Свідома клієнтка

Очищувальні компоненти у засобах для вмивання

Очищувальні компоненти у засобах для вмивання

За очищення нашої шкіри у засобах для вмивання відповідають поверхнево-активні речовини (ПАР).

Вони бувають аніонні, катіонні, амфотерні та неіоногенні. Катіонні ПАР використовують у косметиці для волосся.

До аніонних ПАР відносяться:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS),

Sodium Laureth Sulfate (SLES),

Sodium Myreth Sulfate

Sodium Coco-Sulfate

TEA-lauryl Sulfate,

Ammonium Lauryl Sulfate,

DisodiumLaureth Sulfosuccinate

Виробники їх люблять, аніонні ПАР гарно піняться, добре очищують і дешево коштують, але вони можуть подразнювати шкіру й очищувати надто агресивно. Часто зустрічаються рекомендації уникати таких ПАР в косметиці та не все так просто, ось, наприклад, очищуючий гель з вітаміном С C-Cleansing Gel від Obagi Medical містить Sodium Laureth Sulfate і коштує 1700 гривень. Виробник надурив всіх? Та ні, давайте подивимось у склад засобу:

Purified Water, Sodium Lauroyl Oat Amino Acids, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Laureth Sulfate, L-Ascorbic Acid (Vitamin C), Aloe Barbadensis Leaf Juice, Medicago Sativa (Alfalfa) Extract, Borago Officinalis (Borage) Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Sodium Chloride, Saponins, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Glycerin, Fragrance, Yellow 5, Red 33

Sodium Laureth Sulfate у цьому засобі йде після м’яких очищувальних компонентів і його невелика кількість підсилює їх дію. Тобто такий гель цілком реально може не сушити.

Амфотерні ПАР:

Cocamidopropyl Betaine,

Coco-betaine,

Cocamidopropyl hydroxysultaine

Cocoamphocarboxyglycinate

Disodium Cocamphodiacetate,

Disodium Lauroamphodipropionate

Амфотерні ПАР діють більш м’яко і їх здатність подразнювати шкіру нижча ніж в аніонних ПАР, а ще м’якшими за дією будуть неіоногенні ПАР. Якщо нам в косметиці трапився погано очищений Cocamidopropyl Betaine, то домішки в ньому можуть викликати алергію.

Неіоногенні ПАР:

Lauryl Glucoside

Decyl Glucoside

Coco-Glucoside

Polysorbate 20,

Cocamide DEA,

Lauramide DEA

Засоби очищення з такими компонентами рекомендують для сухої, чутливої та подразненої шкіри. Я зустрічала думки, що неіоногенні ПАР настільки м’які, що не очищують шкіру достатньо. Я думаю, що якщо ми використовуємо хороший засіб для демакіяжу, то засіб для вмивання на неіоногенних ПАР справиться з тим, щоб змити його залишки та очистити шкіру. Засобів очищення обличчя суто на неіоногенних ПАР я зустрічала не багато, це засоби очищення від Biotrade, Glucoside Foaming Cleanser від The Ordinary, гель для вмивання з екстрактом квітів мигдалю і моринги Le Petit Olivier, більше мені нічого не траплялось.

Пінки для вмивання від Sane, що на фото, зроблені на комбінації амфотерних та неіоногенних ПАР як і переважна більшість засобів очищення на ринку. Комбінація різних ПАР дає виробникам змогу догодити споживачам, щоб засіб був достатньо пінним (неіоногенні ПАР піняться слабко, не всім це подобається) та гарно очищував.

Такі компоненти очищення ми знаходимо у європейських засобах, з корейськими пінками ситуація трохи інша. Класична корейська пінка у тубусі містить інші компоненти очищення: Myristic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Stearic Acid, це жирні кислоти.

Класичні корейські пінки мені не сподобались з двох причин:

їх потрібно спінювати в руках перш ніж наносити на вологу шкіру, а це додатковий час та зусилля порівняно з тим, щоб отримати готову піну через дозатор;

для мене це очищення надто сильне, можливо, якщо використовувати таку корейську пінку, щоб змити корейську гідрофільну олію, тоді все ок, але я не використовую гідрофільні олії та знаю, що очищення “до скрипу” говорить про те, що шкіра очищена надмірно, що може призвести до порушення її нормального функціонування.

Звісно не всі корейські пінки однакові, є й варіанти на м’яких компонентах очищення навіть у тубусах ))