A.

Вітамін С (L-аскорбінова кислота) - 2-ий святий ґрааль після ретиноїдів

Вітамін С (L-аскорбінова кислота) - 2-ий святий ґрааль після ретиноїдів

Топічний вітамін С у його активній формі - L-аскорбіновій кислоті - є одним з найбільш вивчених ефективних інгредієнтів. Надалі буду скорочувати - LAA (l-ascorbic acid). У списку інгредієнтів це по суті те саме, що ascorbic acid, якщо не заглиблюватись в деталі.

Вітамін С:

  • антиоксидант (допомагає боротись з щоденним "стресом" шкіри, що настає від ультрафіолетового випромінювання, забруднення довкілля, чудово працює разом із сонцезахистом, але не замінює сонцезахист!);
  • покращує вироблення колагену та в певній мірі трохи запобігає його розщепленню (на відміну від засобів з топічним колагеном, великі молекули якого, на жаль, не проникають глибше ніж stratum corneum - принаймні доказів глибокого проникнення нема 🥲, хоча креми з колагеном дають гарний зволожуючий ефект для stratum corneum);
  • покращує пігментацію (веснянки, гіперпігментацію у вигляді постакне, мелазму) через дію на фермент тирозиназу, що бере участь в синтезі меланіну.

Джерела - Dr. Michelle Wong, Chemistry PhD, cosmetic chemist; Dr. Shereene Idriss; веб-сайт Medik8.

Звучить класно, але є одна велика проблема LAA - це нестабільність цієї активної форми вітаміну С. Мабуть саме через це ми іноді бачимо сироватки з LAA, які коштують дуже дорого, наприклад SkinCeuticals CE Ferulic - виробники вклали великі кошти та час в дослідження та виведення ідеальної формули, в якій LAA була б ефективною. Ця формула запатентована і багато інших виробників намагаються створити щось схоже і коли роблять щось надто схоже, то їх може зустріти у суді L'Oreal, кому належить Skinceuticals - як це сталось колись із Drunk Elephant.

Особливість формули SkinCeuticals CE Ferulic - це правильна кількість LAA у %, pH формули, поєднання з вітаміном Е та феруловою кислотою, що забезпечує стабільний pH. Але не всі мають бюджет витрачати майже 200 доларів на такий продукт, включно зі мною:)

Окремо скажу, що до найпоширеніших неактивних форм вітаміну С відносяться (не виключний список):

  • sodium ascorbyl phosphate;
  • magnesium ascorbyl phosphate;
  • ascorbyl methylsilanol pectinate;
  • tetrahexyldecyl ascorbate - THD (зараз користуюсь такою формулою - було цікаво порівняти із ефективністю та досвідом використання LAA, оскільки всі дуже хвалять стабільність формули).

В наступному пості напишу про THD. Все, що вам треба загалом знати - в ефективності ніщо не співставне із LAA (але ж яка вона нестабільна - спробуйте її нормально зберегти вдома без окислення три місяці 🥲).

Отже, який має бути засіб із LLA:

  • 8-20% LAA (каже Dr. Shereene Idriss); 5-20% (каже Dr. Michelle Wong);
  • pH - менше 3,5 (каже Dr. Michelle Wong);
  • наявні стабілізаційні інгредієнти (Dr. Michelle Wong каже, що доведено, що LAA можна стабілізувати, поєднавши її з вітаміном Е та феруловою кислотою. Саме такий підхід використовується в сироватках SkinCeuticals, Paula’s Choice, Timeless, Geek & Gorgeous, Maelove і Ausceuticals).

Температура, метали, кисень - призводять до окислення, тому рекомендують зберігати сироватку із LAA в холодильнику, в темному контейнері, через який не проникає світло, не тримати засіб відкритим занадто довго (скажіть, будь ласка, чому більшість виробників роблять ці засоби в баночках з піпетками - піпетки і LAA це не друзі). Dr. Michelle Wong в своєму пості писала про одне дослідження, де виявили, що LAA із pH 3,52 та при температурі 25 °C у бурштиновому склі через тиждень "зникла" на 50% 🥲.

До речі, чудова ідея використовувати продукти в ампулах (Vichy такі має - я не тестувала) або в капсулах (популярні капсули від RoC - теж не тестувала), пробниках - недавно DEPECHE GIRL писала про пробники Purito.

Я наразі користувалась тільки двома засобами із вітаміном С:

  • із LAA - Paula's Choice C15 Super Booster;
  • із THD - Paula's Choice Super Antioxidant Serum (про це в іншому пості).

Який досвід використання Paula's Choice C15 Super Booster?

У формулі Paula's Choice C15 Super Booster - 15% LAA, pH 3.0, вітамін E та ферулова кислота.

В мене усе життя були і є веснянки (дивіться сьогоднішнє фото вище) - такий вже тон шкіри, мабуть на це також вплинули поїздки на море в далекому дитинстві, поки не почалась алергія на сонце.

Використовувала засіб на початку 2021 року і мушу визнати, що він справді працював - освітлював шкіру під очима та давав відчуття "свіжого вигляду" зранку. Проте, ця формула була для мене неідеальною через стабільність - через те, що я не знала про особливості зберігання, вона досить швидко в мене окислилась. Десь на 2 місяць використання вона стала більш глибокого жовтого кольору, отже майже перестала мати корисні властивості - я її все одно використала її, щоб не пропадала:).

Це звісно тільки моя провина, але мушу визнати, що з моїм стилем життя я не дуже маю час заморочуватись із зберіганням косметичних засобів - на щастя, третиноїн не треба в холодильник ставити:).

Тому особисто я для себе зрозуміла - нема бажання тратити кошти на дорогі формули LAA, якщо вони у контейнері на декілька десятків мл та ще й з піпеткою. Тому наступний мій засіб із LAA буде в пробниках чи капсулах і тоді напишу про них також свій відгук:)

Як вже згадувала, зараз в моєму арсеналі - засіб із THD, що є стабільною формою вітаміну С.

Сподіваюсь цей пост був корисним і ви будете розуміти за що ви віддаєте свої гроші, коли купуєте засіб із LAA + правила зберігання.

Чи пробували ви продукти з LAA і які вам сподобались?