Свідома клієнтка

Жорстка економія: кому і для чого вона потрібна?

Жорстка економія: кому і для чого вона потрібна?

Перш за все давайте розділимо поняття ощадливості та економії. Ощадливість це звичка, якої можна притримуватись все життя без втрати якості життя, ощадливість не про те, щоб позбавити себе радощів життя, а про зважене керування коштами. Наприклад, якщо людина з середнім доходом придбала собі автомобіль з середньої цінової категорії та заплатила за нього без кредиту, вона вчинила ощадливо, якби вона взяла дорогий автомобіль у кредит не для того, щоб заробляти з його допомогою, а як засіб пересування це було б марнотратством. Якщо ж людина може собі дозволити купити хороший автомобіль з середньої цінової категорії, а при цьому плюється і їздить на старій шкарабайці, то вона з якихось причин економить.

Кому і коли потрібно вдатись до режиму жорсткої економії? Всім, хто живе від зарплати до зарплати в нуль та не має пухкої заначки на непередбачуваний випадок. Спеціалісти радять мати заначку, яка дає можливість прожити пів року у випадку безробіття/втрати доходу, звісно у валюті, оскільки курс гривні продовжує падати, і хоча на кожен випадок життя не підстрахуєшся на фінансовій подушці спиться краще ніж на звичайній. Також до режиму жорсткої економії вдаються, коли хочуть якомога швидше погасити кредит, або задля досягнення іншої фінансової мети, котра більш значуща ніж сьогоденні радощі, наприклад, придбання житла, початок власної підприємницької діяльності чи задля того, щоб вирватись з ненависної роботи та перейти на іншу.

На відміну від ощадливості жорстка економія це тимчасове явище і я чесно думаю, що краще тимчасово вдатись до режиму жорсткої економії планово, ніж мусити вдатись до неї непланово у разі зіткнення з невеликими викликами життя.

Коли ми економимо жорстко, то тимчасово викреслюємо зі свого життя усі витрати, окрім нагальних потреб.

Наші нагальні потреби це пиття, їжа, дах над головою, відповідно оплата комунальних послуг та мобільного зв’язку, одяг по сезону та засоби гігієни, лікування.

Може здатись сумним харчуватись виключно вдома, брати з собою обід на роботу, купувати взуття та одяг тільки коли попередні зносились і не підлягають ремонту та купувати косметичні засоби, суто коли попередні вже добігають кінця, але це тимчасово. Щодо їжі, то можна викреслити те, що не належить до повноцінного харчування: снеки, солодощі, слабоалкогольні та газовані напої, жуйки і т.п.

Можна знайти в цей час для себе інші розваги та джерела радощі: книги, фільми, навчання, спілкування з людьми, прогулянки. Якщо режим такої жорсткої економії здається непосильною каторгою, тоді можна знайти компроміс, наприклад, кава у кафе раз в тиждень, а не кожен день, і тоді ця кава та час проведений у закладі з друзями буде особливим.

Я знаю людей, які економлять настільки сильно, що не звертаються до лікаря, коли треба, і це поганий спосіб: хвороба погіршується, може викликати супутні хвороби, потім лікування коштує ще дорожче і під час хвороби людина переживає погане самопочуття, знижену працездатність, гіршу концентрацію і т. д. Найкращий спосіб заощадити на лікуванні це все ж таки звертатись до лікаря з хорошими рекомендаціями одразу як виникла потреба.

Можу сказати, що після режиму жорсткої економії я трохи по-іншому дивлюсь на речі і та ситуація, коли витрачаєш все, що заробляєш, тут і зараз здається мені перебуванням у психологічній залежності від свого способу життя, а не чимось кайфовим та логічним.

Тимчасовий період жорсткої економії може дати нам тривале відчуття безпеки.

Жорстка економія: кому і для чого вона потрібна?