Anna_feerie

Як вбити свою шкіру неправильним очищенням

Як вбити свою шкіру неправильним очищенням

В цьому дописі я хочу розповісти невеличку частину зі свого власного досвіду щодо відновлення шкіри після дуже-дуже-дуже поганого до неї ставлення :) Сподіваюсь, що зможу застерегти когось від моїх помилок та дати дієві поради тим, хто стикнувся зі схожими проблемами.

В підлітковому віці я зрозуміла, що маю жирну проблемну шкіру (то важко було не помітити, адже висипання, постійний масний блиск та комедони регулярно "радували" мене в дзеркалі). На той час ще не було бьюті-блогерів або експертів, які б ділилися науковими дослідженнями та ефективними продуктами. Тому "лікували" акне по-старому: саліциловий спирт, бовтушки з сіркою, сінтоміцин та інше.

Моя шкіра мала неабиякий запас міцності, тому витримувала це все, та ще й вмивання з кусковим милом на додачу. Коли мені минуло 20 років, а підліткові проблеми все ще залишалися, я вирішила серйозно зайнятися станом шкіри. І почалося: глиняні маски, ядрені засоби, ладні вбити все живе, вмивачки, що очищують до скрипу...

Не дивно, що через деякий час шкіра стала надзвичайно зневодненою та буквально волала про допомогу, сигналізуючи помідорний кольором та виділяючи все більше себуму. І ось тоді я вже взялася за розум і почала вивчати інгредієнти, активи та основи догляду за епідермісом.

Так я дізналася про Ph. Як ми пам'ятаємо з шкільного курсу хімії - це співвідношення кислотного та лужного балансів. Шкала Ph йде від 1 до 14, де 1 - найкисліший (як оцет, наприклад), а 14 - найбільш лужний (хлорка). Чітко по середині знаходиться нейтральний рівень - позначка 7 (запам'ятайте це число) - приклад, вода. Ph шкіри різних людей відрізняється, ба більше, навіть в однієї людини на різних ділянках тіла він буде різним. На шкірі обличчя Ph в нормі становить близько 4,7-5,5 (також відомо, що суха шкіра має більш кислотний рівень, а жирна - навпаки, тенденцію з більш лужному). Звідси можемо зробити висновок, що за допомогою зміни даного показника ми можемо впливати і на стан нашої шкіри.

Косметика також має свій Ph, щоб виміряти її, необхідний Ph-метр або звичайний лакмусовий папір.

Як вбити свою шкіру неправильним очищенням

Таким чином, бачимо, що вмиватися милом точно не найкраща ідея, адже обличчя в буквальному сенсі висохне через лужний склад. Тому, перше, що треба зробити, якщо ви стикнулися з гіперреакцією/почервонінням/аномальною сухістю шкіри - звернути увагу на те, чим ви очищуете шкіру.

В мене наразі декілька засобів для вмивання, прикріплю посилання, також додам ще кілька класних перевірених мною засобів.

Пам'ятаєте показник нейтрального Ph? Це 7, саме такий рівень має вода (але, якщо у вас хлорована вода, то він буде більше). Тому, коли виробник вказує на баночці "нейтральний Ph", то варто дізнатися, нейтральний згідно шкали (7) чи щодо нашої шкіри (5,5)? Людям з надчутливою шкірою на період загострення спеціалісти рекомендують замінити звичайну воду на мінеральну/підкислену. Або ж можна одне вмивання замінити на сухе. Як я це робила: вранці очищували обличчя за допомогою ватного диска та молочка/емульсії.

В засобах для відновлення шкіри важливі такі інгредієнти: пробіотики, сквален, олія ши, пантенол, ніацинамід та інші. І ще одна порада не зі світу бьюті: якщо ваша шкіра починає палати через сухе повітря взимку - придбайте зволожувач повітря. Навіть найменший та найдешевший якісно покращить стан вашого личка)))