olena_ts

Як я вперше в житті відростила волосся

Цей допис буде дещо незвичним, бо це не відгуки на якісь конкретні засоби, а великий огляд самої системи догляду. Мені колись дуже допомогли саме такі пости та відгуки, тому сподіваюсь, що і мій також буде корисним, хоча (спойлер!) я ще й не досягла волосся моєї мрії.

Є дівчатка, кому достатньо просто не стригти волосся, щоб воно було довгим, в мене ж так не виходило навіть в дитинстві. Волосся хвилясте, пористе, як то кажуть - неслухняне, хоча я це слово і не люблю, тому що структура у кожної людини своя і оцінювати хвилясте волосся по тому, наскільки воно схоже на пряме, якось дивно. Але мені насправді довелося пошукати підхід до такої структури.

У мене було багато експериментів: я декілька разів голила скроні і потилицю, а потім відрощувала з нуля; фарбувалася в різні кольори, робила завивку, випрямляла, але не одразу зрозуміла, що це не обов'язково кінець волоссю і догляд насправді здатний багато на що.

На фото весь мій поточний догляд.

Коли я торік вийшла з чорного кольору, я вирішила не різати волосся, як зазвичай робила після радикальних змін - та й зараз у мене навіть каре б не вийшло. Тому довелося шукати підхід. Вихід із чорного гірший за все, з чим я стикалася, він гірше за хімію та порошкове освітлення разом.

Ось які принципи догляду допомогли мені відростити довжину 65 см від лінії росту з мінімальними втратами:

Немає одного універсального засобу чи схеми догляду. Треба постійно тримати руку на пульсі та давати волоссю те, що воно "просить". І це нормально - мати декілька масок, шампунів, кремів та іншого.

Не всім щастить і можна обходитися мінімумом догляду. Моєму пористому, пошкодженому волоссю подобається маска щоразу і незмивні засоби в декілька шарів: спрей на довжину для легкого розчісування (використовую не тільки після миття!), крем для захисту та збереження активів у волоссі і додатково на кінчики (а зараз і на найбільш пошкоджену частину довжини) ще олійка. Незмивні засоби взагалі роблять дива.

Без здорової шкіри голови не буде гарного волосся. З поганим харчуванням чи авітамінозами - теж.

Механічні пошкодження дуже підступні. Я викинула старі щітки і купила їм на заміну tangle teezer та гребінець з ацетату целюлози; стала слідкувати, щоб кінчики не потрапляли під сумки чи в застібки-"блискавки", а головне, я стала заплітати волосся, бо коли воно постійно розпущене, то швидше пошкоджується. Я працюю з дому і зазвичай собираю його у колосок.

Нічний догляд має значення. Ви знали, що волосся пошкоджується о бавовняну білизну? Я купила собі шовкову наволочку та пошила чохол для коси зі штучного шовку. Так, сплю я теж з косою, колосок - тому що верхня частина волосся коротка, така стрижка була. А ще я нещодавно відкрила для себе нічну сироватку: https://club.makeup.com.ua/post/61767/

Аксесуари теж важливі: старі резинки я викинула і купила собі шовкові. Invisibobble тепер теж використовую рідко, не подобаються їхні шви.

Волосся треба захищати від сонця та морозу. Фізично - косметика з цим не впорається. Взимку я ношу капюшон, влітку... це мій біль, бо капелюхи та хустки мені не подобаються (на мені), а живу я у спекотному кліматі з УФ-індексом 8-11 більшу частину року. Але якщо треба, якщо їду на природу чи весь день бігаю по ділах, то ношу бейсболку чи шовкову хустку.

Я більше не боюся силіконів та сульфатів. Іхній шкідливий вплив не доведено (а силікони взагалі ніяк не можуть проникнути в кров), і косметика без них підходить далеко не всім. Безсульфатні шампуні можуть погано промивати шкіру і спричиняти цим проблеми, хоча декому насправді підходять - це залежить від шкіри; силікони допомагають утримувати корисні речовини і вологу всередині волосся, а отже, незамінні в боротьбі з ламкістю. Я свого часу відмовилася від CGM саме тому, що на ньому моє волосся ставало все коротше і коротше. Якщо у масці немає силіконів, я обов'язково "закриваю" її кондиціонером.

Я обираю косметику по складу, а не по обіцянкам виробника. Довелося навчитися розбиратися.

Я вже навчилася обирати засоби, і більшість того, що є у мене на полицях, мені подобається. Я пізніше напишу на них відгуки та додам сюди. Зараз в мене немає деяких улюблених банок, але це лише питання часу 😊 Перепрошую за деякі флакони з написами незрозумілою мовою, це я купувала у Вірменії і не всі засоби можна знайти без такого перекладу. Але це оригінали, вироблені в тих країнах, де і мають бути.

Шампунів в мене три, найбільш улюблений - це Elseve, він гарно очищує, але не пересушує шкіру голови. Другий - Intense, до речі, український, готую відгук про нього. Про лінійку Reale теж буде, вона в мене найменш улюблена, але миє шампунь гарно, хоч і безсульфатний.

Кондиціонерів два, корейський Daeng gi mao ri в мене основний, Reale трохи слабкий, але теж в нього є свої плюси, його зазвичай використовую в парі з шампунем Reale та маскою Hydra, коли хочу пишного волосся і такого вигляду, ніби його вдвічі більше, ніж є насправді.

Масок три, про гідру писала тут https://club.makeup.com.ua/post/59887/, вона моя улюблениця, ідеально зволожує. Маска Numero з вівсом гарна, її дуже любила, коли не фарбувала волосся (і коли ще не пробувала найпотужніший проф, який мені траплявся), але для знебарвленого трохи заслабка. Eveline відновлююча, для короткого більше підходила, чи для менш пошкодженого (до виходу з чорного), зараз ну дуже слабка і ще й не кондиціонує, не буду її повторювати.

Спрей лише один українського бренду Hair trend, буде окремий відгук, але якщо коротко, то всі потрібні функції він виконує.

Кремів два, Alfaparf використовую зараз постійно, відгук теж планую; він легкий, але ефективний. Garnier більше розгладжує, його беру, коли потрібен саме цей ефект.

Олій назбирала аж три, витрачаються вони дуже економно і всі подобаються. Brelil вже не вперше купую, дуже полюбляю її, але зараз моя основна з чорним тмином, а з шовком взагалі ще не пробувала майже, тому про враження від них напишу пізніше.

Ну і ще один засіб - це сироватка з кислотами, фактично пілінг для шкіри голови. Раніше використовувала дорожчі, але коли знайшла цей, перейшла на нього. У мене хронічний себорейний дерматит і коли я не приділяю достатньо уваги очищенню, то у мене одразу активізується випадіння. Його використовую раз на тиждень, шкіра жирна у мене, для сухішої можна і не так часто.

Вище згадувала нічну сироватку, її забула сфотографувати, але користуюся постійно.

Позаяк я не писала окремий допис, то нехай "волосяні" плани будуть тут.

• Відростити ще 5 см волосся, хочу довжину 70 см
  • Поступово зрізати пошкоджене весь рік, вирівнювати зріз
  • Стимулювати ріст волосся весь рік
  • Відростити пасма у обличчя. Фото є у слайдах з різних ракурсів
  • Хочу придбати собі вироби зі справжнього шовку, особливо чохол чи тюрбан для сну, бо те, що я пошила сама, не дуже красиве
  • Навчитися робити холодні укладки та гарні зачіски, бо зараз ходжу з косою чи з пучком.

Це бонусний блок. Можливо, ви це все знаєте, але для мене свого часу це було справжнім відкриттям, тож строго не судіть, а, може, вам є що додати? Ітак, тут мій топ міфів, які заважали мені відростити волосся.

Волосся - це мертва тканина, і доглядом вже нічого не змінити. Якщо пошкодилося, то тільки різати. Це і так, і ні. Волосся насправді не регенерує, але догляд, що підходить саме вам, може і придати блиску, і запобігти подальшій ламкості, і полегшити розчісування - і тим самим запобігти стрижці, дати відростити нове, менш пошкоджене волосся. Але якщо волосся обламалося чи посеклося, то його ніяка косметика не може вже склеїти, це так, краще підрізати, щоб ці лахматі кінчики не плуталися та не псували вид.

Існує генетичне обмеження довжини волосся. Знов і так, і ні. Один волос живе від 2 до 7 років і це залежить від генетики та здоров'я (деякі захворювання скорочують цей термін), а росте на 1-1.5 см на місяць, то й рахуймо, скільки вийде. Щодо забобонів на кшталт "не може відрости довше, ніж в дитинстві", чи "ніж у родичок" - звісно, ні.

Органічна косметика краща за "хімічну". У мене органічна косметика (там, де за тим чи іншим принципом виключається ряд речовин) не працювала навіть на короткому здоровому волоссі, була ламкість. Не треба боятися "хімії", бо навіть у води є хімічна формула, косметика тестується перед тим, як потрапити на полиці магазинів, а сучасні хімічні складові можуть бути набагато корисніші за екстракти та олії. Таким речам, як бонди (олаплекс), 18-меа (ліпідне відновлення), плівкоутворювачам (силікони, полікватерніуми), просто немає аналогів серед рослинних компонентів.

Натуральному волоссю не потрібен догляд. Це не так. Фарбованому чи іншим чином пошкодженому волоссю насправді потрібен більше потужний догляд, але і натуральному теж недостатньо лише шампуню та бальзаму. Але про це я дізналася через багато спроб відростити та спілкування з тими, хто вже зміг. Далеко не всім так щастить, що відростає само.

Сушити волосся феном шкідливо. Шкідливо сушити його на найгарячішому режимі чи часто випрямляти, а у сушці прохолодним повітрям немає нічого страшного. Ба більше, є навіть дані, що так сушити корисніше, ніж взагалі без фена - а все тому, що вологе волосся швидше пошкоджується та легше розтягується. Є навіть таке поняття - "гігральна втома" - це коли волосся мокре, воно надмірно розбухає розтягується, і це може псувати його вигляд, а згодом призводити до ламкості.

Термозахист повністю захищає волосся. Може, я просто не знайшла свій, але перепробувала багато їх і зараз вважаю, що якщо зловживати гарячими укладками, то навіть з найкращим термозахистом волосся буде псуватися та пересушуватися.

Зараз існують безпечні способи перманентного випрямлення чи завивки волосся.

Зміна структури волосся у будь-який спосіб безпечною бути не може, бо треба розірвати існуючі дисульфідні зв'язки. Доглядом це можна скомпенсувати, але повністю чи частково, залежить від довжини та здоров'я волосся, що було до, а також від самого догляду.

Кератинове випрямління лікує волосся. Ні, це косметична процедура. Кератин корисний у вигляді масок, а така назва випрямлення - це лише маркетинг, пошкодження там більше, ніж лікування. З кератиновою завивкою те ж саме.

Дякую за увагу! Допис вийшов дійсно величезний, але я сподіваюсь, що ви знайшли у ньому щось корисне для себе.

19 січня, 2025
olena_ts
19 січня, 2025