☕️ Karina ☕️

Поговоримо про важливість СПФ

Поговоримо про важливість СПФ

Зараз почався сезон активного сонечка☀️

Всі постійно стверджують, що необхідно обирати собі СПФ. А для чого його обирати- ніхто не пояснює. Тому я це виправлю 😊

Ультрафіолетові промені - це різновид сонячного випромінювання. Їх є 3 види:

  • UVB
  • UVA
  • UVC

UVC затримує озоновий шар, тому вони тобі не загрожують. А ось UVB та UVA - несуть загрозу.

UVA складають більше 90% сонячного світла, яке ми поглинаємо, і вони, до речі, проникають навіть через легкий одяг. Яка від них небезпека? 🆘️ Підказка в самій абревіатурі.

А - aging - старіння

Проникають вони глибше (не проникають тільки через бетонні стіни), ніж UVB промені та доходять до середніх шарів шкіри. Там вони вступають в реакцію з жиром та водою, внаслідок чого виникають вільні радикали. Вони вже й пошкоджують самі клітини, їх днк та волокна. Як наслідок, ми отримуємо пігментацію і фотостаріння, алергію та передчасне старіння. Але найгірша дія вільних радикалів - це можливість з великою вірогідністю викликати новоутворення та онкозахворювання, такі як базаліома та меланома. На жаль, це не виправити у косметолога.

UVB - промені коротше, ніж UVA і не проникають так глибоко в шкіру. Також вони не проникають крізь одяг, скло і хмари. Тому в похмуру погоду твоя шкіра в безпеці. Яка небезпека? 🆘️ Знову звертаємося до абревіатури.

B - burning- сонячні опіки. Вони є безпосередньо винуватцями того, що шкіра стає червоною від сонячних опіків і так само можуть призвести до онкології шкіри.

Взимку цей тип менш активний, але літом він найбільш агресивний, особливо о 12 - 15 годині.

Зрозуміло, чому не можна перебувати на вулиці без санскріну. Тому потрібен неабиякий санскрін, а широкого спектру. Що це таке? Частіше за все, ти можеш відрізнити їх за написом BROAD-SPECTRUM або додатковою позначкою UVB + UVA, або фактором SPFPA з декількома плюсами.

Виникає наступне питання - що таке PA і плюси? Це особливості маркування азійських санскрінів. Ця система є адаптованою, а основою є - PPD - persistent pigment darkening. Тобто стійке потемніння пігменту.

Метод полягає у застосуванні випромінювання UVB, щоб визначити скільки часу потрібно шкірі для засмаги? Простими словами, PA - це шкала рівня захисту санскріну. Де РА із одним плюсом має низький рівень захисту, з 2 плюсами - середній, 3- високий 4 - дуже високий рівень захисту.

Також нам постійно говорять про фізичні та хімічні СПФ. Фізичні фільтри працюють за принципом дзеркала, яке відбиває сонячне випромінювання і тільки спектру UVB. Вони дуже ненадійні та їх потрібно оновлювати кожні 40 - 120 хв. Їх всього два - zink oxide та titanium dioxide. Можуть вибілювати або навіть підсушувати. Підходять для чутливої, акне/розацеа в активній формі, вагітним.

Хімічні фільтри - це зазвичай сполуки авобензону, мексорилу або тіносорбу. Є старого та нового покоління.

Старі (раджу уникати) - мають більш подразнюючий потенціал та потрібно частіше оновлювати:

avobenzone, homosalate, octocrylene, benzophenone, oxybenzone.

Нові - оновлювати кожні 6 годин, не вибілюють, не жирнять:

uvinul A/T, tinosorb S/M, mexoryl SX/SL і тд.

Вони активуються в моменті взаємодії з усіма спектрами випромінювання, поглинають ультрафіолет та деактивують його за рахунок хімічної реакції. Вони більш надійні та їх не так просто змити водою чи зтерти одягом. Не потребують такого частого оновлення, на відміну від фізичних.

Обираємо СПФ з фактором не менше 30. Це останній етап догляду. Після нього тільки макіяж. І тільки через 15 хв. СПФ та тональний крем не сумуються. Наносимо 2 пальці на обличчя, шию та вуха. З санскріном повинно бути комфортно.

Фото позначень прикріпили. Якщо виникають питання - з радістю відповім.

Сподіваюсь, що пояснила зрозуміло та доступно. Ділись яким ти користуєшся СПФ 💗

Хочу зробити другу частину про підбірку СПФ з хорошим складом на фізичних та хімічних фільтрах.

Поговоримо про важливість СПФ
Поговоримо про важливість СПФ
Поговоримо про важливість СПФ