Anna_feerie

Базовий чекап: які аналізи здати, та що означають показники

Базовий чекап: які аналізи здати, та що означають показники

Нещодавно Сашуня @O`Ostah попросила зробити допис на тему поєднання вітамінів та базового комплексу, який варто пропити, якщо нічого не турбує. І я зроблю його… але після цього)). Адже моя щира порада все ж зробити чекап, аби впевнитись, що в вас немає дефіцитів і можна зосередитись на мінімальній підтримці організму.

Базовий чекап: які аналізи здати, та що означають показники

1. Загальний аналіз крові – він першим здатен насторожити нас, коли щось йде не так.

Причому явних симптомів нездужання може не бути одразу, проте, наприклад, ви можете помічати випадіння волосся, сухість шкіри, ламкість нігтів і т.д.

- Гемоглобин – оптимальне значення не менше 120 г/л (особливо цей показник чутливий для вагітних жінок, адже в цей час потреби організму у залізі зростають, а його дефіцит дуже швидко призводить до анемії у мами та нестачі кисню у плоду).

- Гематокрит (кількість еритроцитів у плазмі) - оптимальне значення більше 36,4 %.

- MCV (середній об’єм ерітроциту) – 87- 91 фл. (Якщо більше 91 фл. – це вказує на дефіцит В9 та В12).

- MCH (середня маса гемоглобіну на еритроцит) – 29-31 пг.

- MCHC (показник гемоглобіну, розділений на цифру гематокриту) – 35-38 г/дл.

Про залізо та залізодефіцит в мене є велика стаття, тож залишу посилання: https://club.makeup.com.ua/post/15459/

Еозінофіли – показник алергій та/або паразитозів. Дивимось, щоб показник був в межах референсу лабораторії.

Також не забуваємо про ШОЕ – це перший показник запалення в організмі.

2. Феритин (залізо в депо) – не менше 50 нг/мл, в ідеалі 70-90 (максимум для жінок – не більше 150 нг/мл, для чоловіків – не більше 200-250 нг/мл). Тут слід зауважити, що феритин буде хибно завищений у разі запалення (підвищення СОЕ та С-реактивного білку). В такому випадку для примірного обчислення його рівня, ділимо навпіл отриманий результат.

3. Вітамін Д: оптимальні показники методом спектрометрії 60-80 нг/мл (допис про вітамін Д також робила окремо: https://club.makeup.com.ua/post/14749/).

Тут просто нагадаю, що дефіцит цього вітаміну є маркером ризику появи аутоімунних захворювань, частих інфекцій, гормональних дисфункцій та інших максимально неприємних і тяжких захворювань, тому, чому б не попіклуватися про себе (хоча б там, де би це можемо зробити 🙏).

4. Гомоцистеїн – оптимальні значення 5-7 ммоль/л, високі показники свідчать про ризик серцево-судинних захворювань, також вказує на можливі порушення процесів детоксикації в печінці, що зовсім не ОК.

5. АЛТ, АСТ – печінкові ферменти, оптимальні значення АЛТ 30, АСТ 20. Підвищення бувають при порушеннях функцій печінки, якщо ж навпаки, низькі значення – дефіцит вітамінів групи В.

6. Загальний білок – в ідеалі 75-85 г/л. Наш організм складається з білків: ферменти, гормони, імунна система, м’язи та в решті решт – наша краса. Жінки часто мають знижений показник через недостатнє споживання та/або погане засвоєння білкових продуктів. Це сигнал зайнятись власним ШКТ (а саме – подивитись в бік підвищення кислотності шлунку та перевірити, чи достатньо ферментів підшлункової залози).

7. Жировий обмін: холестерин варто перевіряти не лише літнім людям, до речі). Оптимальне значення 4-5,1 ммоль/л. Підвищується про порушення відтоку жовчі, гіпотиреозі, стресі. Якщо ж холестерин нижче за 3,5 – це свідчить про зниження синтетичної функції печінки та/або погане засвоєння жирів.

8. ЛПНЩ – ліпопротеїди низької щільності – білок, що транспортує холестерин з печінки в клітини (для синтезу гормонів, вітаміну Д, кліткових мембран) – в нормі 2,2-4,8 ммоль/л.

9. ЛПВЩ – ліпопротеїди високої щільності – транспортує невикористаний холестерин з клітин в печінку – 0,7-1,7 ммоль/л.

10. Тригліцериди – оптимальне значення до 1. Підвищення – маркер інсулінорезистентності, порушення жирового обміну, ризиків розвитку панкреатиту. Нижче 0,5 – дефіцит жирів.

11. Гормони щитоподібної залози: ТТГ в ідеалі до 2, Т3 та Т4 вільні – у верхній третині лабораторного референсу. АТ ТПО та АТ ТГ – дивимось в лабораторні норми, адже перевищення може свідчити про аутоімунну хворобу.

12. Глюкоза, інсулін, глікований гемоглобін – в нормі до 5. Якщо рівень глюкози натщесерце вище 7, а глікованого гемоглобіну вище 6,5 – це свідчить про сахарний діабет.

Сподіваюсь, я не сильно вас налякала, адже насправді це лише базове стандартне обстеження, без гормонів, дослідження рівнів вітамінів та інших специфічних аналізів)). Такий чекап бажано проходити раз на рік, якщо немає скарг на здоров’я, адже деякі показники, як ви побачили, можуть сигналізувати про початок нездужання ще до появи симптомів.

В наступному дописі на тему здоров'я поговоримо про сумісність вітамінів та мінералів, а також про базову підтримку організму❤️.