Скраб для шкіри голови: що це, з чим його їдять та як його використовувати?
Шкіра голови потребує такого ж очищення, як тіло та обличчя. Там теж збираються омертвілі частинки, але за рахунок волосся – вони ще й затримуються. Змінити це можна за допомогою відлущення шкіри різними засобами. Тож як користуватися скрабом для голови?
Скрабування, насправді, є дуже приємною процедурою, яка одночасно надає масаж, сприяє активному росту волосся, а також допомагає боротися з лупою та жирністю шкіри голови. Це зручний спосіб саме домашнього догляду, який може змінити зовнішній вигляд волосся буквально за одне використання. І хоч багато хто й досі вагається про те, чи потрібен він і хвилюється про те, як його використовувати – насправді нічого складного тут немає.
Тож для початку… Що таке скраб?
Скраб – це засіб для відлущування шкіри з натуральними частинками різного походження, які сприяють ексфоліації відмерлих клітин при правильній взаємодії з засобом та коректному його підборі. Так, важливо саме обрати коректний варіант засобу, адже, давайте зізнаємось, більшість із нас проходили «ту саму» кісточку абрикоса від Чистої Лінії, яка травмувала обличчя. Так це працює і тут, шкіра волосистої частини голови не сильно відрізняється (але відрізняється, тому засоби для тіла залишаємо для тіла, краще не гратися з ними на голові). Варто обирати саме такі засоби, що містять більш делікатні частинки, а також різноманітні масла, екстракти та доглядові компоненти. Адже тут ми маємо справу не лише зі шкірою, а й зі здоров'ям волосся.
На голові міститься близько 100 000 волосяних цибулин, у когось більше, у когось менше. І важливо щоб засоби підтримували їх, оновлювали та сприяли міцності волосся ще на етапі росту. Проте нерідко ми забуваємо про те, що фолікули можуть так само, як і пори закупорюватися, а вид шкіри на голові є таким же, як і той, що на обличчі. Тобто коли ти маєш сухий тип та користуєшся великою кількістю догляду для нормалізації стану обличчя – того ж потребує і шкіра голови. Те саме стосується й інших типів. Але додатково на волосся можуть впливати ще й стайлінги, фарби та сонце, від якого його теж необхідно захищати. І для догляду недостатньо використовувати шампунь і якусь маску (які здебільшого не бажано наносити на корені). Тут необхідне саме відлущення та очищення, яке допоможе прибрати забруднення із волосяних фолікулів.
Кому це найбільше треба?
Можна сказати дуже просто – всім. І в цьому є правда. Проте можна виділити тих, кому така процедура необхідна найбільше.
- Жирний тип шкіри. Так, найбільше скраб необхідний для жирної шкіри голови. Довго шукати причини цьому не треба, варто лише згадати про необхідність глибшої очистки такого типу шкіри обличчя. Так само все працює і тут. Ця процедура дозволяє видалити надлишки себуму та очистити пори, що сприятиме покращенню стану волосся та навіть стимулюватиме його ріст.
- Наявність лупи. Те саме стосується і використання ексфоліації для шкіри з лупою. Вона допоможе візуально прибрати лусочки. Проте, звісно, важливо знайти причину цієї проблеми, скраб у такому випадку є лише допоміжним засобом.
- Відсутність об'єму. Волосся без об'єму також може візуально покращитися за допомогою скрабу. Використання такого засобу допоможе сформувати легкий прикореневий об'єм, який на відміну того, що створений стайлінгами, триматиметься довше. Такий ефект відбуватиметься за рахунок ретельного очищення, адже нерідко саме залишки попередніх забруднень «кладуть» корені.
- Стайлінги на регулярній основі. Цей пункт сильно перегукується із попереднім, адже нерідко він є його причиною. Але дійсно, використання лаку, пінки чи гелю кожного дня візуально може не шкодити волоссю. Проте при близькому розгляді шкіри голови може виявитися, що продукти сильно накопичилися на шкірі. Саме тому і варто використовувати скраби при любові до різноманітних укладок.
- Кучеряве та освітлене волосся. Кучерявість дорівнює пористість. Те саме стосується і висвітлення, адже цей процес руйнує пігмент і лишає волосину пустою. І саме тому таке волосся є буквально магнітом для забруднення з навколишнього середовища. Якщо довжину можна вимити за допомогою шампуню, то корені потребують більш глибокої очистки.
- Волосся великої густини. А цей пункт може бути досить неочевидним. Проте насправді висока густина волосся може об'єднувати ледь не всі попередні пункти. Більша кількість волосяних фолікулів може сильніше затримувати себум, стайлінги та забруднення. А це, своєю чергою, може призвести до подразнень та навіть випадіння волосся. Тому важливо відлущувати шкіру для краси та здоров'я локонів.
Що це та кому – розібралися. А як використовувати скраб для голови?
Перш за все давайте запам'ятаємо – ніякого використання агресивних скрабів на суху шкіру голови. Наслідки таких процедур можуть бути по-справжньому плачевними. Подібний «догляд» може призвести до травматизації та навіть посилення випадіння волосся, що абсолютно точно не є тим, чого ми прагнемо. Звісно, є засоби, які використовуються на сухе волосся, проте це скоріше виключення із правил. Насправді ж більшість виробників наголошує саме на вологе скрабування шкіри голови, адже таким чином частинки м'яко розподіляються по ній.
Так як використовувати скраб для голови? Перед чи після шампуню? Відповідь однозначна – перед. Навіть при подвійному промиванні. Використовуючи засіб, треба добре змочити волосся, але не так, щоб з нього текла вода, а саме щоб воно було вологим. Далі необхідно взяти достатню кількість засобу, яка залежить від густини волосся та форми випуску продукту. Ідеальним варіантом нанесення є розділення на проділи та пропрацювання кожного. Проте можна спростити процес, розділивши волосся на 2-4 частини та просто трохи довше масажуючи. Звісно, комусь такий варіант може не підійти, проте загалом варто звертати увагу на поради виробників, які можуть вказати певну специфіку використання саме їхнього засобу. Після цього скраб можна змивати та використовувати звичну доглядову рутину.
Трошки про мій фаворит
Чесно скажу, раніше я не дуже замислювалася, як використовувати скраб для голови. Проте в якийсь момент я зрозуміла, що мені треба це спробувати. Я маю жирний тип шкіри та відповідно волосся брудниться на коренях дуже швидко. Через це мені доводиться нерідко використовувати сухі шампуні, які так само забивають пори, якщо їх правильно не очищувати. Для проби я обрала недорогий засіб, на який бачила різні відгуки. Проте вийшло так, що тепер це – моя любов. Це – Botanioteka Hair Scrub Blackcurrant & Nettle.
Трихологи радять використовувати скраб для жирної шкіри голови приблизно раз на тиждень, хоча й допустимо робити це двічі. Я стараюся це робити якраз приблизно раз в 6-8 днів, в залежності від миття голови. Моя рутина – це миття зі скрабом через одне без нього. Таким чином я не створюю ситуації «що занадто – то не здраво» і маю перманетний хороший вигляд волосся з урахуванням навіть походів у зал.
Цей скраб чудово підійшов мені, він добре очищає, не дряпаючи шкіру. До того ж він має нереальний аромат. Мені треба його не так багато, щоб розподілити по всій голові та покайфувати від самомасажу. А результатом я абсолютно задоволена. На четвертому фото – я на наступний день після миття голови з його використанням, зазвичай в цей період у мене вже повністю «прилизані» локони.
Тож чи можу я радити цей засіб? Так! А скрабування шкіри голови загалом? Сотню разів так! Це чудовий спосіб додати здоров'я та краси волоссю в домашніх умовах, що не потребує великих зусиль та часу.
Коментарі (0)