Anna_feerie

Гіалуронові філери викликають аутоімунні захворювання?

Гіалуронові філери викликають аутоімунні захворювання?

Привіт, красуні! Ви знаєте, що за хештегом #Feerie_health я пишу на теми здоров’я з точки зору інтегративної медицини та нутріціології. Але сьогодні хочу поговорити про новий діагноз, який не дає спокою науковій спільноті і викликає гнів спеціалістів косметичної індустрії. *Оскільки я знаю про аутоімунні захворювання зовсім не з серіалу про доктора Хауса, вважаю цю тему дуже важливою🙏.

Мова піде про ASIA-синдром (аутоімунний синдром, викликаний ад’ювантами). Вперше він був описаний в 2011 році ізраїльським вченим І.Шонфельдом. З того часу світила досі не дійшли згоди щодо критеріїв синдрому та не внесли його в МКБ, проте на сьогоднішній день описано та задокументовано більше 4000+ випадків. Також, західні лікарі вписують в медичні картки саме ASIA-синдром, коли до них звертаються пацієнти з такою патологією.

Гіалуронові філери викликають аутоімунні захворювання?

Спочатку пару слів про аутоімунні хвороби – їх існує велика кількість, від відносно «сприятливого» за перебігом аутоімунного тіреоідиту до важких за проявами системних хвороб (червоний вовчак, склеродермія, розсіяний склероз і т.д.), які за кілька років можуть привести до трагічних наслідків. Якщо дуже спростити, то організм з якоїсь причини починає атакувати власні тканини та системи, а от чому він раптом так діє – на це питання медицина стандартів досі не відповіла. Щодо лікування, то, як казав мій професор з інституту серця та ревматології ім.Стражеска: «наші паталогії дуже важкі і надзвичайно погано піддаються лікуванню». Як правило, застосовують кортикостероїдні гормони, НПВС та іноді хіміотерапію.

Раніше медики сперечалися щодо доцільності застосування гіалуронових філерів людьми з діагностованими аутоімунними захворюваннями (скорочено - АІЗ). Але поява ASIA-синдрому змінила парадігму, адже клінічно описані випадки стосуються здорових людей, які не мали симптомів до проведення процедур.

По факту гіалуронові філери (а з ними силіконові імпланти, компоненти вакцин, деякі пігменти для татуювань та татуажу) є ад’ювантами. Ад’ювант – це сполука, що використовується для посилення імунної відповіді. Здавалося б, що тут поганого? Але частина людей має генетичні особливості (наразі вчені вважають, що причина в мутаціях певних HLA-генів). Через це імунітет починає реагувати надто активно і атакує не лише «ворожу» сполуку, а й зачіпає свої здорові тканини.

Як це виглядає на практиці? Через декілька тижнів/місяців після введення гіалуронових філерів, пацієнтки звертались до лікарів з дивними симптомами: запалення та ущільнення в місцях ін’єкцій, болі в м’язах та суглобах, підвищення температури, слабкість, також можливі скарги на випадіння волосся, геморагічну висипку, синдром Рейно.

Лікування включає терапію кортикостероїдами (вона триває місяці і навіть роки), а також обов’язково видалення провокуючого фактору (тобто філерів/імплантів/пігментів і т.д.).

Мене особливо вразив один описаний в медичному журналі випадок, коли жінка 60+, якій діагностували ASIA-синдром, більше року проходила терапію, також їй робили уколи гіалуронідази в місця введення філерів. Але їй дуже подобався ефект від контурної пластики, тому вона попросила лікарів провести алерго-пробу на передпліччя. Після ін’єкції місце введення почало опухати та виникло запалення. Та найцікавіше, що аналогічні симптоми виникли у ВСІХ ДІЛЯНКАХ, ДЕ РАНІШЕ БУЛИ ФІЛЕРИ*.

*Варто зауважити, що зафіксовані та описані випадки стосуються сертифікованих американських препаратів (тобто це не було якесь підпільне введення контрафактного препарату, ні).

Я не маю на меті когось розкритикувати чи звинуватити косметологічну галузь у всіх проблемах людства (хоч, варто бути об’єктивними, згідно даних офіційної медицини всі популярні процедури мають найнижчий рівень доказової ефективності та великі проблеми з безпекою). Моя ціль – донести інформацію для тих, кому вона важлива, щоб всі ми мали можливість робити свій вибір усвідомлено, зважаючи на ризики та переваги.

Не буду лукавити, мені б теж хотілось за один день позбавитись міжбровних зморшок, адже я багато суплюсь і це впливає на зовнішній вигляд. Також було б непогано «підняти» обличчя за рахунок введення філерів в певні зони… Але я прекрасно розумію, що в мене вже є проблема і короткочасний результат у вигляді більш гладкої шкіри точно не вартує ризику отримати додаткову аутоімунку (до речі, якщо ви не знали, то наявність одного АІЗ є фактором ризику щодо ще одного…і ще).

Тому для себе поки не бачу альтернатив спорту, більш-менш адекватному харчуванню (я до нього йду)), прийому вітамінів. А вже потім мікротоки, дарсонваль, масаж, та догляд. Все ж ті самі ретинол, азелаїнова кислота та вітамін С – доволі вивчені активи, хай не за день, але у довгостроковій перспективі вони здатні покращити стан шкір та продовжити її молодість.

А взагалі мені цікаво почекати і подивитись, що буде далі, це як з фільтрами СПФ, спочатку їх використовували, потім стало відомо про шкідливий вплив окремих представників, тож тепер їх замінили на більш безпечні. Також було б чудово, якби перед контурною пластикою люди мали можливість пройти діагностику і перевірити ті самі гени (+ здати хоча б базовий чекап та показники, що відповідають за аутоімунітет). Бо, навіть, якщо відсоток людей, які мають схильність до розвитку ASIA-синдрому, не великий, погодьтесь, зовсім не хотілося б увійти в ту «погрішність», щоб потім пів життя розгрібати наслідки 🤔.