білих слідів і жовтих плям від бренду Vichy. Я мала перевірити його ефективність на собі. Спойлер: він мене дійсно не підвів.

Основна різниця між антиперспірантом та дезодорантом полягає в тому, що перший засіб протидіє поту, його природному виділенню в організмі, а дезодорант – лише маскує запах. Антиперспірант діє більш радикально. Він надає відчуття свіжості протягом тривалішого часу завдяки тому, що звужує пори зменшуючи потовиділення.

Важливим моментом є те, що його не бажано використовувати на постійній основі.

Дезодорант усуває запах поту протягом певного часу, підійде для людей, які не дуже сильно пітніють. Надає відчуття свіжості та приємний аромат, але його дія по часу коротше, тому іноді потрібно оновлювати його на шкірі.

Тож все-таки, який варіант засобу краще? Зараз розберемось.

Головною перевагою дезодоранту є те, що він має антибактеріальні компоненти у своєму складі. Нейтралізує неприємний запах, який є наслідком розмноження мікроорганізмів. При цьому ви можете продовжити пітніти, але без характерного аромату.

На відміну від свого колеги, антиперсперант діє на основі солей алюмінію, які формують у потових залозах гелеподібні «затички». В результаті шкіра дійсно залишається сухою. Протестовано на собі та білій кофтині.

Дезодорант від Eucerin є моїм фаворитом протягом декількох років. Тож трохи накидаю його загальних характеристик:

Склад містить такий компонент, як тринатрій. Він блокує розмноження бактерій на шкірі. Має гіпоалергенну формулу та збалансований pH.

Аромат присутній, запах відчувається при нанесенні. Але він ледь помітний та ненав'язливий. Я б навіть сказала, що він приємний.

Консистенція – легка, ніжна до тіла. Не залишає після себе відчуття липкості. Досить швидко всотується в шкіру.

Зовнішній вигляд – дезодорант поставляється в привабливому, скляному пакованні. Виглядає дуже красиво та мінімалістично.

Переваги – нейтралізує неприємні запахи, не викликає подразнення та надмірну сухість, має приємну консистенцію. Не створює дискомфорт на шкірі, без яскравого запаху. Економно витрачається.

Недоліки – для кращої ефективності необхідно оновлювати протягом дня, не підійде для використання під час занять спортом. Скляне паковання може бути не зручним при транспортуванні у сумці.

Характеристики антиперспіранту від Vichy:

Склад – не містить етилового спирту, має гіпоалергенну формулу. Містить такий компонент, як алюміній хлоргідрат. Саме він контролює потовиділення. Працює одразу – затримує піт та запах на поверхні шкіри.

Аромат – ледь помітний, з нотками парфумів. Не відчувається на шкірі.

Консистенція – легка, приємна. Швидко всотується, не лишає відчуття липкості та стягнутості.

Зовнішній вигляд – має красиве, лаконічне пластикове паковання. Зручний, невеликий розмір дозволяє брати його з собою усюди. Кришка щільно прилягає до корпусу.

Переваги – забезпечує захист від надмірного потовиділення, блокує неприємні запахи. Має легкий аромат, компактний розмір та консистенцію, що не створює липкий шар. Робить шкіру під пахвами сухою.

Недоліки – може лишати сліди на одязі, але вони з легкістю змиваються водою. Містить алюміній. Може трохи пересушувати шкіру.

Також я не знала, що існують деякі нюанси користування цими засобами. Антиперспірант необхідно наносити за кілька годин до сну. Так, саме такий спосіб розкриває ефективність його компонентів. Дезодорант можна наносити одразу після душу, а протягом дня лише оновлювати засіб на шкірі. Оскільки я постійно знаходжусь не вдома, його компактний розмір дозволяє всюди брати продукт з собою. В цьому полягає різниця між нанесенням дезодоранту та антиперспіранту

Отже, у висновку скажу, що для користування на постійній основі, я все ж таки обрала дезодорант. Так, є момент, що його дії особисто мені не вистачає на цілий день. Проте він не блокує природні процеси та не пересушує мою чутливу шкіру.

Антиперсперантом я теж буду із задоволенням користуватись, але в крайніх випадках. Таких, як тренування в спортзалі або івент, під час проведення якого, чистота пахв має бути останнім, про що я буду думати.

А що ви оберете для себе – дезодорант чи антиперспірант?