Alyona Fedyk

За якими критеріями відбувається класифікація парфумів?

За якими критеріями відбувається класифікація парфумів?

До роботи у сфері краси, для мене завжди класифікація парфумів була однією – це концентрація. Однак в цьому зараз розбирається практично кожен, хто цікавиться світом парфумерії. Насправді ж, критеріїв значно більше, і, як на мене, найцікавіший – це сприйняття ароматів.

До прикладу, я частіше за все обираю деревинні та квітково-фруктові парфуми, хоч і ніколи першопочатково не вивчаю піраміди. Це трапляється само-собою без наміру, адже у кожної з нас є свої смаки. Впевнена, що і для вас ситуація, коли ви завжди обирали, скажімо, BOSS Femme, а тут раптом полюбили Chloé, – практично неможлива. Звісно, бувають і винятки, але частіше за все, наші вподобання щодо парфумерії змінюються не часто. Так, з віком це може трапитись, проте я кажу про період, коли у вас вже сформовані смаки.

Тож, повернемось до нашої цікавої теми – класифікація парфумів. Насправді за сприйняттям їх можна нарахувати понад два десятки, але я б зупинилась на найпоширеніших та найцікавіших з них.

Квітково-фруктові. Мій улюблений тип ароматів. Помилково вважати, що ця категорія примітивна та нецікава. Квіткові аромати можуть бути як із солодким підтекстом, так і більш глибокі, стримані, з легким східним або деревним мотивом. Так, основою цих парфумів є саме квіткові ноти, але, враховуючи те, що квіти – це єдині складові, які можуть містити в собі весь спект різних ольфакторним гам, нудним і монотонним таке звучання точно не назвеш. Найбільш “багаті” за звучанням квіткові акорди – це жасмин, тубероза, гарденія, неролі, флердоранж та ірис. Квіткові ноти часто мають легкий медовий, трав’яний, пудровий та терпкий шлейф.

Рекомендую:

  • Giorgio Armani My Way Floral. Цей парфум дійсно звучить нетривіально, з легкою кислинкою зеленого мандарина в старті та терпким міксом туберози і неролі з ледь відчутним ванільним шлейфом. Справжня квіткова лихоманка.

Східні. Ця класифікація парфумів ще може носити назву “орієнтальні”. Як вони звучать? Думаю, тут все очевидно: в таких ароматах лідирують ноти ладану або лабдануму, тютюну, ветивера, амбри, мускусу, сливи, ванілі та спецій. Східна парфумерія в загальному звучить солодко, дуже насичено, шлейфово та доволі екзотично. Особисто для мене ці аромати вечірні, хоча я проти розділення парфумерії на пори року, час доби та за віковими критеріями. Проте орієнтальні аромати – це дуже “нішева” історія, і носити їх потрібно з особливим шармом.

Рекомендую:

  • Gucci Guilty Eau de Parfum Intense Pour Femme. Це дуже сильне поєднання солодкої сливи, ванілі, пачулів і ветиверу… Дуже глибокий, насичений, бальзамічний східний аромат, який я завжди обираю для особливих вечорів.
  • Amouage Honour for Woman. Тут багато спецій, однак вони змішуються з квітами та видають в базі густий, об’ємний орієнтальний шлейф. Мікс із коріандру, перця, амбри, шкіри та опопанаксу (до речі, теж дуже властива нота для східних парфумів) залишає солодко-пряний шлейф.

Деревинні. Такі аромати – це справжній приклад стриманості, строгості та загадковості. Як жіночі, так і чоловічі деревинні парфуми здатні створити статусний образ, і дуже гармоніюють із класичним або кежуал стилем. В таких ароматах завжди зустрічаються саме деревинні ноти (не здивувала:). Це – кедр, сандал, хвойні дерева, дуб, ветивер або гуаяк. Звичайно, це можуть бути суцільні дерев’яшки (все, де є слово Wood), але для мене ідеально, якщо до деревинних нот парфумери додають квіти, тоді такий аромат стає ніжнішим і чуттєвішим.

Рекомендую:

  • Dior Addict. Ні в якому разі не ставлю під сумнів тип, що вказаний на Makeup, але на 100% впевнена, що цей аромат можна віднести до класифікації “деревинні”. Він стриманий і нейтральний саме завдяки сандалу в базі.

Фужерні. Дуже актуальна класифікація парфумів. Цей тип обирають за його багатогранність та непередбачуваність. Зазвичай, в таких композиціях зустрічаються не дуже “важкі” ноти, але в тандемі вони утворюють справжній туман терпкості. Тут піраміду очолюють зелень, папороть, конопля, мох, кумарин, герань і лаванда. Також в фужерних ароматах завжди є дерево. Не варто чекати від цього типу чогось надлегкого та повітряного, проте з такими парфумами ви точно не будете непоміченими.

Рекомендую:

Nasomatto Black Afgano. Цей вибухових мікс просто зносить дах! Ідеальний фужерний варіант для тих, хто готовий носити важку нішу. Тут тобі і конопля, і дерево, і зелень… А ще дуже інтенсивні акорди кави, смоли та ладану.

Шкіряні. Головна у піраміді – шкіра. Також ця класифікація парфумів передбачає вміст диму, кедра, тютюну та ялівцю, бо зі шкірою ці ноти поєднуються найкраще. Шкіряні аромати дуже теплі, оксамитові, м’які, але вони апріорі не можуть бути легкими. Вони благородні, стильні та маскулінні, тому дуже цінуються в чоловічій парфумерії. Звісно, шкіра може бути і в піраміді жіночих ароматів, разом з корицею, квітами або праліне. Ці ноти можуть пом’якшити насиченість шкіряних мотивів.

Рекомендую:

  • Tom Ford Ombre Leather Parfum. Дуже… Ні, не так: дуууууже шкіряний аромат. Тут буквально всю ароматичну суміш займає саме шкіра, і лише десь віддалено звучать кедр і тютюн. І хоч цей аромат спеціалісти віднесли до “унісекс”, повірте, чоловікам він пасує значно більше.

Шипрові. Я асоціюю цю класифікацію парфумів із сухістю, замшевістю та, водночас, свіжістю. Цікаво, що цей тип ароматів поєднує в собі багато тих самих нот, які ми вже розглядали, але важливий тут саме кінцевий результат. Шлейф шипрових балансує між свіжістю весняного лісу після дощу і солодко-гіркими акордами пачулів. В цих ароматах часто можна побачити і бергамот, і мох, і неролі, і ладан, і шавлію… Загалом – це нелогічний мікс, який приводить до дорогого базового звучання.

Рекомендую:

  • Lancome Idole. Нетиповий шипровий аромат, але якщо ви любите щось не надто важке і доволі жіночне, тоді це безпрограшний варіант. Тут в старті бергатом, в серці – квіти, а в базі той самий шипровий мікс: пачулі та кедр.

Зелені. Тут теж все зрозуміло та логічно: ноти м’яти, базиліку, полину, розмарину, шавлії та сіна створюють свіжий трав’яний шлейф. Також в цю класифікацію парфумів можуть додаватись акорди, які самі по собі мають дуже освіжаючий ефект: це – смородина, конвалія, тархун, підсніжник або фіалка. Не варто плутати свіжість зелених ароматів зі свіжістю, скажімо, озонових або водяних. Зелені парфуми містять пряність та терпкість листя, тому дуже сподобаються тим, хто не хоче “звучати” голосно, але й на мінімум – не ваш рівень.

Рекомендую:

  • Neglige Spring Forest. Миттєво переносить у світ спокою та тиші. Справжня лісова казка з дивовжним ольфакторним поєднанням папороті, ягід ялівцю, кипарису, підсніжника, фіалки та дубового моху. Цей аромат можна сміливо використовувати для медитації.

Пудрові. Аромати вінтажності та вишуканого стилю. Аромати грації та шику. Тут вся асоціація крутиться навколо косметичного запаху, ароматів талькового порошку та помади. Я дуже хочу назвати цю класифікацію парфумів алогізмом – важка чистота. Як досягається цей ефект пудровості? Хтось стверджує, що нотами іриса, гіацинта, троянди та фіалки, а хтось впевнений, що без бобів тонка та ветивера тут не обійтись. Зрештою, в пудрових ароматах варто шукати квіти, мускус, ветивер і кедр.

Рекомендую:

  • Narciso Rodriguez Narciso Poudree. Найпудровіший люкс. Цей аромат я можу “одягати” як взимку, так і влітку, наносити його ввечері та навіть перед сном… Я відчуваю чистоту, розкішний ольфакторний вайб дорогої косметики та ніжну квітковість.

Мускусні. Назва цього типу походить від складових аромату. Мускусні завжди містять чорний або білий мускус, а також кашмеран. Це екстракти тваринного походження, але часто їх замінюють синтетичними, проте ноти мають анімалістичне звучання. Мускусні аромати можна сміливо віднести до афродизіаків. Такі парфуми мають сексуальний та дуже чуттєвий характер.

Рекомендую:

  • Yves Saint Laurent Libre. Моє серце покорив цей аромат, як власне і тих, хто його на мені відчуває:) Мускусний шлейф доповнений легкими квітковими мотивами, чорною смородиною, цитрусовими, ваніллю, кедром та амброю.

Землисті. Тут все, що пахне вологою землею: пачулі, мох, трюфель, є навіть сама нота землі. Ці аромати доволі містичні, трішки депресивні, але на 100% унікальні. Я вважаю, що ця класифікація парфумів дійсно потребує особливого настрою та душевого стану. Це не означає, що землисті аромати занурять у ще більшу меланхолію, але точно не викличуть відчуття щастя і безтурботності. Напевно, цей тип єднає з природою, але робить це за унікальною методикою.

Рекомендую:

  • Loewe Earth. Осіння депресія – так називає цей аромат @O’Ostah. Вона його щиро любить, але відчуває потребу єднання з ним лише в особливі моменти. Цей парфум наповнений терпкими акордами фіалки, смолистими – елемі та землистими – трюфеля. Ольфакторна телепортація в осінній ліс у пасмурний листопад.

Гурманські. Такі парфуми мають своїх шанувальників серед солодкоїжок. Тут лідирують акорди гурманської групи – мед, цукрова вата, карамель, молоко, шоколад і аромати будь-яких десертів. В таких парфумах може й не бути великої кількості “солодких” нот, але в результаті на шкірі вони залишають справжній десертний шлейф.

Рекомендую:

  • Burberry Her Elixir de Parfum. Напевно, це єдиний солодкий аромат, який мене дуже тішить. В ньому я повністю занурююсь у безтурботність, бо це такий приємний і повітряний аромат пломбіру… Основний акорд тут – ваніль, хоча на старті піраміда містить ожину і полуничку, що теж робить цей мікс кокетливим і дівочим.

Свіжі. Не будемо вважати за помилку, якщо я поєднаю в цю класифікацію парфумів все, що робить аромат “чистим”? Це і озонові, і водянисті, і морські мотиви… В загальному я назву їх свіжими. Тут можна зустріти акорди морського бризу, літнього дощу, евкаліпту, м’яти, водяної лілії, чайного листа тощо, а ще багато-багато білих компонентів. Такий собі ольфакторний вайб випраної білизни.

Рекомендую:

  • Avon Pur Blanca. Вважайте мене божевільною, яка в цей “люксово-нішовий” список помістила мас маркет, але це – ідеальний запах чистоти. Так, доволі примітивний та банальний, але досі один з кращих у своїй класифікації. Тут якраз є той самий “білий” склад: фрезія, півонія, троянда, сандал, а ще водяні м’ята та лілія.

Цитрусові. У більшій половині існуючих ароматів цитруси зустрічаються в старті, але не всі вони є цитрусовими по класифікації. До цього типу можна віднести лише ті аромати, які не втрачають свою кислинку та свіжість впродовж всього звучання, і залишаються такими у шлейфі. Лимон, бергамот, апельсин, юзу, мандарин, грейпфрут, помело, лайм – щось із цього точно буде в піраміді цитрусових ароматів, а в базі, із ймовірністю в 99%, буде мускус.

Рекомендую:

  • Iceberg Eau de Iceberg Wild Rose. Нетиповий цитрусовий аромат, який має в собі екзотичні ноти освіжаючих фруктів, трішки квіткових мотивів і той самий мускус в базі. Цитрусовість не втрачається від початку і до кінця звучання.

Пряні. Це сміливе поєднання нот кориці, кардамону, коріандру, перцю, імбиру, горіхів, чорної орхідеї та аніса. Так, їх можна сплутати зі східними, але в перших звучать більше димні, ладанові та удові акорди, а в цих – спецієві. Пряні аромати трішки легші, ніж східні, але в них схожий вайб. Це доволі інтенсивні та голосні аромати, які варто носити з обережністю.

Рекомендую:

  • Tous LoveMe The Onyx. Дуже красиво звучить акордами фундука, чорної орхідеї, ванілі,ветивера та сандала. Вишуканий пряний мікс з доволі легким, в порівнянні з іншими ароматами цього типу, характером.

Класифікація парфумів охоплює значно більше типів ароматів, про які ми можемо поговорити і в коментарях:) Допис доволі великий, я це розумію. І можливо ви лише пробіглись очима по ньому, але я буду рада, якщо ви знайдете тут щось корисне для себе. Обіймаю.