A.

Гіалуронова кислота: популярна та неоднозначна

Гіалуронова кислота: популярна та неоднозначна
  • Із назви допису, ви мабуть зрозуміли, що в мене складні стосунки із гіалуроновою кислотою.
  • Я її обожнюю у складі лікарських засобів для лікування синдрому сухого ока (BAUSCH & LOMB BIOTRUE DROPS; СуперОптік Компліт), але ставлюсь до неї нейтрально у складі догляду за шкірою. Вона не є поганою, але і не є панацеєю у зволоженні шкіри. Іноді все ж може бути і поганою та призводити до зворотнього від зволоження ефекту:)
  • У цьому дописі хотіла б виділити декілька проблем із цим інгредієнтом (як з точки зору вартості, так і дії). Dr. Sheerene Idriss набагато категоричніше налаштована щодо цього інгредієнта, якщо цікаво, то гляньте її відео, але короткі тези я описала нижче:)
  • Як каже Dr. Shereene Idriss, гіалуронова кислота в своєму первинному вигляді має високу молекулярну вагу. Для вирішення проблеми непроникності в шкіру, науковці навчились гідролізувати її - таким чином виникла низькомолекулярна гіалуронова кислота. Але, як пише в блозі Dr. Shereene Idriss, низькомолекулярна гіалуронова кислота все одно в повній мірі не проходить через епідерміс, вона залишається на нашій шкірі, і навіть не наближається до дерми, де знаходиться ваша рідна гіалуронова кислота. Тому ефект Бенджаміна Баттона - це не про гіалуронову кислоту:) Звісно, високомолекулярна гіалуронка створить тимчасовий візуальний ефект зволоження ороговілого шару шкіру, але не більше.
  • Тим не менше, таке можна сказати про більшість інгредієнтів, які ми наносимо на шкіру, погодьтесь:)
  • Як каже хімік Victoria Fu, є деякі дослідження, які свідчать про те, що низькомолекулярна гіалуронова кислота може проникати в шкіру та мати довгострокові переваги проти старіння на додаток до гідратації.

Про запалення

  • Слабке місце гіалуронової кислоти, як вже мабуть багато хто з вас знає, це те, що вона має бути "запакована" в косметичному засобі у поєднанні: високо- та низькомолекулярна гіалуронова кислота чи середнього розміру та низькомолекулярна. Навіщо високомолекулярна та середнього розміру, якщо вона не проникне в шкіру?
  • Наразі є дослідження, про які згадують багато дерматологів, що низькомолекулярна гіалуронова кислота може сприяти запальним процесам у шкірі.
  • Якщо у вас акне, як у мене, тоді слід бути дуже обережним з гіалуронкою:) А це досить важко, враховуючи, що сіль гіалуронової кислоти майже в кожному засобі догляду:)

Про зволоження

  • Усі вже чули, що гіалуронову кислоту треба закривати зверху оклюзивами, інакше вона матиме зворотній ефект від зволоження - буквально тягнутиме вологу з вашої шкіри. Те саме ми маємо робити із іншими гумектантами, які представлені як моно-засіб (наприклад, алое вера - тепер ви знаєте, чому багато людей мають скарги, що алое не зволожує, а пересушує - закривайте його зверху оклюзивом!).
  • Як каже Dr. Shereene Idriss, гіалуронова кислота може збільшувати трансепідермальну втрату води — "про це буквально дрібним шрифтом написано в дерматологічних публікаціях". Шірін далі пояснює, що бренди чомусь не згадують, що гумектанти, такі як гіалуронова кислота, слід використовувати разом із оклюзивами, інакше ви не зафіксуєте зволоження від гіалуронки.
  • Вона також наводить контраргумент до ідеї запечатання гіалуронки зволожуючим кремом та каже "навіщо тоді її [гіалуронку] взагалі використовувати", якщо ми отримаємо зволоження від крему:)

Ось такі справи:)

  • Популярність призвела до того, що солі гіалуронки зараз майже у всіх засобах догляду. І, як я згадувала, якщо ви маєте акне, вам слід слідкувати скільки гіалуронки ми отримуєте від догляду через потенційно запальний ефект від її використання.
  • З цієї причини я не купую окрему сироватку із гіалуроновою кислотою. В моєму догляді вона вже присутня в складі Альтрено.
  • Популярність також призвела до того, що деякі бренди продають сироватки із гіалуроновою кислотою за дуже великі кошти. Наприклад, сироватка із гіалуроновою кислотою від Dr. Barbara Sturm на офіційному сайті зараз коштує £250.00 за 30 мл. На захист доктора Барбари - усі її засоби дорогі:)
  • Але чи обґрунтована така ціна? На мою думку та думку більшості дерматологів - ні.
  • Як каже хімік Victoria Fu, наявність екзотичних антиоксидантів безумовно, може зробити сироватку ефективнішою, ніж середньостатистичний засіб, але вона не впевнена, що сироватка має коштувати 300 доларів.
  • Dr. Michelle Wong з Lab Muffin Beauty Science погоджується, що засоби з гіалуроновою кислотою не обов’язково мають бути дорогі та додає, що ціна майже всіх косметичних засобів базується на маркетингу та сприйнятті споживачів, а не на фактичній вартості інгредієнтів.

Висновок: якщо ви відкладаєте гроші на окремий засіб із гіалуроновою кислотою - подумайте 7 разів чи вам це потрібно:D