Свідома клієнтка

Як лікувати себорейний дерматит шкіри голови та на обличчі

Як лікувати себорейний дерматит шкіри голови та на обличчі

Себорейний дерматит це хронічне захворювання шкіри, яке може виникнути в будь-якому віці. Себорейний дерматит в дорослих відрізняється від дитячого і підхід до лікування інший. Себорейний дерматит зазвичай виникає на тих ділянках шкіри, де багато сальних залоз: на шкірі голови, крилах носа та щоках, може бути на бровах, він може розповсюджуватись і на груди та спину, а також пов’язаний з блефаритом. Чимало хвороб спричиняють високу схильність до себорейного дерматиту, на який страждає до 4% людей. Його викликає підвищена чутливість до дріжджових грибів роду Malassezia, які живуть на шкірі й живляться шкірним жиром (всього на шкірі людини живуть понад 500 видів мікроорганізмів). Ці гриби є у всіх і точно невідомо, чому шкіра певних людей реагує себорейним дерматитом на них, вчені допускають, що це пов’язано з ослабленням імунної системи. Стрес, суха і холодна погода, хвороби, використання косметики, що містить простий спирт і т.п. можуть стати тригерами, які «запускають» загострення себорейного дерматиту, тригери не будуть однаковими для всіх. Себорейний дерматит поділяють на жирний, сухий та змішаний, коли в однієї людини є ознаки жирної та сухої себореї.

Симптоми себорейного дерматиту:

Лусочки жовтуватого або білого кольору, свербіж, почервоніння уражених ділянок після душу або вмивання. При сухій себореї можливе відчуття сухості або стягнутості шкіри, утворення плям червоного кольору на уражених ділянках (себореїди). Окрім почервоніння шкіри можливо її побіління, так себорейний дерматит найчастіше проявляється у представників негроїдної раси.

Діагноз себорейний дерматит ставить лікар дерматолог і він призначає лікування. Після лікування дерматолог також підбере план дій заздалегідь на випадок нового загострення. Вилікувати себорейний дерматит раз і назавжди неможливо, тому що за певних обставин шкіра знову може відреагувати запаленням на гриби. Якщо ми знаємо, що маємо схильність до себорейного дерматиту, і з певних причин не можемо звернутись до дерматолога або нам потрібно довго чекати візиту у черзі, що ми можемо зробити? Без рецепту ми можемо спробувати такі компоненти:

Саліцилова кислота (Salicylic acid)

Сульфід селену (Selenium sulfide). Є певні застереження з приводу цього компоненту, він потенційний канцероген та може пошкоджувати очі.

Піритіон цинк (Zinc pyrithione)

Кетоконазол (Ketoconazole)

Клімбазол (Climbazole)

Ніхто не може знати наперед, який компонент спрацює краще на шкірі конкретної людини. З усіх них саліцилову кислоту найпростіше знайти у засобах для обличчя, це може бути як засіб для вмивання з саліциловою кислотою так і тонер або крем. Також ми можемо знайти пілінги для шкіри голови з саліциловою кислотою, які потрібно обережно змивати, щоб вона не потрапила в очі. Саліцилова кислота у великій концентрації протипоказана при розацеа, малі концентрації до 1% можна застосовувати. Також можна пробувати інші антимікробні інгредієнти: сірку (смердюча речовина), дьоготь (ще одна смердюча речовина), цинк та екстракт зеленого чаю (green tea), який позначається у складі як Camellia Sinensis Leaf Extract і є єдиним рослинним екстрактом, який рекомендують дерматологи у випадку себорейного дерматиту.

Ніацинамід хоч і не буде напряму лікувати себорейний дерматит, але буде допомагати відновити епідермальний бар’єр постраждалої шкіри.

Сульфід селену, піритіон цинк та кетоконазол ми можемо знайти в шампунях від лупи, наприклад «Сульсена» містить дисульфіду селену, шампунь «Дермазол» містить кетоконазол, а шампунь «Дермазол плюс» кетоконазол та цинку піритіон. Застосовувати ці шампуні можна не тільки для миття шкіри голови, а й для вмивання обличчя при себорейному дерматиті. Шампунь наносять на уражені ділянки на 3-5 хвилин після чого змивають водою, застосовують 2 рази на тиждень. Після успішного лікування шампунь можна використовувати 1 раз на тиждень для профілактики рецидиву. Курс лікування триває 2-4 тижні.

1% піритіон цинку є у складі шампуню Head & Shoulders Classic Clean, який продається у США, в тій версії, що продається у нас його замінили декілька років тому на Піроктон Оламін (Piroctone Olamine), сіль, яка також відома як октопірокс та піроктон-етаноламін, речовина нафтохімічного походження. Виробники стверджують, що немає жодної природної альтернативи, яка наближається до такого ж рівня ефективності як у піроктон оламіну, однак, ця речовина ще не настільки вивчена, щоб її рекомендували серйозні джерела.

Можна поєднати в одному догляді лікувальний шампунь, який буде зменшувати кількість грибів, та саліцилову кислоту (1-2%), яка відлущить себорейні кірочки.

На важких стадіях себорейного дерматиту лікарі призначають глюкокортикоїди та інші препарати.

Як доглядати за шкірою, схильною до себорейного дерматиту?

Лагідне очищення. Очищувальний засіб слід наносити на добре зволожене обличчя та гарно змивати, щоб залишки очищувального засобу не спровокували загострення.

Використання косметики без ароматизаторів, речовин, що приховують запах, та простого спирту (Alcohol Denat.), що стосується й очищувального засобу.

Використання зволожувального крему, котрий відповідає цим вимогам, зменшує ймовірність загострення. Крем має бути легким та не оклюзійним, тому що під оклюзійною косметикою Malassezia надто добре себе почуває і розмножується.

Сонцезахисний крем. Це може бути крем на фізичних фільтрах, який в період загострення не так дратує шкіру як хімічний сонцезахисний крем.

Використання спеціального шампуню проти лупи.

Якщо себорейний дерматит розповсюдився на тіло, потрібно носити одяг з натуральних тканин, що пропускають повітря.

Взимку захищати шкіру голови від холоду шапкою.

Косметика від себорейного дерматиту:

Косметичних кремів від себорейного дерматиту я знайшла небагато і двох із них немає у наявності на MAKEUP, на вибір лишаються: заспокійлива емульсія проти почервонінь і подразнень Uriage D. S. Emulsion та очищуючий крем Bioderma Sensibio DS+ Soothing Purifying Cream, який так називається, тому що має зробити шкіру «чистою» без кірочок. Ці креми можна застосовувати на все обличчя стабільно. На відміну від кремів, очищувальні засоби цих же серій не містять активних компонентів від себорейного дерматиту. Крем Ducray Kelual Ds Squamo-Reducing Soothing Cream виробник рекомендує використовувати як лікувальний курсом у два тижні.

Цікаво, що регулюючий заспокійливий крем від молочних кірочок у немовлят і дітей

Uriage Soin Croutes De Lait точно збігається за складом з кремом D. S. Emulsion для дорослих, вони містять ту саму діючу речовину, що й шампунь Head & Shoulders Classic Clean — Піроктон Оламін. Вона ж міститься і в спеціальному гелі для вмивання від української ТМ «Яка» для інфікованої шкіри. Особисто мені продукція «Яка», яку я пробувала раніше, не сподобалась.

В кремі Bioderma окрім піроктон оламіну ще є клімбазол.

Шкіра зі схильністю до себорейного дерматиту краще переносить мінімалістичний догляд з невеликої кількості засобів.

Власний досвід:

Себорейний дерматит в мене вже був років у 20 і ось знову, суха себорея. Цього разу мені назначили бовтанку, в попередній раз інший дерматолог назначала шампунь, який я використовувала для вмивання обличчя. Спершу я пробувала шампунь «Сульсена» в пакетиках, вона мене не допомогла, потім «Дермазол» і він допоміг (чомусь я це пам’ятаю через 15 років). Цього разу мені було цікаво спробувати сірчану мазь, тому що мені її давно було цікаво спробувати (хто про що мріє) і я купила її в аптеці. Виробник зазначає, що в мазі 33% сірки, але сіркою вона не пахне і оскільки її склад дуже простий, замасковувати запах сірки немає чому і можливо її там значно менше. Сірчана мазь складається з сірки, м’якого парафіну, емульгатору та води. Це така густа жовтувата маса, яка важко розподіляється по обличчю, і змивається теж непросто. З сірчаною маззю на обличчі нікуди не підеш. З одного боку, зуд зменшився, з іншого сухість збільшилась і сам процес її змивання доволі подразнюючий. Мазь не принесла мені задоволення, я її не раджу (краще б взяла сірчане мило) і я хочу спробувати ще шампунь від «Біокон», який як і простий «Дермазол» має у складі кетоконазол.

За цей час я встигла помітити, що крем з високим вмістом олій Triuga викликає погіршення стану, а легкий крем з соком алое Feel Free допомагає заспокоїти шкіру та свербіж, хоч і містить ароматизатори, що логічно, зважаючи, що соку алое теж приписують протигрибковий ефект. Також шкіра почала погано переносити хімічні санскріни, але добре переносить мінеральний санскрін, тепер мені лишаються нудні, безпечні засоби і догляд, який більше нагадує лікування ніж догляд задля задоволення. 😔

Лупа може бути ознакою більш серйозних проблем в організмі, ознакою дефіциту вітамінів і т.п., краще звертатись з нею до лікаря.