YuliHrytskoff

Алопеція – вирок? Я не здамся ніколи!

Алопеція – вирок? Я не здамся ніколи!

Вітаю, дорогі дівчата, а, можливо, і хлопці!

У даному дописі не буде фотографій, але буде багато корисної інформації про причини та способи боротьби з випадінням волосся. Якщо Вас зацікавило, тоді поїхали!

…Все почалося з далекого дитинства. Тоді в мене було розкішне, густе і довге волосся. Воно було настільки густим, що навіть розчесати його було доволі проблемно. Але незабаром ситуація змінилася. В підлітковому віці у мене почало по-трохи випадати волосся. Ні, випадіння не було радикальних масштабів, але початок було покладено. Я особливо з цього приводу не панікувала, займалася навчанням, здобувала професію; іноді робила якісь природні маски і ополіскувала волосся відварами трав. Особливих знань з цього приводу та якісної косметики я тоді не мала.

Проте останніх років 8-9 моє волосся почало покидати голову зі швидкістю світла (у мене є захворювання органів ШКТ, але, теоретично, вони не повинні зумовлювати випадіння волосся в таких масштабах). Дійшло до того, що в мене на голові з'явилися залисини, мені навіть соромно було виходити надвір. Я розуміла, що причина випадіння волосся внутрішня, оскільки жодні вітаміни, масочки, ампулки та інші примочки не допомагали. Тоді вирішено було звернутися до професіоналів! Я знайшла відомого професора-трихолога і розпочала лікування в нього, але особливих результатів (окрім спустошення гаманця) це не дало…

Ось тоді я і вирішила вивчити проблему самостійно, бо зрозуміла, що, крім мене самої, у цій проблемі мені ніхто не допоможе. З тих пір в мене все з перемінним успіхом – то вдається майже зупинити випадіння волосся і відростити непогану шевелюру, то все повертається на круги своя. Проте деякі перемоги мені таки вдалось досягти! Так, випадіння волосся я повністю не зупинила, воно й далі досить сильно випадає, але принаймні залисини мені вдалося таки заростити, а це вже великий успіх і радість для мене!

Саме тому я й вирішила написати допис про причини випадіння волосся і способи боротьби з цією проблемою, адже деякий багаж знань з цього приводу вже назбирався і, думаю, такий допис для багатьох буде актуальним і надасть підказку хоч з чого починати шукати причину випадіння волосся.

А тепер трошки теорії і медичної термінології

Я думаю, всі це знають, але в контексті даного допису, хочу нагадати, що наше волосся має такі фази росту:

  • анаген (активна фаза росту) - період формування волосяного фолікула і зростання нового волосяного стрижня. Під час цієї фази волосся виростає на 1 см кожні 28 днів. Цей період триває два-сім років (іноді значно довше) і визначається генетично;
  • Катаген - фаза спокою (відпочинку). Це найкоротша фаза росту волосся, яка триває протягом 2-3 тижнів, поки волосся переходить в стан волосяної цибулини.
  • Телоген - фаза регресії волосяного фолікула. На цій стадії відбувається припинення росту з подальшим переходом до процесу випадіння волосся. Тривалість цього періоду може затягнутися до 90-120 днів.
  • екзоген - активна фаза випадіння волосся;
  • кеноген - фаза проміжку між спустошенням волосяного фолікула і ростом нового волосся.

Наше волосся одночасно перебуває у різних фазах росту. Так, приблизно 90% всього волосся знаходиться в фазі анагена, 3% – у фазі катагена і 7% – у фазі телогена.

Проте, інколи волосся починає випадати раніше закладеного генетикою терміну і тоді ми вже говоримо про алопецію (облисіння).

На даний момент у дермато-трихології виділяють чотири основні види алопецій:

1. Дифузна – найбільш поширений тип випадіння волосся. Він не пов'язаний із генетичними змінами чи захворюваннями самої волосистої частини голови, а зумовлений певними внутрішніми факторами (захворюваннями, вірусами, дефіцитом нутрієнтів, стресами і тд.). Для такого типу алопеції характерне рівномірне випадіння волосся по всіх голові. Більш детально про можливі причини випадіння волосся я розповім трохи далі по тексту, тому не буду сильно загострювати увагу на цьому типі алопеції).

2. Вогнищева (гніздова) алопеція. Для неї характерним є випадіння волосся на окремих обмежених ділянках, які утворюють круги, що з часом можуть між собою зливатися. Вважається автоімунним захворюванням і причини такого типу алопеції на сьогодні до кінця не вивчені. Вчені припускають, що її можуть зумовлювати віруси, стреси, генетична схильність. При цьому типі випадіння, волосся може або відростати, або випасти повністю чи фази між собою чергуватимуться.

3. Рубцева алопеція – вона характеризується рубцюванням сполучної тканини, що зумовлює пошкодження фолікулів і випадіння волосся. Такий тип алопеції виникає внаслідок фізичного травмування – опіків, обмороження, дерматозів, деяких інфекційних чи автоімунних захворювань.

4. Андрогенетична алопеція – вважається найскладнішим в плані лікування типом випадіння волосся. Вона зумовлена надмірним виробленням або надмірним сприйняттям волосяних фолікулів до гормону дигідротестостерону. Зазвичай, обумовлюється генетично. Для такого типу алопеції характерним є випадіння і порідшання волосся, починаючи з центрального проділу – для жінок; а для чоловіків – по лінії росту волосся, в тім’яній області, де з часом формуються залисини. При андрогенетичній алопеції волосся випадає сильно і на зонах порідіння волосся практично не відростає.

Причини, які можуть викликати випадіння волосся та обстеження, які необхідно пройти, щоб їх виявити

Теорія теорією, вона нудна і не особливо цікава, але про неї необхідно було розповісти) А тепер хочу простими словами розказати, що ж саме може спровокувати надмірне випадіння волосся. Для полегшення сприйняття інформації, умовно причини випадіння волосся я розділю на дві групи – не пов’язані із внутрішніми захворюваннями і ті, що безпосередньо зумовлюються певними хворобами.

Отже, причини випадіння волосся, що не пов’язані із захворюваннями. Вони, в своїй більшості, досить банальні і доволі легко ліквідуються.

1. Найперша і найбанальніша причина понаднормового випадіння волосся – це використання неякісних доглядових засобів. Справа в тому, що дешеві мас маркетівські шампуні мають доволі агресивний склад, який пошкоджує білкові сполуки в фолікулах і тим самим призводить до випадіння і ламкості волосся. Найбільш небезпечними для нашого волосся є такі хімічні речовини як SLS, хлорид натрію, парабени, діетаноламін (ДЕА) і триетаноламін (ТЕА), спирт та пропіленгліколь (ПЕГ). Перед покупкою нового доглядового засобу для волосся (що контактує із шкірою голови) завжди ретельно вивчайте складові і обирайте максимально безпечний! Це не обов’язково повинен бути дорогий професійний шампунь, ні, є досить багато недорогих, але хороших по складу і якості шампунів! Тут важливо підібрати «під себе» і свій тип шкіри голови.

2. Сюди ж я віднесу і використання неякісних фарбдля волосся, необґрунтоване використання надто високих окисників при окрашуванні; часте фарбування/перефарбовування волосся в різні кольори. Тут що я пораджу – або фарбуйте волосся у кваліфікованого майстра, або перед фарбуванням в домашніх умовах ретельно вивчіть теорію! Краще не купувати готові фарби з окисниками, якими у нас завалені магазини! Найкращий варіант – підібрати професійну фарбу і окремо окисник з тим процентом, який буде найменше шкодити, зважаючи на тип вашого волосся.

3. Випадіння волосся також може спричинити надмірний і сильний фізичний вплив на нього – неправильне розчісування (виривання, вискубування волосся при розчісуванні), використання гребінців/щіток для волосся із неякісних матеріалів – металу, неякісного пластику (в такому випадку волосся обламується, що впливає на густоту та загальний стан волосся); часті укладки та складні зачіски. Любіть своє волосся! Акуратно його розчісуйте якісною щіткою, уникайте частих зачісок!

4. Зловживання солодощами. Чесно кажучи, я сама недавно дізналась про таку причину випадіння волосся!) Але, як дослідили вчені із США, інсулін, що виробляється понаднормово при зловживанні солодощами, негативно впливає на капіляри, що, у свою чергу, ослаблює волосяні фолікули. Тому солодощі – в міру).

5. Сезонне випадіння волосся. Думаю, ця причина випадіння волосся є однією з найпоширеніших і знайома багатьом. Так, у період міжсезоння (весна, осінь) волосся випадає значно інтенсивніше, ніж в інші періоди року. І якщо з весною все зрозуміло – авітаміноз, дефіцити, депресія, відсутність сонця, перепади температур (до речі, від холоду/морозу відбувається спазм судин, що може спровокувати випадіння волосся, тому зимою завжди носіть шапку!), то чому ж випадає волосся восени? Здавалося б, після літа ми сповнені сил, відпочивші, організм поповнений вітамінами і мінералами за рахунок різноманіття свіжих сезонних фруктів та овочів… Але, як виявляється, все дуже правильно і природньо! Справа в тому, що влітку більша частина волосся перебуває у фазі анагену, щоб забезпечити нам захист від ультрафіолетового випромінювання. Восени сонце менш активне, ніж улітку, і тому починається телогенне випадіння волосся. Простіше кажучи, наше волосся відчуває погодні зміни, визначаючи найбільш вдалий час для випадіння. Тобто, це все природньо і нормально, тому панікувати через це не потрібно! Таке випадіння волосся триває, зазвичай, близько шести тижнів і поступово зменшується, доходячи до вашої норми випадіння волосся в день.

Що ж робити, щоб пережити період міжсезоння з мінімальними втратами для нашого волосся? Тут все банально просто – зимою носіть шапку, влітку – максимально закривайте волосся від сонця (сонячні опіки (шкіри голови в тому числі) можуть провокувати рубцювання тканин, що, у свою чергу, призводить до випадіння волосся); уникайте стресів (простіше кажучи – «забийте» на все не суттєве); забезпечте нормальний режим дня з достатнім часом для сну та відпочинку та максимально здорове, збалансоване харчування; вводьте в раціон вітаміни – особливо корисними в цей період є Омега-3, цинк, залізо, вітаміни А, В5, В12, С, D, а також продукти, багаті білком. Не помішає робити пілінг шкіри голови раз два тижні, а також щоденний масаж шкіри голови, використовувати спеціальні сироватки проти випадіння волосся. А більше нічого більш дієвого для боротьби із випадінням волосся в період міжсезоння ще не придумали!) Дотримання цих простих правил допоможе вам пережити осінь/весну із мінімальними втратами.

6. Є також таке поняття як витяжна (тракційна) алопеція - вона виникає при надмірному перетягуванні волосся, коли ми заплітаємо високий хвіст або тугу косу, всіма улюблені пучки також сюди відносяться. Від сильного натягу, волосся постійно напружується і просто витягується з цибулини, звідси і назва "витяжна". Тож, ніколи! не робіть тугих хвостів або пучків, волоссю краще, коли воно просто розпущене.

7. Стреси. Як би банально не звучало, але сильні чи хронічні стреси також є причинами випадіння волосся. Справа в тому, що через стрес волосяний фолікул може передчасно завершити фазу росту і перейти у фазу випадіння. Це зумовлено тим, що уперіод стресу виділяються гормони адреналін і кортизол, що впливають на стан судин, обмін речовин, рівень глюкози в організмі. Судини спазмуються, порушується живлення волосяного фолікула, змінюється мікробіом шкіри голови. В результаті загострюються або проявляються такі стани, як дерматит, себорея, волосся починає випадати.Зазвичай, це відбувається приблизно через три місяці після перенесеної стресової ситуації. Звичайно, повністю уникнути стресів дуже важко, але спробуйте хоча б мінімально на них реагувати, не беручи все «близько до серця». Якщо у вас випадіння волосся розпочалося після пережитого стресу – намагайтесь, як і при сезонному випадінні, нормалізувати емоційний стан та режим дня, більше відпочивайте та спіть, а здоровий раціон, повний вітамінів і мікроелементів, допомагає організму боротися зі стресом. А також сприяє зміцненню волосся.

8. Перенесені інфекційні захворювання. Часто трапляються ситуації, коли волосся починає випадати навіть після перенесеного сезонного грипу чи будь-якого іншого інфекційного захворювання (яскравий приклад тому – коронавірус). Взагалі, випадіння волосся є досить типовим для різних захворювань, які супроводжуються підвищенням температури та інтоксикацією організму. Це пояснюється тим, що відбувається передчаснезавершення фази росту, перехідна етап відпочинку, а потім – випадіння. Інтенсивність випадіння волосся залежить від того, наскільки важко людина перехворіла на таке захворювання. Але радує те, що після інфекції волосся випадає приблизно три місяці і має доброякісний характер – не призводить до загибелі волосяного фолікула, і з часом, волосся повернеться до свого звичайного стану. В цьому випадку гарно допоможуть поради, що я давали при сезонному випадінні волосся.

9. Прийом деяких медикаментів. Деякі ліки серед побічних ефектів також можуть спричиняти надмірне випадіння волосся. Сюди можна віднести антикоагулянти, цитостатики, антитиреоїдні препарати, протималярійні засоби, нейролептики та деякі інші. Навіть добре відомі багатьом ІПП (кислотоподавляючі – нексіум, нольпаза, контролок і т.д.) можуть спричинити обернену алопецію! В такому випадку необхідно провести з лікарем корекцію лікування, або замінити препарат чи дозування.

А тепер я перейду до більш серйозних причин випадіння волосся, що зумовлені внутрішніми хворобами чи певними хворобливими станами.

1. В першу чергу, це дефіцит корисних речовин, вітамінів та мінералів (або нутрієнтів, як тепер модно казати). До цього я віднесу:

а) залізодефіцитна анемія - є найпоширенішою причиною випадіння волосся. При анемії порушується насичення киснем тканин та органів, а це означає погіршення кровообігу. Оскільки волосся відноситься до швидко проліферуючих тканин, вони мають потребу в гарному кровопостачанні. Відповідно, при нестачі заліза волосся починає випадати дуже сильно!

Для виявлення залізодефіцитної анемії необхідно:

- здати ЗАК (загальний аналіз крові) та подивитися на рівень гемоглобіну. Для жінок він має бути не нижчим за 120 одиниць.

Дуже часто трапляється так звана "прихована анемія" - це стан, коли гемоглобін при ЗАК у нормі, але заліза в організмі все одно не вистачає. Тому при випадінні волосся для виявлення анемії також необхідно здати, крім ЗАК:

- феритин, який показує запаси заліза в організмі (хоч у нас в лабораторіях норми феритину починаються від 13 одиниць – це дуже мало! І це варто вважати анемією! Оптимальний рівень феритину для жінок – 50-100, для чоловіків – 70-150;

- сироваткове залізо - власне, цей аналіз показує кількість заліза в організмі.

У випадку виявлення анемії необхідно звернутися до гематолога для виявлення причини анемії і назначення схеми лікування. Після з’ясування причини анемії і її корекції (якщо будуть питання по анемії – пишіть, у нас в клубі вже обговорювали дану тему, тому не хочу повторюватись), будуть назначені препарати заліза, які обов’язково необхідно приймати із ко-факторами (це вітамін С, фолієва кислота, інколи також призначаються інші вітаміни групи В).

б) дефіцит вітаміну D. Нестача даного вітаміну також провокує надмірне випадіння волосся, тому варто здати аналіз у будь-якій приватній лабораторії для виявлення кількості його вмісту в організмі. Якщо буде виявлена нестача – ватро заповняти дефіцит медикаментозними препаратами. Але це варто робити тільки після консультації з лікарем, оскільки вітамін D впливає на наш організм як паратгормон і його надмірна кількість надзвичайно небезпечна! У холодний період року для профілактики ватро приймати вітамін D у дозуванні 2 тис. на протязі 3-х місяців (як радив мені лікар – краще у меншому дозуванні, але довше, аніж місяць, аде по 5-10 тис. од. (зараз я не говорю про остеопороз і подібні патології, де вітамін Dпотрібен постійно і у великих дозах).

в) дефіцит білка. Основним структурним елементом нашого волосся є саме білок. Тому при його недостатньому споживанні волосся буде випадати! З цієї ж причини вегетаріанці дуже часто стикаються із випадінням волосся та анемією. В раціоні обов’язково має бути червоне м'ясо (геми – надзвичайно важливо для жінки!) – телятина, яловичина, кролик, індичка, сир, яйця та риба (особливо жирних сортів).

г) дефіцит нутрієнтів, в першу чергу – цинку, міді, марганцю, селену, кобальту та йоду. Ці мінерали дуже важливі для краси та здоров’я волосся! Цинк взагалі добре пропивати в період міжсезоння по місяцю - це не тільки буде корисним для волосся, але допомагає імунітету протистояти вірусам. Селен корисний для правильного функціонування щитовидної залози. Інші компоненти бажано черпати із продуктів харчування.

д) відсутність або недостатня кількість жирів в раціоні. Зазвичай, цим страждають дівчата, які полюбляють сидіти на дієтах та їдять все обезжирене… Жири надзвичайно важливі для організму – для нормального функціонування гормонального фону, для транспортування та засвоєння жиророзчинних вітамінів… Але жири повинні бути корисними – якісне вершкове масло, рослинні олії (особливо оливкова та лляна), горішки різних видів, жовтки яєць, жирна риба (лосось, скумбрія, оселедець).

2. Патологія роботи щитовидної залози. Другою найпоширенішою причиною випадіння волосся (після залізодефіцитної анемії) є захворювання щитовидної залози. Якщо у вас сильно випадає волосся, є забудькуватість, тремор рук, набряки/одутловатість обличчя, субферелітет або навпаки низька температура тіла, надмірна вага, проблеми зі ШКТ – це може свідчити про проблему зі щитовидною залозою. Для обстеження щитовидної залози необхідно:

- зробити УЗД щитовидки;

- здати гормони щитовидної залози: ТТГ; Т3; Т4; а також антиТПО;

- якщо буде виявлено якісь порушення за результатами зазначених обстежень – звернутися за консультацією до ендокринолога. Вам буде призначено корекцію виявлених захворювань за допомогою, найімовірніше, гормональних препаратів, і після введення гормонів в норму випадіння волосся зупиниться.

3. Наявність глистів. Так-так, глистів! Особливо аскарид! Справа в тому, що глисти поглинають з нашого організму вітаміни, особливо групи "В", а без них, як нам відомо, не засвоюється залізо. До речі, за наявності глистів дуже часто виявляють і анемії. Тому набираємо свої аналізи та вирушаємо до місцевої санстанції – там аналізи перевіряють найбільш ретельно. До державних поліклінік з таким аналізом навіть не треба потикатися - як правило, там нічого і нікому не знаходять. Або ж здаємо кров із вени на наявність антитіл до комплексу глистів у приватній лабораторії (але цей аналіз не завжди інформативний – антитіла будуть тільки при недавньому зараженні, якщо ж глистна інвазія вже давно – антитіл може й не бути). Найкраще – здати кал для перевірки у санстанції (але спершу треба взяти у них спеціальний реактив).

Якщо глисти будуть виявлені – лікар призначить схему лікування, яка буде складатись із антигельмінтних препаратів (типу "Ворміла", "Зентела"), жовчогінних, ентеросорбентів та лакто-або біфідобактерій для відновлення нормальної мікрофлори кишечника.

4.Захворювання шлунково-кишкового тракту. Дуже часто навіть банальний гастрит (вже не говорячи про ентероколіти) може призвести до досить сильного випадіння волосся, оскільки поживні речовини гірше засвоюються. Тут нам потрібно:

- звернутися за консультацією до гастроентеролога;

- зробити УЗД внутрішніх органів;

- зробити фіброгастродуоденоскопію та колоноскопію (якщо в цьому буде потреба);

- при необхідності - здати кров із вени на наявність бактерії хелікобактер пілорі або інших захворювань шлунково-кишкового тракту.

Якщо у шлунково-кишковому тракті будуть виявлені якісь проблеми – гастроентеролог призначить вам ефективне лікування, після чого випадіння волосся з часом припиниться або ж суттєво зменшиться, якщо вдасться досягти ремісії по захворюванню.

5. Наступною причиною випадіння волосся може бути порушення гормонального фону та супутні захворювання по гінекології. Наприклад, дуже часто наявність полікістозу яєчників призводить до випадіння волосся на голові та оволосіння тіла за чоловічим типом. Для виявлення порушень у цій сфері потрібно:

- звернутися за консультацією до гінеколога та пройти огляд;

- зробити УЗД органів малого тазу;

- здати аналізи на статеві гормони (якщо ваш гінеколог бачитиме це доцільним):

а) загальний тестостерон (здавати потрібно на 6-7 день менструального циклу);

б) прогестерон (здавати потрібно у другій половині менструального циклу – після овуляції);

в) пролактин (здавати потрібно на 5-7 день менструального циклу);

г) кортизол (це гормон надниркових залоз) – можна здавати у будь-який день циклу;

д) дигідротестостерон - найпідліший гормон! Саме він і викликає випадіння волосся за чоловічим типом. І саме при підвищенні цього гормону констатують андрогенетичну алопецію.

У цій сфері лікування може призначити лише кваліфікований лікар.

6.Гомональні скачки після родів та в період лактації. Післяпологове випадіння волосся — абсолютно природний процес. Він пов'язаний з тим, що під час вагітності рівень естрогенів (жіночих гормонів) в організмі різко зростає, а після пологів починає падати. Тому коли гормональний коктейль перестає діяти, можна очікувати зміни в зовнішності, наприклад, випадіння волосся. Таке випадіння, зазвичай, починається на 3-4 місяць після пологів та закінчується на 8-11 місяць. Тут ви нічого не зробите, маєте це просто пережити! Максимум можна пропити вітаміни, які допустимі в період лактації і тільки після консультації з вашим гінекологом.

7. Синдром мальабсорбції – це стан, при якому погано засвоюються вітаміни та мінерали. Це не є самостійним захворюванням, а лише синдромом, що виникає на фоні інших захворювань – хронічного панкреатиту, муковісцидозу, ентеропатіях. Тут лікування назначає тільки кваліфікований лікар!

8. Деякі автоімунні захворювання, наприклад, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, системний та дискоїдний червоний вовчак, автоімунний тиреоїдит. Розписувати про ці хвороби нічого не буду, просто скажу, що при них волосся випадає також дуже сильно.

9. Шийний остеохондроз – масаж, самомасаж і не сидіти в телефоні)

10. Гіпотенція (понижений кров’яний тиск) – що це є причиною випадіння волосся, дізналася від трихолога і була дуже здивованою! Виявляється, при гіпотензії порушується нормальне кровопостачання волосяних фолікулів, відповідно, до них просто не доходять поживні речовини, внаслідок чого волосся випадає.

Ось це, власне, і всі відомі мені причини випадіння волосся. Знаю, я вас загрузила інформацією, але, надіюсь, вона була для вас корисною. Якщо у вас виникнуть будь-які питання щодо обстежень чи захворювань, які спричиняють випадіння волосся – пишіть у коментарі чи приватні повідомлення – допоможу чим зможу!

У наступних двох відгуках розповім про способи боротьби із випадінням волосся та особливостями мого догляду за проблемним, схильним до випадіння, волосся.