A.

Мій досвід використання топічних ретиноїдів

Мій досвід використання топічних ретиноїдів

Почнемо із застереження про те, що лікуванням акне потрібно займатись під наглядом дерматолога. Дерматолог визначить ваш тип акне, підбере лікування відповідно до ваших симптомів, врахує анамнез, протипоказання та надасть довідку по правилах використання медикаментів. Це збереже ваші нерви, час і гроші.

Я не є дерматологом і не є лікарем. Але цей пост створений з метою заохочення вивчення інформації про ретиноїди та заохочення відвідати дерматолога, якщо у вас є акне і ви цього ще досі не зробили. Акне - хронічне захворювання і тому лікарський супровід є надзвичайно важливим.

Можливо мій досвід використання топічних ретиноїдів протягом 1 року буде корисним для вас (а може й ні, бо я бачила набагато кращі результати в коротші терміни, але в будь-якому випадку, повільний прогрес - це теж прогрес).

Крім того, що похідні вітаміну А є детально дослідженими у лікуванні acne vulgaris, так сталось, що під час клінічних досліджень, виявили, що ретиноїди мають здатність впливати на фотостаріння (дрібні зморшки, гіперпігментація).

DEPECHE GIRL зробила гарний влучний розбір найпоширеніших похідних вітамінів А. Також про ретиноїди тут постила лікар дерматолог Світлана Кочергіна та рекомендувала косметичні засоби з похідними вітаміну А (бо концентрація активних речовин в лікарських засобах не дозволяє їх віднести до косметичних).

Ось для таких показів, наприклад, використовують третиноїн у США (лікарський засіб, який вам має призначити тільки лікар дерматолог):

"FDA (Управління продовольства та медикаментів) затвердила використання топічного третиноїна у формі гелю та крему для:

  1. топічного лікування acne vulgaris,
  2. додаткового паліативного лікування фотостаріння:
  • дрібних мімічних зморшок,
  • жорсткості шкіри обличчя,
  • гіперпігментації."

Звучить круто? Так і є.

Мій досвід використання топічних ретиноїдів

Тепер коротко про мій особистий досвід.

Взимку 2022 року дерматолог мені призначила один із похідних вітамінів А для топічного лікування acne vulgaris. Приблизно до літа 2023 року через особисті причини мені не вдавалось приділяти повну увагу лікуванню. Були в мільйон разів більші проблеми ніж акне.

Однак, восени я почала цим серйозно займатись. І от - результат на фото колажі. В мене з'являються поодинокі акне, але не на всю нижню частину обличчя, і зараз в більшості залишилось постакне у вигляді епідермальної гіперпігментації, яка зазвичай проходить за 6-12 місяців. Добре, що топічні ретиноїди є одним із багатьох варіантів вирішення і цієї проблеми.

Бонус: шкіра справді сяє, стало трохи менше веснянок і трішки розгладились мімічні зморшки на лобі.

Тепер найголовніше: як каже Dr. Shereene Idriss, SPF є вашим найкращим другом. Можете не купувати тоніки, тонери, сироватки, але ви просто зобов'язані купити та носити сонцезахисний крем для здоров'я своєї шкіри (увесь час, але особливо при використанні ретиноїдів!). На хімічних, чи фізичних фільтрах - справа ваша. Найкращий SPF - це той, який ви носите. Ну і звісно подбайте, щоб в ньому був достатній рівень захисту від UVA/UVB за рекомендацією дерматолога. Якщо не впевнені - беріть у брендів, які рекомендовані асоціаціями дерматологів. На жаль, ультрафіолетове випромінювання є визнаним канцерогеном.

Отже, сподіваюсь, це було комусь корисно. Я продовжуватиму використання топічних ретиноїдів і можливо спробую ще якісь косметичні засоби для комплексного вирішення постакне (наразі користуюсь сироваткою із похідним вітаміну С і скоро зроблю допис про 2 форми вітаміну С в косметичних засобах, якими користувалась).