O’Ostah

Як правильно мити голову: поради та лайфхаки

Як правильно мити голову: поради та лайфхаки
Як правильно мити голову: поради та лайфхаки

Зізнаюсь, я нехтувала багатьма правилами, поки моє волосся не почало відпадати пасмами, а кінці доводилось підрівнювати кожен місяць. Декілька років адекватного догляду - і перед вами зовсім інша людина. Як правильно, як ретельно і скільки разів на тиждень потрібно мити волосся я розкажу далі. Фото ДО та ПІСЛЯ мотивують переглянути свою hair-рутину, чи не так?

Хто з нас не намагався “привчити” волосся бруднитись повільніше? Якщо у когось вийшло це зробити - я буду щиро вражена. Проти фізіології не підеш: якщо шкіра голови жирна, марно сподіватись, що можна скоротити миття голови до двох разів на тиждень. Навіть шампуні для жирної шкіри не змогли подарувати мені бажану триденну свіжість, експериментувала я багато, тому відповідальна за свої слова. Якщо голова потребує щоденного миття - робіть це, буде на користь. Як мінімум - для комфортного самовідчуття, я максимум - для профілактики себорейного дерматиту, жирної лупи та випадіння волосся.

1. Чула багато думок, що двоетапне миття голови шампунем - це вигадка маркетологів, які роблять усе, щоб ми купували баночки частіше. Але на практиці бачу, що ніяка це не вигадка, такий прийом допомагає ретельніше очистити шкіру, здобути об’єм і попережити “жирняк” вже під вечір. Тому притримуюсь правила, що голову потрібно очищувати двічі.

2. Правильно очищувати тільки шкіру голови, а піни, яка буде стікати, вистачить для миття кінців. Тут я також погоджуюсь: із цим лайфхаком кінці стали здоровішими, а раніше роздвоювались майже від середини довжини.

3. Кількість шампуню. Розміру волоського горішка буде достатньо.

4. Не лиємо шампунь на голову з пляшки, а спінюємо його у долоньках. Я додатково використовую шабер, який класно спінює, масажує і ретельно очищує.

Раніше я швиденько намилювала голову і вважала, що цього достатньо. Зараз ретельно масажую скальп і насоложуюсь класним об’ємом.

Тут немає правильної відповіді, все залежить від типу волосся та його потреб. Пам’ятаю тренд на безсульфатники: мої подружки, власниці натурального крутого волосся, перейшли на них і через деякий час помітили зміни у гіршу сторону. Коли я вперше зробила кератин - також купувала пляшечки без SLS і скаженіла від постійного відчуття бруду на голові. А все тому, що тип волосся - ЖИРНИЙ. Користі від таких засобів не буде, перевірила на собі.

Якщо ваше волосся жирне або зазнало хімічного впливу - використовуйте якісні сульфатні шампуні. Якщо нормальше/сухе і вам підходять безсульфатники - не забувайте про ШГО. Періодичне глибоке очищення піде на користь усім типам та попередить проблеми, про які я вже писала вище.

Головне - регулярно використовувати, а частота залежить від типу волосся. Я ввела у рутину скрабування і можу сказати, що це було чудове рішення. Особливий ефект я помітила під час лікування дифузної алопеції: так і додаткове масажування забезпечила, і допомогла лікувальним засобам краще всотуватись.

Якщо ви шукаєте класний бюджетний скраб - ловіть моє останнє відкриття. Kayan Professional Scalp & Hair Scrub має приємну текстуру, багато скрабувальних частинок і містить ментол. Для літа підійде чудово! А який об’єм забезпечує… Буду купувати знов і знов!

Тут усе просто: дотримуйтесь рекомендацій виробника. Чули, що маску не можна наносити на корені? Але є маски, призначені спеціально для шкіри голови. Любите тримати маску годину під поліетиленовою шапочкою? Ваша маска може виявитись концентратом, активні компоненти якого обтяжать волосся і зроблять із нього тьмяні бурульки.

Чи потрібно закривати маску кондиціонером? Для мене це питання відкрите. З одного боку всі рекомендують закривати відкриті кутикули волосин, інші кажуть, що маска їх і не відкриває. Я ж довіряюсь власним відчуттям: якщо після змивання нової маски волосся жорстке - наношу кондиціонер. І, якщо чесно, більше такою маскою не користуюсь)

А яка ваша думка щодо цього?

Щодо температури води - тут все зрозуміло, не варто обливатись окропом або влаштовувати кріопроцедури. А ось щодо другого моменту хочу подискутувати з вами.

Трихологи/перукарі радять мити голову під душем, стоячи рівно. А ось дерматолог сказав, що моє акне на спині спричинене тим, що по ній стікають кондиціонери/маски/пілінги. Коли намагалась перевчити себе і мити волосся улюбленим дівочим способом - спина сказала “до побачення”. Тому перевірити недоліки або переваги другого способу мені не вдалося.

… тут я хотіла продовжити писати про те, як правильно сушити волосся, але зупинилась, бо це тягне на окремий, ще більш об’ємний допис.

А ви дотримуєтесь правил миття голови чи ваше волосся має чудовий вигляд без цих заморочок?