☕️ Karina ☕️

Стрес та його вплив на волосся

Стрес та його вплив на волосся

Стрес значною мірою впливає на весь організм, волосся та шкіра голови не є виключенням.

Що відбувається з організмом та як це впливає на стан волосся?

У нас є надниркові залози - ендокринні залози, які виділяють велику кількість гормонів, в тому числі кортизол та адреналін.

Стрес та його вплив на волосся

Під час стресу в організмі підвищується викид цих гормонів, які в свою чергу потрапляють в кровоносне русло і викликають (для нас візуально абсолютно не помітний, але для шкіри голови доволі значний і травмуючий) спазм мілких судин, в тому числі і тих, що живлять волосяну цибулину, крім того ще й викликають запалення.

Такий спазм судин, особливо не одномоментний, а тривалий (хронічний стрес) приводить до значного порушення живлення, імунітету, обміну речовин, зміни мікробіому шкіри голови.

Результатом таких змін можуть стати дебют або загострення таких захворювань як: себорейний дерматит, чутлива шкіра голови, псоріаз, алопеція (телогенна, гніздова, адреногенетична...), сивина.

Через те, що під час стресу погіршується кровопостачання, живлення волосяних фолікул фаза анагену (активного росту) швидко переходить в фазу телогену (випадіння) в результаті ми починає поміча- ти велику кількість волосся, яке випадає.

Також стрес є однією причин появи передчасної сивини.
Через значний спазм судин (особливо, коли він досить тривалий) відбувається руйнування меланіну це пігмент, що забарвлює наше волосся, через що волосина втрачає його і стає сивою.

Відновити колір волосся потім стає практично неможливо, через те, що крім того, що руйнується меланін, ще й виснажуються клітини, з яких утворюються меланоноцити, а з меланоцитів меланін. Чим сильніший і довший стресовий фактор, тим вираженість прояву різним хвороб шкіри голови та випадіння волосся яскравіша.

Після тривалого стресу відновити густину, ріст волосся чи привести захворювання шкіри голови в стан ремісії стає набагато складніше.

Тому обов'язково потрібно піклуватися про фізичне і ментальне здоров'я, так як наш емоційний стан відображається не тільки на шкірі, але і на інших органах та системах організму.

Не нехтуйте послугами психотерапевта. Любіть себе і не будьте байдужими до себе. Щоб потім не виникало нагоди скупляти всі можливі косметичні засоби для маскування чи вирішення проблеми ❤️