Марія В'Олкова

Скажи, як часто ти це робиш...

Скажи, як часто ти це робиш...

Як часто ви миєте свою розчіску?

Раніше я вважала, що достатньо це робити двічі на місяць. Потім — раз на тиждень. Теперь — кожен день. Чому? Поїхали поясню.

Розчісуватися дуже потрібно. Розчіска еволюціонувала з кам'яного приладдя (вік вгадаєте) для видалення бруду до сучасних детанглерів, масажних щіток, гребінців для мокрого волосся тощо. І це не просто індрустрія, це — наука. Є дослідження щодо старніння волосся (якщо цікаво, я зроблю огляд і дам скріни), які доводять, що старіння волосся пов'язане не лише з втратою пігменту. Це стосується і випадіння, і зміни структури волосяного стрижня. Та найголовніше: задача косметології — зменишити прояви старіння, відстрочити їх тощо.

Так ось, на старіння волосся впливає багато факторів. І задача наша, як представнить того, кому не пофіг, як виглядати після 50, СПОВІЛЬНИТИ старіння волосся шляхом постійного стимулювання його росту.

Про важливість розчісування говорили багато, гугліть (але перевіряйте джерела). Щоденне 10-хвилинне розчісування здатне:

1) Покращіти стан стрижня. В ідеалі, коли організм здоровий, у виділеннях шкіри голови містяться жирні кислоти, яки підтримують волосяний стрижень.

2) Пришвидшити (стимулювати іншими словами, а нам це і потрібно) ріст волосся.

3) Покращити мікроциркуляцію шкіри голови, покращити приток крові до волосяних цибулин.

4) Підготувати шкіру до нанесення сироваток або вітамінів.

5) Дати стрессознижуючу, медитативную дію власниці.

Шкіра голови – це анатомічна область, обмежена обличчям спереду, шиєю з боків і ззаду, зазвичай із високою густотою кінцевого волосся та численними сальними залозами. Вони сприяють створенню певного мікросередовища.

Нас із вами зараз цікавить не склад мікросередовища, а те, що при розчісуванні цей мікробіом залишається на гребінці, та піддається впливу повітря, сонця, чи вологи, в залежності від зберігання.

У що трансформується це мікросередовище із часом ми не визначимо, тому що потрібно брати конкретно вашу розчіску, залишати її в різних середовищах ( 1 на відкритому трюмо, наприклад, 2 в закритій шафці 3 у ванній кімнаті), брати мікроскоп та лабораторію, і все це досліджувати.

Але ви просто уявіть таке. В нормі в шкірному себумі є комменсальні ліпофільні дріжджі шкіри голови Malassezia spp., їх середнє значення 45%. І ці дріжджі залишаються на розчісці, хтозна на що перетворюючись. А потім ми беремо цю розчіску і знову і знову чешемо, вмасажовуючі це хтознащо в шкіру.

А що по АГА?

Доведеною дослідженнями причиною виникнення АГА є дігідротестостерон (ДГТ). Тепер вгадайте, що містить себум людини з АГА? Вірно. У нас і так є вже досить проблем від ДГТ, то нащо їх посилювати залишками на розчісці?

Геть невірний та шкідливий висновок— не розчісуватися.

Розчіска, як будь-який інструмент (а це інструмент) потребує догляду. Ми ж вимагаємо від майстрів манікюру стерильного інструменту, то чому такі занижені вимоги до розчіски?

Її потрібно мити щодня із додаванням лугу (тобто, шампуні, або просто рідкого мила), та обов'язково знімати з неї залишки волосин.

Тоді всі ті плюшки, які я описала в першому розділі, будуть дійсно плюшками, які не лише покращать вигляд волосся, а й стануть вашими першими анти-ейдж інвестиціями.

Лійкніть, будь ласка, якщо пост несе в собі користь. Так я буду знати, що на вірному шляху.