BELENKAYA

Від любові до ненависті — 1 крок, від ненависті до любові — роки. Мій шлях до себе

Від любові до ненависті — 1 крок, від ненависті до любові — роки. Мій шлях до себе

Чи варто казати, що з тих часів майже не залишилося фото? Думаю ні. Тільки проміжкові періоди, коли все ставало більш-менш нормально. Після перегляду фото в пості, багато хто з вас може подумати, що це взагалі ніщо. Але на ті часи фільмувати свої недоліки було неактуально, тому якщо це можливо, просто повірте на слово.

Коли мої однокласниці вже купували перші точкові засоби від прищів, я вмивалася звичайним милом і мала чудову шкіру. Але наприкінці 11-го класу почалося моє особисте пекло.

16 років, випускний, вступ до університету, розквіт юнацької краси. У всіх, але не в мене. Поки всі зустрічалися з хлопцями, я ходила на побачення до лікаря-дерматолога, яка намагалася врятувати моє обличчя від рубців. Хотілося б написати, що ця історія закінчилася хеппі-ендом, але це був тільки початок мого шляху. Висипи розвивалися неконтрольовано, запалення боліли так, що спати було можливо тільки на спині, а сама думка про наступний візит до лікаря викликав істерику, бо тебе знову будуть штрикати голками, давити залізними інструментами і мучити Дарсонвалем.

Так, ремісії траплялися. Час від часу шкіра приходила до стабільного стану і плекала в мені надію, що так буде завжди. Але у 19 років я була вимушена почати приймати гормональні пігулки. Саме так моє звичайне акне повільно перетворилося на гормональне, яке досить важко піддається лікуванню при умові подальшого прийому медикаментів. Весь мій прогрес, до якого я йшла рік, повернувся до першопочаткової точки і почався рецидив. Вся стипендія та зарплатня маніакально витрачалася на нові косметичні засоби, дерматологів, гастроентерологів та імунологів. Я була виснажена настільки, що моє обличчя просто «впало» вниз. Того періоду свого життя я майже не пам'ятаю, але пам'ятаю, якого кольору були стіни в лабораторіях та лікарнях.

Лікарі казали, що 70% моїх висипів мали харчовий характер. Мені не можна було їсти солодке, щоб не було різких скачків інсуліну, солоне, пряне, гостре, а також всю молочку. Молочні продукти містять казеїн та сироватковий протеїн, які підвищують рівень інсуліноподібного фактора росту-1, або IGF-1. Він пов'язаний з підвищеним виробленням шкірного сала, що і викликає розвиток вугрів. Досі пам'ятаю, що 1 випита кава на звичайному молоці = 1 чистка у косметолога, адже шкіра реагувала миттєво.

В якийсь момент я почала боятись їжі. Вона сприймалась як головний ворог моєї шкіри. Та і що там казати, були дні, коли моя голова просто не розуміла, що мені можна з'їсти без наслідків для обличчя. Так у мене почалася нервова орторексія. Одержимість «правильними» продуктами почала переважали над здоровим глуздом і поклала початок розладу харчової поведінки.

Висипи проходили, але тіло худло до нездорових показників на вагах. Коли позначка впала до 36 кг — гормональні проблеми погіршувалися, а з ними і шкіра. По відчуттям я ходила по колу, з якого мені ніколи не вийти і не полюбити себе, адже організм знову і знову підливав масло у вогонь.

У 20 років мені вдалося взяти себе в руки. Хотілося б сказати, що то був розквіт, але ні. Це був відчай, який дозволив мені просто відпустити ситуацію та відчепитися від себе. Хоч молочку з тих пір я не їм і не п'ю до сьогоднішнього дня, всі інші продукти почали поступово повертатися в моє повсякденне життя. Гормональні відмінили, шкіра ставала трошки краще. Тоді я знайшла себе у доглядовій косметиці. Вивчала склад, активні компоненти, почала добре розбиратися у їх поєднаннях та на пам'ять знала таблицю комедогенності речовин. Книжка по дерматології стала настільною. Це переросло у справжнє хоббі. У життя прийшов спокій та справжні успіхи у лікуванні.

Сприйняття свого тіла змінилося. Зараз я можу спокійно виходити на вулицю без тонального засобу навіть після чисток, не соромлюся шкіри у періоди загострень та піклуюся про ментальне здоров'я. Прийшло усвідомлення, що нікому немає діла до мого обличчя, ваги чи зовнішнього вигляду, адже це все природньо і нормально. Зараз я чітко розумію значення слова «бодіпозитив», адже саме позитивне ставлення до якихось фізичних недоліків — це перший крок до їх вирішення.

Я знаю, що багато дівчат проходили через ту саму проблему, або проходять цей шлях прямо зараз. Хочу побажати вам сил і нагадати, що рано чи пізно все минає, а ви у себе — назавжди ❤️