Свідома клієнтка

Їжа проти тривожності

Їжа проти тривожності

Мабуть, ми всі чули приказку "ти є те, що ти їси", а Гіппократу приписують слова "Скажи мені, що ти їси, і я скажу, чим ти хворієш".

В прагненнях вплинути на свій організм шляхом їжі люди інколи перегинають палку: суха дієта без води або ж, навпаки, харчування тільки соками, харчування тільки сирими продуктами, навіть трагічні історії «харчування» тільки сонячною енергією мені траплялись, коли я вперше збирала для себе інформацію, яка ж дієта найкраща. Більшість лікарів сходяться в тому, що найкращою для здоров’я є так звана середземноморська дієта, раціон якої складається з продуктів з цільного зерна, фруктів, овочів, оливкової олії, бобових, свіжої риби, птиці, невеликої кількості червоного м’яса. Середземноморську дієту рекомендують всім здоровим людям для його підтримки.

Нещодавно мені трапилась цікава інформація, вплив дієти на психічний стан вивчають дослідники нової галузі — харчової психіатрії. У своєму дослідженні Nutrition as Metabolic Treatment for Anxiety автори Nicholas G Norwitz та Uma Naidoo підіймають тему певних харчових змін, шляхом яких можна досягти зниження рівня стресу.

Виходячи з цього дослідження можна спробувати уникати або зменшити кількість:

Цукру

Штучних підсолоджувачів

Термічно оброблених рослинних олій

Глютену

Розглянути збільшення в раціоні:

Вітаміну D

Омега-3

Куркуми (куркумін)


Також в дослідженні підіймається тема користі кетогенної теми або кето-дієти для зниження рівня тривожності, при якій вживають малу кількість вуглеводів, велику кількість жирів та звичайну кількість білків, але хочу сказати, що на такій дієті вага втрачається дуже швидко. Кето-дієта протипоказана людям з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом будь-якого типу та хворобами нирок, особливо небезпечна для тих, у кого є проблеми з гормоном пролактином. Кето-дієта має чимало побічних наслідків і, біс з ним, краще вже тривожність, а от пакет куркуми можна купити, так само як добавку з вітаміном D та Омега-3.