Свідома клієнтка

Догляд по-американськи: як гарантовано зробити шкіру молодшою

Догляд по-американськи: як гарантовано зробити шкіру молодшою

В певний момент у пошуках відповідей на питання з приводу здоров’я шкіри та догляду за нею, я дісталась американських блогерів-дерматологів. В мене було багато питань серед яких мене цікавило як би то мені омолодитись. І ви знаєте, всі ці блогери радили одну й ту саму доглядову рутину:

Зранку:

1. Лагідне очищення

2. Сироватка з вітаміном С

3. Зволожувальний крем

4. Сонцезахисний крем

Ввечері:

1. Лагідне двоетапне очищення

2. Третиноїн

3. Зволожувальний крем

Давайте заглибимось в те, чому саме така рутина. Третиноїн або трансретиноєва кислота це найбільш активна форма вітаміну А, він має доведену клінічно ефективність у боротьбі з вуграми та закритими комедонами. Препарати з третиноїном спершу назначали при акне, а потім помітили його вплив на зморшки і також дослідили третиноїн в цьому питанні. В США засоби з третиноїном можна придбати лише за рецептом лікаря, якщо його виписують від акне, то страховка покриватиме частину вартості, а якщо рецепт береться, щоб придбати третиноїн для боротьби з ознаками старіння, то страховка його не покриватиме. Якщо ви чули “страшилки” про те, як злазить шкіра після ретинолу, то це стосується саме третиноїну. Ретинол, менш активна форма вітаміну А не була так сильно досліджена як третиноїн. З цього приводу я зустрічала різні думки: одні вважають, що ретинол в 10-20 разів менш потужний ніж ретинол, інші, що 1.1% ретинолу у засобі дасть той самий ефект, що і 0.025% третиноїну. Думки з приводу того, наскільки важлива концентрація теж різні. Третиноїн зменшує ознаки фотопошкодження, допомагає у вирівнюванні тону обличчя (не освітлюючи в прямому сенсі), регулює діяльність сальних залоз, зменшує пори, зменшує зморшки, шкіра стає більш пружною. Це все він робить завдяки тому, що змушує клітини шкіри оновлюватись швидше. Ретинол робить все те саме, тільки повільніше, тому що ретинолу ще потрібно перетворитись у шкірі на ретиноєву кислоту, і яка його частина, з нанесеного на шкіру, це зробить неможливо передбачити, а третиноїн це вже готова трансретиноєва кислота. Третиноїн або ретинол це основа основ догляду по-американськи.

Однак, окрім своїх прекрасних властивостей він може зробити шкіру більш чутливою та сухою на перших порах, тому дерматологи рекомендують лагідне очищення.

Ретинол, хоч і розпадається під впливом сонячного проміння, не робить шкіру більш чутливою до сонця. Нащо тоді в цьому догляді сонцезахисний крем? Сонцезахисний крем в принципі захищає шкіру від згубного впливу сонячного випромінювання, яке призводить до втрати власного колагену та гіперпігментації. Кожен американський дерматолог скаже вам, що головний антивіковий крем, який потрібно використовувати, це сонцезахисний крем.

Чому вони радять наносити спершу зволожуючий крем, а потім сонцезахисний? Тому що через внутрішню систему регулювання в США для їх виробників ще неможливо використовувати сучасні хімічні фільтри, американські хімічні санскріни відверто застарілі, і тому дерматологи радять фізичні, тоновані санскріни, які мість діоксид титану та оксид цинку у якості фільтрів, хороші компоненти, що можуть трошки підсушувати, тому додатковий шар зволожувального крему між шкірою та фізичним сонцезахисним кремом не завадить. Якщо ж ми беремо сучасний санскрін, що і так добре зволожує, то я не бачу потреби наносити ще й зволожувальний крем перед ним. Так само ввечері ми можемо адаптувати рутину під себе та використовувати крем з ретинолом, а не третиноїн плюс зволожувальний крем і теж отримаємо з часом хороші результати.

Про вітамін С я писала раніше, що він був клінічно досліджений у формі аскорбінової кислоти, а в інших ні, також продукт з вітаміном С має містити високу його концентрацію, щоб стимулювати синтез колагену, в малій концентрації він також принесе користь як компонент, який зміцнює судини, трохи освітлює та діє як антиоксидант. Окрім сироваток з вітаміном С ми можемо обрати хороший сонцезахисний крем, який вже його містить (а таких з’являється все більше на ринку) або сироватку з астаксантином, який значно потужніший у якості антиоксиданту ніж вітамін С, тоді наша доглядова рутина по-американськи, адаптована під нас, буде виглядати так:

Зранку:

1. Лагідне очищення

2. Сонцезахисний крем з антиоксидантами

Ввечері:

1. Лагідне двоетапне очищення

2. Крем з ретинолом

В мене було багато питань з приводу цієї рутини. Наприклад, а де пептиди? Пептиди не мають такої сильної доказової бази, досі невідомо чи то пептиди розгладжують зморшки шляхом стимулювання колагену, чи суто тимчасово завдяки тому, що вони дуже добре зволожують. Де тонери, маски, есенції? Це все рекомендує нам ринок, однак не американські дерматологи. Річ у тім, що виробники косметики аж ніяк не зобов’язані доводити ефективність своїх засобів. Тому якщо ми порівнюємо мазь та крем, то лікувальна мазь пройшла тестування і довела свою ефективність, перш ніж змогла називатись ліками, а крем... ну це як БАД, може допомогти, а може і ні. Ефективність ретинолу доведена і він є найбільш потужним компонентом для продовження молодості шкіри.

Чи є конкретні косметичні продукти, які рекомендують американські дерматологи? Так, звісно. Більшість з них не представлена в Україні.

Для очищення вони рекомендують очищувальну зволожувальну емульсію для нормальної та сухої шкіри обличчя і тіла Cerave, м’який очищувальний засіб для обличчя, для чутливої шкіри, без ароматизаторів Vanicream, кремовий очищувальний засіб Aveeno Calm + Restore, а в якості першого етапу очищення часта рекомендація це міцелярна вода Bioderma Sensibio H2O і рідше корейські гідрофільні олії або бальзами для демакіяжу.

Серед зволожувальних кремів найчастіше рекомендують нічний зволожувальний крем для нормальної та сухої шкіри обличчя CeraVe у якості як денного так і нічного або зволожувальний крем Vanicream та американські тоновані санскріни від EltaMD або SkinCeuticals. Щодо сироваток з вітаміном С безумовним лідером за кількістю рекомендацій також є SkinCeuticals.

Окрім цих засобів, для тих, хто ще не готовий спробувати третиноїн, але хоче познайомитись з ретинолом, часто рекомендують засоби з ретинолом від Neutrogena, серед яких також є версії без ароматизаторів. Креми з невисокою концентрацією ретинолу як від Neutrogena також підходять для шиї, а для зони навколо очей краще мати окремий крем, тому що навіть якщо в ньому буде ретинол, він буде в значно меншій кількості ніж в засобах для обличчя.

Звісно, не обов’язково полювати саме на ті засоби, які рекомендують американські дерматологи, в нас інший ринок і є з чого обрати, однак я можу сказати, що порівнюючи стан та вигляд своєї шкіри 4 місяці тому, коли я почала будувати свій догляд згідно з цією схемою, та зараз — ніби повернулась на декілька років назад.