Надія nhutei

Мій перший досвід ресайклінґу завдяки #Свідомакраса

Мій перший досвід ресайклінґу завдяки #Свідомакраса

Здавати хоч щось на переробку - це новий досвід для мене. Читаючи дописи учасниць клубу, мене відвідало натхнення здобути цей досвід. Я перечитала купу статтей на тему ресайклінґу, але запитання все одно залишились. Тож, я зібрала пакет косметичних засобів, які постійно йшли у смітник, наготувала нотатник, щоб записувати всю інформацію, і поїхала в пункт прийому вторсировини Underground_dnepr, де розгублену мене зустрів власник пункту і детально розказав що робити з вмістом мого пакета.

Звичайно, я нічого не записала, запам'ятала десь половину, а мій перший досвід звівся до того, що я бігала за власником хвостиком, спостерігаючи як він викидає по різних баках те, що я подаю йому з пакета :)

Мій перший досвід ресайклінґу завдяки #Свідомакраса

1-8. Гель для душу, піна для ванни, шампунь, тонік для обличчя, засіб для вмивання, міцелярка, догляд для тіла, догляд для волосся.

На упаковках цих товарів присутнє маркування PET-1, що означає придатність до переробки. Такий пластик треба вимити від залишків продукту (можна без фанатизму), упаковку очищати від наліпок необов'язково. Тут я запам'ятала, що для пет-1 з-під косметичних продуктів складається в окремий бак і не змішується з пет-1 з-під харчів і води.

9-11. Сировотка і крем у скляних баночках, дезодорант.

Видаляємо залишки продукту, очищати скло від наліпок теж не треба, але відокремлюємо від пластикових елементів (кришечки, помпи, ролери і т.п.). Кришечки з-під кремів очищаємо від сторонніх елементів і здаємо на переробку окремо.

12-14. Зубна паста, крем для рук та інші продукти у тюбиках.

На більшості пакування я не знайшла маркування, а на деяких було зазначено їх аж три (ALU41, HDPE02, PP05). Все годиться на переробку, але треба очистити від вмісту. Оскільки мої були брудні, їх не прийняли.

Непридатне до переробки у цій категорії: силіконові елементи і щіточки на кришечках, пакування зі значними залишками засобів.

15-22. На жаль, усі продукти на фото, чиє пакування складається з чорного пластика без маркування, у мене не прийняли. Аналізатор не може визначити що ж це за пластик. Сподіваюся, у найближчому майбутньому це питання буде вирішено, оскільки неймовірна кількість косметики виготовляється саме з таким пакуванням: пудри, тіні, туші, ковпачки і кришки, помади, пензлі, підводки і т.п.

23-31. Помади, блиски, ковпачки від олівців, коректор, консилер, тіні у пластикових баночках, гель для брів, автоматичні олівці і т.п. - це те, що потенційно може бути прийняте, але залежить від пункту прийому вторсировини і наявності аналізатора, який визначає пластик. Звісно, чисте і без елементів з чорного пластика. Дзеркало у пакуванні також окрема тема, про яку варто дізнаватися, але я забула цього разу запитати.

32. Пластикові футляри з-під одинарних тіней, коректорів і т.п., які задумано зберігати у магнітних палетках, приймаються.

33-34. Парфуми і пробники цілком придатні до переробки, якщо це - скло, яке ми відокремили від сторонніх елементів.

35-38. Пакування з-під ватних дисків і паличок, прозорі обгортки, пакети з Нової Пошти - все приймається. Перший раз у мене прийняли обгортки з наліпками, але надалі попросили їх видаляти.

39-41. Засоби у аерозольних банках: спрей для фіксації макіяжу, піна для волосся, захист для взуття, - якщо повністю пусті, то можна здати на переробку. У мене залишилось багато засобу (піна для волосся) в банці, але її прийняли і поставили на окрему поличку, бо ним ще хтось може зацікавитися.

42-50. Найбільша категорія, бо включає в себе паперове пакування замовлення (крафтове), парфумів і пробників, догляду за обличчям (кольорове), вкладиші, інструкції, (можна зі скріпками) сертифікати. При цьому важливо відокремити папір від картону, який може знаходитися всередині упаковок, як допоміжний бар'єр (парфуми, сиворотки), а також не забуваємо про коробки Мейкап (чеки не приймаються).

Очистити купу покування за раз непросто. Та і це не надто екологічно, бо витрачається чимало води. Але якщо очищувати пакування поступово і під час прийому водних процедур, то все набагато простіше, ніж здається. У мене тепер є маленький сміттєвий бак біля туалетного столика, куди я викидаю обгортки і те, що закінчилось або не сподобалось, щоб потім здати на переробку. До речі, наповнюється він швидше, ніж очікувалося.

Якщо раптом ви, як і я три дні назад, ще не пізнали солодкого присмаку й задоволення від ресайклінґу, але при цьому описані мною моменти здаються вам занадто трудомісткими, то ось вам порада від власника пункту прийому вторсировини: "Всі ці косметичні штуки, які ви принесли, - то для "просунутих", бо треба час, щоб у всьому розібратися. Почніть з малого: пляшки з-під води, тетрапак з-під соків, контейнери з-під харчових продуктів, лотки з-під яєць, пляшки з-під молочних продуктів. Напишіть список сміття, який ви генеруєте щоденно, і вас проконсультують щодо його переробки."

Ось так завдяки акції #свідомакраса у цьому світі стало на одну свідому жінку більше.