Kizza

#Свідомакраса непопулярна думка

#Свідомакраса непопулярна думка

Екоакції привертають увагу до проблем навколишнього середовища, стихійного забруднення суходолів,океанів, вирубку лісів тощо.

Екоакції привертають увагу до проблем навколишнього середовища, стихійного забруднення суходолів,океанів, вирубку лісів, тощо.о.Екоакції привертають увагу до проблем навколишнього середовища, стихійного забруднення суходолів,океанів, вирубку лісів тощо..

Люди діляться своїми лайфхаками щодо економії ресурсів та намагаються колективно відповісти на питання "Що можна зробити, щоб наша планета лишалась придатною для існування?" Екоакції це круто, екоакції це за все добре проти всього поганого.

Я не буду розказувати, як я економлю воду, сортую сміття, купую товари, що не тестувались на тваринах, не їм м'ясо і підтираюсь лопухами, щоб не підтримувати вирубку лісів.

Давайте розберемося детальніше:

1. Сортування сміття має сенс, коли добре розвинена інфраструктура переробки. Люди не дивляться на маркування пластику і кидають умовні лотки і стаканчики з пластику, що не підлягає переробці в контейнери на яких підписано "для переробки". От кинули і думають - який я молодець.
  2. Мініатюри засобів в саше - це окремий вид зла, особливо якщо ці саше ще й фольгізовані. А багатокомпонентні мініатюри пластику в собі несуть більше ніж повнорозмір.
  3. Можна купляти cruelty free товари, і кожного дня користуватись дезодорантом та лаком для волосся у вигляді аерозолю. До речі, аерозольні засоби - це прям геть нездорова для екології штука.
  4. Екопакування не завжди таке еко, як здається на перший погляд. Наприклад банка зроблена з переробленої сировини, а помпа до неї ні.
  5. Взагалі майже всі конгломерати-гіганти люблять погрінвошити свою продукцію (погугліть greenwashing і побачите багато цікавого про "начебто" екобренди)
  6. Я не їм м'яса, бо продукти тваринництва псують екологію. Але ніхто не хоче дивитись правді в очі, що соя та інші подібні до неї культури виснажують землю так, що кілька років треба її відновлювати.

Таких тез я можу навести нескінченну кількість, але зараз хочу зробити невеличкий висновок, що для мене є #свідомоюкрасою

З посту напевно здається, що всі наші спроби збереження планети марні. Але це не так.

Ми робимо те, що в наших силах для мінімізації відходів, для економії ресурсів та спроби зробити життя на планеті чистішим. Проте треба завжди пам'ятати, що в своєму бажанні треба зберігати здоровий глузд і робити все з розумом.

То ж особисто я, що роблю:

• Я замінила пластикові соломинки на металеві (ношу з собою в чохлі)
  • Якщо я знайшла "свій" товар - то беру його з разу у раз, або беру новий після вичитки відгуків на різних сайтах.
  • Якщо засіб не підійшов - намагаюсь використати його по іншому - наприклад гель для вмивання може чудово помити пензлики, крем для обличчя стає на допомогу ручкам, ніжкам і тд.
  • Банки з помпами прекрасно користуються як дозатори мила для рук. Маленькі баночки з-під соєвого соусу, як тревел ємність для шампунів, мила і тд.
  • Аерозольні лаки замінила на рідкий, аерозольні дезодоранти на тверді, а сухий шампунь виключила з користування вже як пару років.
  • Стараюсь не купляти фастфешн бренди одягу і косметики.
  • Стараюсь не брати косметику з глітерами (маю одну баночку Lamel якою мащусь вкрай рідко)
  • Якщо не підійшла декоративна косметика - знаходжу їй нові руки, щоб вона в мене не "тухла".
  • Пакет з пакетами регулярно розходується на побутові потреби. Стараюсь мати при собі полотняну торбу, щоб зайвий раз не брати пакет в магазині.

Це мізер в планетарному масштабі, але це те, що я можу зробити тут і зараз.