Як визначити свій біологічний вік?
Сьогодні міжнародний день здоров’я душі та тіла, тож це ідеальний час, щоб поговорити про важливе. Всім відомо, що вік буває різний: хронологічний (той, що легко вирахувати, дивлячись на дивні цифри в паспорті 😁), психологічний (баланс нашої психологічної зрілості та зацікавленості в житті) та біологічний – а саме стан наших органів і систем.
Підходів до вимірювання біологічного віку існує багато: одні спеціалісти радять робити антропометричні заміри, інші орієнтуються на медичні показники та чек-апи, треті грунтуються на оцінці гнучкості тіла, силових показників та здатності тримати рівновагу. Я ж пропоную вам пройти тест, який розглядає наш образ життя та всі ті сфери, про які говорилось вище. Його я запозичила в доктора Кари Фіцджеральд, авторки книги «Зміни свій біологічний вік», в якому на основі наукових даних вона дає алгоритми для омолодження свого організму не на словах, а на ділі.
Тож, нижче будуть наведені питання та варіанти відповідей, за кожну ми отримуємо певну кількість балів зі знаком + або -. Всі ці цифри треба записати, а в кінці скласти. Отриману суму поділимо на 10 і отримаємо кількість років, яку треба відняти (якщо вийшло від’ємне число) від свого хронологічного віку або ж додати, якщо сума зі знаком +.
Дисклеймер: звісно, не можна сприймати результати тесту буквально, проте знайти свої зони росту та намітити напрямки покращення самопочуття точно буде не зайвим)). В кінці поділюся своїми результатами та думками 🤗.
Розділ 1. Харчування
1. Скільки порцій овочів споживаєш в середньому в день?
- Жодної (+3)
- 1-3 (+2)
- 4-6 (-2)
- 7+ (-3)
2. Як часто споживаєш один з цих продуктів: горіхи, насіння, жирна риба, яйця, печінка?
- Раз на місяць або рідше (+2)
- Раз на тиждень (+1)
- 2-3 рази на тиждень (0)
- Майже щодня (-2)
3. Як часто їси ферментовані чи багаті на пребіотики продукти (квашена капуста, комбуча, ферментовані овочі та бобові, сирий часник, цибулю, порей)?
- Раз на тиждень (+1)
- Майже щодня (-2)
4. Як часто вживаєш одну з цих трав/чаїв/спецій: розмарин, куркума, зелений чай?
- Раз на тиждень (+1)
- Майже щодня (-2)
5. Скільки склянок води випиваєш щодня?
- 0 (+2)
- 1-3 (+1)
- 4 чи більше (-1)
6. Яке найдовше вікно часу, який проводиш без їжі у звичайний день?
- 9 годин чи менше (+2)
- 10-12 годин (0)
- Понад 12 годин (-3)
7. Як часто їси вдумливо (не відволікаючись на телефон, повільно пережовуючи, звертаючи увагу на смак та аромат їжі)?
- Ніколи (+2)
- Рідко (+1)
- Іноді (0)
- Часто (-1)
8. Скільки келихів вина чи склянок міцного алкоголю випиваєш в середньому на тиждень?
- Понад 21 (+3)
- 14-21 (+2)
- Раз на тиждень (1)
- Раз на місяць чи менше (-1)
9. Як часто споживаєш очищене борошно чи рафінований цукор (випічка, фастфуд, газовані напої, готові закуски)?
- Майже щодня (+3)
- 2-3 рази на тиждень (+1)
- Раз на тиждень (0)
- Раз на місяць чи менше (-2)
10. Як часто їси продукти, смажені у фритюрі, на відкритому вогні або обсмалені?
- Майже щодня (+2)
- 2-3 рази на тиждень (+1)
- Раз на тиждень (0)
- Раз на місяць чи менше (-2)
Розділ 2. Спосіб життя
1. Як часто займаєшся тим, що вважаєш грою (бадмінтон, настільні ігри з дітьми тощо)?
- Ніколи (+2)
- Раз на місяць (0)
- 1-2 рази на тиждень (-1)
- 3 рази на тиждень чи більше (-2)
2. Як часто зааймаєшся помірним чи високоінтенсивним серцево-судинним тренуванням (коли прискоріються пульс, пітнієш та важко дихаєш)?
- Ніколи (+2)
- Раз на місяць (0)
- 1-2 рази на тиждень (-2)
- 3 рази на тиждень чи більше (-3)
3. Як часто займаєшся тренуванням, що змушує м’язи працювати на повну (віджимання, підтягування, присідання, підіймання ваги тощо)?
- Раз на місяць чи менше (+1)
- 1-2 рази на тиждень (-1)
- 3 рази на тиждень або більше (-2)
4. Скільки годин проводиш сидячи щодня?
- 8 годин чи більше (+2)
- 5-8 годин (+1)
- Менше 5 годин (-1)
5. Скільки годин у середньому спиш вночі?
- 4 години або менше (+2)
- 5-6 годин (+1)
- 7-9 годин (-2)
- 10 годин або більше (+1)
6. Як оцінюєш якість сну (прокидаєшся, відчуваючи свіжість і добре відпочиваєш)?
- Погано (+2)
- Задовільно (+1)
- Добре (-1)
7. Як би ти описала загальний вплив рівню токсинів (наприклад, регулярний вплив будівельних матеріалів, пального, споживання чи розігрівання їжі, що зберігалася в пластику, використання хімічних миючих засобів, свинцевої фарби тощо)?
- Дуже високий (+3)
- Високий (+2)
- Помірний (+1)
- Низький (0)
8. Скільки цигарок викурюєш ти чи хтось, хто живе з тобою (електронні також враховуються 😉)?
- Одну пачку на день чи більше (+3)
- Пів пачки на день (+2)
- 1-5 цигарок на день (+1)
- Жодної (0)
9. Чи палила ти раніше? Якщо так, як давно кинула?
- Менш ніж рік тому (+3)
- 1-5 років тому (+2)
- 6-10 років тому (0)
- Ніколи не палила (-2)
10. Як часто ти буваєш на природі (ходиш в походи, працюєш у дворі, в саду чи гуляєш в парку)?
- Майже ніколи (+2)
- 1-3 рази на місяць (0)
- 1-3 рази на тиждень (-1)
- Щодня (-2)
Розділ 3. Психічне здоров’я
1. Як часто зазнаєш високих рівнів стресу?
- Щодня (+2)
- Щотижня (+1)
- Щомісяця (-1)
- Майже ніколи (-2)
2. Що найчастіше використовуєш від високих рівнів стресу?
- Медитацію, дихальні практики, щоденник (-2)
- Фізичну активність (-2)
- Споживання певної їжі (+1)
- Куріння чи алкоголь (+2)
- Транквілізатори чи антидепресанти (+3)
3. Як би ти оцінила своє щастя?
- Переважно нещасна (+2)
- Іноді нещасна (+1)
- Зазвичай щаслива (-1)
- Переважно щаслива (-2)
4. Скільки надійних та міцних стосунків з іншими ти маєш?
- Жодних (+2)
- Кілька (+1)
- Достатньо (-1)
- Багато (-2)
5. Чи задовольняє тебе работа?
- Зовсім ні (+2)
- Іноді так (+1)
- Здебільшого так (-1)
- Люблю свою роботу (-2)
6. Як сильно ти залучена до спілкування з іншими людьми загалом?
- Дуже активно залучена (-2)
- Помірно залучена (-1)
- Не дуже залучена (+1)
- Зовсім не залучена (+2)
7. Як часто виконуєш творчу роботу?
- Щотижня (-1)
- Щодня (-2)
8. Ти зараз опановуєш нові навички, що розвивають мозок (вивчаєш нову мову, опановуєш новий музичний інструмент, вивчаєш нову галузь)?
- Так (-3)
- Ні (0)
9. Ти вважаєш, що відчуваєш мету в житті?
- Завжди (-2)
- Іноді (-1)
- Рідко (+1)
- Майже ніколи (+2)
10. Ти займаєшся медитаціями чи дихальними вправами?
- Щодня (-2)
- Щотижня (-1)
- Не часто (0)
Розділ 4. Антропометрія
1. Яка у тебе окружність талії?
- Понад 90 см (+2)
- 84-86 см (+1)
- 72-82 см (0)
- Менш ніж 72 см (-1)
2. Який у тебе індекс маси тіла ІМТ? (ІМТ = вага (кг) / зріст² (м)) ?
- 35 чи більше (+3)
- 31-34 (+2)
- 20-30 (0)
- Менш ніж 20 (+1)
3. Твій кров’яний тиск – це дві цифри. Яка нижня (діастолічний тиск)?
- 90 чи більше (+2)
- 80-90 (+1)
- 60-79 (-1)
Тепер сумуємо всі отримані значення, в мене вийшло -26. Ділимо на 10 (-26:10=—2,6). Тобто, мій біологічний вік на 2,6 роки менше за хронологічний (приємно, хе-хе))). Для себе я виділила такі напрямки роботи:
- Їсти більше овочів (особливо цікавлять проростки, бо для жіночого здоров’я важко знайти щось більш корисне, аніж проростки брокколі);
- Практикувати дихальні практики та медитації (та що там, мені хоча б кілька разів на тиждень робити Сур’ю Намаскар 🙃);
- Додати силові навантаження (стривайте, а перетягування піта вважаються за спорт? Бо в мене потім буває крепатура, як після зала)));
- Стрес… тут все просто – дякую, що жива, але намагатимусь його приборкати, обіцяю.
- Ну і, взагалі на деякі питання було непросто обрати відповідь, а деякі дивували, бо я не думала, що моя вага (яку я набрала останнім часом) стане причиною +1, бо індекс маси тіла замалий🤔.
Ще хотілося б додати то цього переліку вживання вітамінів та Омега-3, адже, як не крути, без додаткових джерел багатьох корисних речовин ми не можемо закрити дефіцити. Особливо критичними є рівні вітаміну Д (хоч насправді він гормон), заліза, вітамінів групи В, магнію, а також омега-3 жирних кислот.
P.S. Діліться своїми результатами та думками з приводу покращення свого здоров’я по вищезазначеним пунктам, а я бажаю вам гарного самопочуття та віри в себе! 😘
Коментарі (0)