Швець Карина🤍

Про азелаїнову кислоту

Про азелаїнову кислоту

Якщо ви маєте себопрофіцитну шкіру і періодично у вас зʼявляються висипи, ви маєте першу стадію акне, або ви знаходитесь у ремісії акне і потрібно її підтримувати, тоді азелаїнова кислота - це ваш актив.

Азелаїнова кислота являється кінцевим продуктом окислення лінолевої кислоти, яка продукується в нашій шкірі, тому легко і швидко проникає в епідерміс і дерму.

Препарати азелаїнової кислоти регулюють впливають на всі ланки акне: регулюють рН шкіри, проникають глибоко і розріджують шкірне сало, тим самим допомагаючи нормалізувати процеси кератинізації і себовиділення. Також АК пригнічує 5а-редуктазу, яка відповідає за розвинення запалення, має антиандрогенний ефект, впливає на бактерію Propionibacterium acnes і має антиоксидантний ефект. Азелаїнова кислота може використовуватися як в монотерапії попало-пустульозного, комедонального акне, так і в комбінованій терапії з іншими діючими активними речовинами - наприклад, антибіотиками. Також показанням до використання АК є постакне.

Памʼятайте, що акне - це хвороба, і займатися самолікуванням заборонено! Треба притримуватися схеми і всіх рекомендацій.

Потрібно розуміти, що мінімальний час, за який ви можете побачити ефект саме від препаратів на основі АК в монотерапії - 8-12 тижнів, НЕ МЕНШЕ. Причому це повинно бути систематичне використання. Механізм дії АК на комедони такий, що спочатку вона «витягує» їх на поверхню, провокуючи запалення - тому треба бути готовими до загострення.

Якщо ж ваша ціль освітлити постакне і підтримувати ремісію, то можна обійтися косметичними засобами, а не лікарськими препаратами. Але старайтеся обирати концентрацію не менше 15% - вона більш робоча.

Конкретно мій випадок - це все і одразу: ремісія акне, багато плям (в т.ч. і застарілих), періодичні висипи і комедони.

Я використовую крем «Акнестоп» у концентрації 20%. Хотіла обрати скінорен 15% гель, але тоді його ніде не було в наявності.

Наносимо препарати з АК таким чином: очищення -> тонік -> сироватка (її може в не бути - за потребою) -> чекаємо 10 хв, поки вбереться, і наносимо препарат (точково або на все обличчя) -> через 25-30 хв закриваємо все зволожуючим кремом, тому що препарати АК дуже висушують шкіру (може навіть виникнути дерматит).

Якщо користуєтеся косметичними засобами, то проміжок між активом і кремом може бути хв 10 - цього буде цілком достатньо.

Що сказати конкретно про «Акнестоп»? Мені дуже сподобався препарат, чудово допомагає як локальний засіб на одиничні запалення. При нанесенні на все обличчя зранку шкіра гладенька, рівненська, сяюча✨ прям персик! Дуже люблю цей ефект.

Я наношу десь 3-4 рази на тиждень ввечері на все обличчя, не більше) і локально, коли є якісь висипи. Чудово працює препарат після чисток, або коли після довгої дороги чи макіяжу є відчуття «забитого» обличчя - тоді може виступати сос-засобом також на ніч на все обличчя.

Сподіваюсь, вам було цікаво. Дякую за увагу!🫶🏻

P. S. Додаю вибірку класних активів з азелаїновою кислотою. + Theramid Azid - 🔥