Як дізнатися, чи буде крем комедогенним?
Загальні зауваги і мої особисті міркування
Всім привіт! Думаю, всі ми бачили косметичні обіцянки типу "не комедогенно", "не забиває пори", "не викликає комедонів". Звучать вони гарно (маркетологи, ясна річ, своє діло знають), але вестися на них не варто. Чому? Спершу глянемо, що з цього приводу пишуть серйозні люди.
У Caroline Hirons можна прочитати таке:
Таблиця комедогенності за шкалою від 0 ("не забиває пори") до 5 ("дуже ймовірно, що забиває пори") є доволі умовною, оскільки здебільшого спирається на застарілу методику розрахунку комедогенності. Так, раніше комедогенність косметичних інгредієнтів перевіряли на внутрішній частині вушка кролика, крапаючи туди певний інгредієнт кілька тижнів поспіль. Пізніше від такого тестування відмовилися на користь тестування комедогенності на спині людей. Однак очевидно, що і шкіра кролика, і навіть людська шкіра на спині відрізняються від шкіри обличчя, тому результати такого тестування будуть дуже-дуже умовні (наприклад, доведено, що шкіра на вушках кролика більш схильна до забивання пор, ніж людська; шкіра ж на спині є товщою і грубішою, ніж на обличчі). Крім цього, як пише біохімік Charlie Pearce: "Важливо пам'ятати, що сполучуваність шкіри з косметичним продуктом визначається низкою факторів, і це не обов'язково комедогенність якогось окремого компонента. Більшість рейтингів інгредієнтів базуються на методиках, що були в минулому, а на сьогодні вже є новіші методики з більш релевантними результатами". Тож, простіше кажучи, рейтингу комедогенності не варто сліпо довіряти. До речі, цей умовний рейтинг практично кожного косметичного інгредієнта можна подивитися в INCI Decoder, коли вписати у пошук конкретний інгредієнт. Але я зазвичай на цей рейтинг не зважаю. Чому? Тому що шкіра кожного з нас унікальна. Що комедогенно для одного, некомедогенно для іншого. Тому нам і важливо постійно дослухатися до нашої шкіри, спостерігати за її реакцією на різні косметичні засоби і робити висновки, що їй підходить, а що - ні. Наприклад, мені (та й багатьом людям) комедогенить кокосова олія, але при цьому не комедогенять її похідні (coco caprylate, caprylic triglyceride тощо), а комусь будуть комедогенити і вони.
Чому ще не варто так категорично спиратися на таблицю комедогенності? Як пише Caroline Hirons, ще однією її проблемою є те, що вона стосується лише окремих інгредієнтів, але ж усі інгредієнти у косметичному продукті діють комплексно. Формула - це головне. І, навіть якщо крем містить якийсь потенційно комедогенний інгредієнт, то це аж ніяк не означає, що цей крем виявиться комедоненним. Кожен інгредієнт міститься у кремі у певній пропорції, яку ми не знаємо, тож вирахувати відсоток цього інгредієнта не можемо. Навіть якщо інгредієнт стоїть десь на початку списку INCI, ми теж не можемо стверджувати, що його там більше, ніж, скажімо 50%, що могло би вплинути на комедогенність усього крему загалом.
Також навіть, здавалося би, один і той самий інгредієнт може походити з різних джерел, що теж впливає на його комедогенний потенціал. Наприклад, мені колись дісталася міні-баночка марулової олійки від Drunk Elephant, і негідниця підкорила моє серце. Але купувати собі таку за ті шалені гроші, які вона коштує, мене, ясна річ, жабка задушила. Вирішила заощадити і купила марулову олійку від The Ordinary. Здавалося би, та сама олійка, тільки дешевша і від іншого бренду. Аж через три дні я помітила нові чорні цятки. Хоч інший догляд не міняла. Тож виходить, що навіть один і той самий інгредієнт може поводитися геть по-різному.
Отже, висновок такий: варто спиратися лише на власний досвід, а не на загальні рейтинги комедогенності.
А чи з'ясували ви, що для вас є комедогенним? Чи маєте свій особистий рейтинг комедогенності? Запрошую поділитися у коментарях!
Коментарі (0)