your_doc_mary

Страшилки на ніч частина 3

Страшилки на ніч частина 3

Продовжу історію про зуби,бо я затримую екшн

Базовий догляд за зубами складається з:

🪥 щітки

пасти

нитки

Але в дитинстві моя дальня якась тітка стоматолог на моє питання що робити,якщо вдома немає пасти,відповіла,що краще чистити без пасти,ніж взагалі не чистити. І це,звичайно,так. Бувають різні ситуації,коли кожна гривня дорога,або коли грошей не було взагалі,як в моєму дитинстві. Але паста це кул,це база.

Щітку свою я залишу на останок,бо просто немає ресурсу на них.

А зараз просто розкажу,які вони бувають.

🪥 Механічна зубна щітка - це наша звична щітка без прибамбасів.

Перші їх характеристики це жорсткість щетинок :

  • Soft
  • Medium
  • Hard
  • Мʼяка щетина призначена для дітей,якщо це дитячи щітки,та для дорослих людей з пародонтальними проблемами :
  • тонкий біотип ясен
  • дуже стоншена емаль
  • оголені корені зубів,які апріорі чутливі
  • клиноподібні дефекти (трикутні ями знизу на зубах біля ясен)
  • Середня це стандартна жорсткість,яка підходить більшості людей,яку частіше за все я призначала пацієнтам.
  • Жорстка - ви мене вибачте,але я б її просто заборонила,бо це прям жорстко,і в купі з неправильним тиском на зуб при чищенні просто стирається емаль (часто до ям ),дряпаються реставрації та коронки.

Саме цікаве те (нікого не хочу образити ні в якому разі),що люди обирають для себе жорсткі щітки з думкою,що вона краще чистить,або при наявності сильного нальоту курильшика думаючи,що ця щітка його змінить,але Ні,це так не працює.

Жорсткість щітки вам підбирає стоматолог після огляду та розуміння ваших потреб.

Далі ці щітки різняться розміром робочої частини,ручкою,нахилом щетин,наявністю додаткових чашечок для «відбілювання» та наявністю на зворотній стороні подушечки для очищення язика.

Щодо чашечок питання немає,бо це кул. Щодо чищення язика у Свідомої клієнтки був пост про окрему лопаточку силіконову для язика,що взагалі супер,коли на щітках її немає,як ось в цьому пості у неї щітка curaprox,які всі йдуть без неї. Ще там сказано,що стоматологи говорять,що чистити язик необовʼязково. Але давайте так,стоматолог стоматологу рознь (як це українською ?). Цілющі властивості слини я не відміняю,бо вона і змащує порожнину рота,і помʼякшує пережовану їжу і очищає порожнину рота і запобігає появі зубних проблем,і багато чого.

Але,вʼязкість слини у всіх людей різна,і у всіх людей різний раціон харчування. Відразу просто скажу,що жовтий наліт на язику це не ок,коричневий наліт це не ок,і велика хмаринка білого нальоту це не ок. Механізми писати не буду,але програма мінімум - це те,що якби гарно ви не почистили зуби - ось такий наліт на язиці дає неприємний запах з рота. Майже ніколи це не буває по іншому. Не можу вам передати відчуття,які я відчувала при роботі з таким нальотом в купі з сильним нальотом та камінням на зубах,але думаю,що всі памʼятають школу,де хтось з дітей з вами говорить близько,і у дитини неприємний запах з рота. Бо діти ніколи не чистять зуби добре,батьки дуже рідко перечищають після дітей,а язик діти майже ніколи не чистять,бо їм не подобається відчуття.

Ставлю звичайній щітці 7/10

Переходимо до інших щіток.

  • Перша інша щітка,яка зʼявилася в світі - електрична,голівка якої оберталася.

Така щітка вийшла в світ в далекому 59му в США для людей з особливими потребами,які просто не можуть тримати звичайну щітку,і тим паче нею добре чистити,та для людей з брекетами,яким потрібно ретельніше чистити.

Але вони швидко увійшли в рутину інших людей через простоту використання та краще очищення зубів.

Чистити зуби необхідно мінімум 2 хвилини. Зуби розділять на 4 сектанти на кожен з яких умовно йде 30сек. І якщо звичайна щітка зробить пару рухів по зубах,то електрична статистично в середньому 7000-10.000 обертів за хвилину. Що вже виводить її на перший план в якості очищення. Ставлю їй 10/10

Але знаючи правильну техніку чищення зубів звичайною щіткою,можна досягти нею хороших результатів (якщо не лінитися). Багато стоматологів ними користуються.

  • Звукова щітка :

Робоча голівка не рухається, рухаються щетинки шляхом дії звукових хвиль, які генерує мотор щітки. Кількість коливань 20-50 тисяч на хвилину.

Вона по вигляду нагадує робочу поверхню звичайної щітки. Багато стоматологів її люблять,але далеко не всі,і не я. Мене нервує звук,і вона може бити зуби зверху,коли чистиш нижні.

Я ставлю їй 5/10. Але ось тут справа буде у ваших відчуттях.

  • Ультразвукова

Окрім мотора, у щітку вбудовано генератор ультразвукових хвиль — він створює хвилі довжиною від 20 000 Гц. За рахунок цих хвиль, зубна паста, поєднуючись із водою, перетворюється на дрібнодисперсний пил, який добре проникає у міжзубні проміжки та пом'якшує забруднення.

Все добре,але блін багато але через конкретні протипоказання:

  • Тонка чи пошкоджена емаль
  • тріщини
  • сколи
  • клиновидні дефекти (оті ямки трикутні,про які писала вище)
  • запалення ясен
  • а також якщо у вас є кардіостимулятор ——-> це ще й протипоказання до ультразвукової чистки у стоматолога, тому,якщо він у вас є,то відразу кажіть це лікарю чи на рецепції

Також,вважається,що звукові та ультразвукові не ок,якщо у вас є багато реставрацій

Ставлю їй 2/10

На кінець додаю свою короночку для пацієнтів :

що щітку та насадки на щітко потрібно змінювати не більше ніж кожні 3місяці,а якщо ви зробили чистку у стоматолога,то щітка заміняється на нову в той же день,і не важливо,що міняли тиждень тому. Не жалійте коштів.

Дякую за увагу 💗