PantherasKiss

Santa Maria Novella: Історія та 8 Ароматів Firenze 1221

Сьогодні я хочу занурити вас у захоплюючий світ одного з найстаріших парфумерних домів у світі – Santa Maria Novella. Цей легендарний бренд має понад 800 років історії, і кожен його аромат – це справжнє мистецтво.

Почитати про давній Паризький парфумерний дім Fragonard можна тут https://club.makeup.com.ua/post/37920/

Santa Maria Novella бере свій початок у далекому 1221 році в самому серці Флоренції, Італія. Спочатку це була маленька аптека при монастирі, де монахи Домініканці виготовляли лікарські засоби та парфуми з місцевих трав і квітів.

З роками їх майстерність та знання рослин стали відомими далеко за межами Італії, перетворивши аптеку у всесвітньо відомий парфумерний дім. Саме тут народився перший в світі Одеколон.

Колекція Firenze 1221 Eau de Cologne – це справжня ода традиціям Santa Maria Novella. У неї входять вісім унікальних ароматів, кожен з яких має свою історію і приносить різні відчуття.

Що важливо знати про ці аромати: ними можна обливатися, це концентрація Eau de Cologne - ідеальні на спекотне літо. Вони не душать, але шлейф мають. Стійкість в середньому 3-5 годин, деякі типу Melograno будуть стійкіші. Всі аромати мають натуральне природнє звучання.

Кожен має втілення в різних засобах - лосьйоні, милі, кремі, шампуні, масці для обличчя та і взагалі всьому, що ви можете уявити з доглядової косметики. В бренду є все від мила без запаху, зубної пасти до ароматичного оцту - і все це є на MakeUp в Україні ♥️

В культовому серіалі «Пліткарка», епізод 8 сезон 5, принц Луї Грімальді повертається з Флоренції та дарує велику коробку всіх ароматів Santa Maria Novella для Блер Уолдорф.

Acqua della Regina був створений спеціально для королеви Катерини Медичі і за задумом парфумерного дому є втіленням аристократичного шарму і елегантності.

Дуже характерні ноти для пахощів тих часів. В звучанні багато трав та цитруси. Якщо вас в дитинстві натирали польським Amol, то це дуже з тієї опери.

Все, що бачите в піраміді, воно відчувається однією хвилею спочатку. Через декілька хвилин після нанесення, аромат «всідається» і менш яскраво кричить про себе. Він дуже незвичний своїм саме натуральним звучанням, якщо порівнювати зі звичними ароматами з люксу. З мене він швидко «злітає».

Fresia - свіжий та квітковий аромат, що переносить вас у ранковий весняний сад вкритий росою та наповнений фрезіями.

Це саме той запах чистоти, який так часто шукають в парфумерії. Мені якоюсь мірою тут відчувається віддушка синьої Nivea, але не 1:1, радше саме з неї присутня кремова свіжість.

Rosa Gardenia - ніжний і романтичний, цей аромат поєднує в собі ноти троянди і гарденії, створюючи справжню симфонію квіткових акцентів.

Дуже красиво грає аромат між квітковими нотами і солодким деревом. Він не плоский квітковий, він як справжня загадка розкривається і з кожними хвилинами з сандалу, неначе зі скрині, виходять на передній план бергамот, гарденія та троянда.

Якщо робити паралельний затест двох троянд:

Rosa Gardenia: домінують сандал, бергамот і сам він відчувається важчим за RN, в ньому троянда і вся квітковість десь на фоні. Gardenia відчувається суворішою, ніж Rosa Novella. З часом квіти більше проявляються і співвідношення дерево-квіти стає 1:1. Трохи солодкі, але з Miss Dior навіть не порівнюю, бо Miss порівнюючи з ними це варення.

Rosa Novella: домінують квіти, дзвінка натуральна рожева троянда. Цікавий мікс свіжості та теплоти деревних нот.

Це дві абсолютно різні троянди за настроєм і якщо ви шукаєте саме троянду в парфумерії, то для вас вони стануть відкриттям.

Rosa Novella - аромат натхненний чарівним садом троянд біля монастиря Santa Maria Novella (3 фото). Це справжнє втілення жіночності та витонченості.

Жасмин, гарденія та багато-багато троянди, десь на фоні відчуваються теплі деревні ноти сандалу. Дуже легка та політкоректна троянда. Ідеальна на романтичне побачення. Лимон та петітгрейн дають свіжості, якої в Rosa Gardenia немає.

Angeli di Firenze створений на честь ангелів Флоренції – символу міста. Його випустили в 2006 році до 40-ї річниці повені у Флоренції. Ангели - це люди, які приїхали з усього світу до Флоренції під час масштабної повені 4 листопада 1966 року, щоб не шкодуючи сил рятувати історію та серце міста.

Це ще один аромат «чистоти», але він справді неземний. Наче справжній аромат ангелів. Морський і сандаловий. Я не можу виокремити жодної ноти, але мені кидає флешбеки з, напевно, 2008 року, де сааааме так пахли Ампули сироватки Planet Spa Avon - кожен раз вдихаю його і чітко чую саме їх.

Melograno: Хоч і назва «Гранат», я відчуваю густий та тягучий, багатий аромат пахощів церковного кадила (ладану). Він відчутно концентрованіший та стійкіший за інших. Саме цей аромат вони в бутінках наносять на тішю в пакетах. Шипровий шипр. Кажуть, що на старті вони нагадують Chanel 5 вінтажними альдегідами.

Аромат який носила кохана Джеймса Бонда - Веспер Лінд, яку зіграла Єва Грін. Саме цей кадр спонукав мене познайомитися з цим ароматом і загалом парфумерними домом SMN. На стоп кадрі (3 фото) ви можете побачити флакон Melograno ще в старому дизайні (4 фото).

Готуючи статтю дізналась, що Melograno - улюблені парфуми акторки Єви Грін, ось як він зʼявився у фільмі.

Tabacco Toscano - чуттєвий та теплий аромат тютюну, який втілює дух Тоскани за задумом парфумерного дому.

Але…

Я відчуваю аромат солодкого мила з дьогтю🥲 не табак, а саме дьоготь…

Спитала інших, вони не відчувають дьоготь. Одним словом, не склалося в мене з ним.

На офіційному вебсайті Santa Maria Novella зазначено, що аромат був натхненний "Herba Сatharinaria" — це назва, яку отримали тютюнові листя через те, що Катерина Медічі використовувала їх для лікування мігрені.

Pot Pourri: Що ж таке таке Pot pourri- це трави, ягоди, коріння, насіння та ароматичне листя, просочені смолами та ефірними оліями які ще з давніх часів були натуральними ароматизаторами приміщення (В Santa Maria Novella є теж такий продукт).

Тож і сам аромат є складний та багатогранний, нагадує традиційні мішечки/вази з пахощами (Potpourri). Це втілення домашнього затишку і комфорту.

Дуже ментольний, наче ментольні трави-зілля, навіть здається що він холодить шкіру, де нанесено. Відчуваються найбільше середні ноти, особливо чебрець. Саме пила чебрецевий чай перед написанням цієї частини і так, це воно, ментольний чебрееець. Загалом звучання нагадує якусь ментольно-травʼяну медичну мазь.

Santa Maria Novella – це історія, яка живе у кожному флаконі. Колекція Firenze 1221 Eau de Cologne – це справжній шедевр, який втілює багатовікові традиції італійського парфумерного мистецтва. Кожен аромат цієї колекції – це маленька подорож у минуле, наповнена чарівністю і магією стародавньої Флоренції. А ще це чудовий італійський сувенір.

Вони дихають травами Італії, хтось терпкими пахощами трав, інші квітковими полями, а також соковитими фруктами. Це не типові парфуми, до яких всі звикли, ніколи не зустрічала настільки натурального звучання, наче ти знаходишся на полях Тоскани.

Чи чули ви раніше про Santa Maria Novella?