Alyona Fedyk

Фужерний аромат: що це таке та як правильно обрати

Фужерний аромат: що це таке та як правильно обрати

Великий розбір парфумерії за типом ароматів можна подивитись ось тут: https://club.makeup.com.ua/post/34767/.

Якщо коротко, то фужерний аромат – це група, до якої відносяться терпкі, гіркуваті та свіжі парфуми (не плутати з цитрусовими та водяними) Свіжість тут інша: вона створюється за допомогою нот зелені, свіжоскошеної трави, папороті, герані, лаванди тощо. Але є і терпкість в усій цій історії – кумарин, конопля, мох… В базі часто фігурують деревинні мотиви, але сам по собі фужерний аромат – це доволі цікава історія, і абсолютно не примітивна.

Фужерні аромати часто зустрічаються у категорії унісекс, зрештою, що там приховувати: сьогодні жінки нерідко обирають аромати-унісекс або навіть чоловічі, бо такий підхід дозволяє дійсно виділятися серед інших. Я не проти чоловічих ароматів на жінках, і навпаки, але сама таким лайфхаком не користуюсь:) Проте фужерні парфуми – це те, що із задоволенням тестую на собі, адже я обожнюю трав’яні, терпкі та зелено-пряні мотиви.

Не знаю, як для вас, а для мене доволі цікавою є тема створення ароматів. Кожна така історія допомагає краще зрозуміти наміри парфумерів і відчути цей творчий вайб. Так от перший фужерний аромат, який і започаткував цю класифікацію, був створений у 1882 році парфумером і співзасновником бренду Houbigant – Полем Парку. Він один з перших, хто використав синтетичну ноту – кумарин, – яка, власне, є хімічною сполукою у бобах тонка. А навіщо він її винайшов та використав, якщо можна було взяти ті самі боби тонка?:) Все має логічне пояснення.

Поль Парке хотів, аби аромат мав на 100% трав’яний запах, який важко взагалі відтворити у парфумерії. Кумарин став тією ідеальною нотою, що має аромат нагрітого сонцем сіна. А ще він використав акорди дубового моху та лаванди. Парфуми отримали назву Fougère Royale. До речі, існує їхня сучасна інтерпретація, проте чи звучать вони так само, як початкова версія – не знає, напевно, ніхто.

Я хочу поділитись з вами парфумами, які, на мою думку, чітко демонструють свій фужерний характер.

HUGO Just Different. Типовий чоловічий фужерний аромат. Це доволі цікавий мікс із освіжаюче-зелених нот м’яти, Гренні Сміт і базиліка. Тут досить густа база, що створюється акордами кашмерана, коріандра, лабданума, олібанума та пачулями. Такий парфум навіює атмосферу надзвичайно тихого густого дубового лісу, з пророслими кущами папороті та тріском сухого гілля під ногами.

Iceberg Eau de Iceberg Wild Rose. Нагулялись вже по лісах? Давайте проберемося через хащі та знайдемо нарешті той острівок сонця:) Iceberg Wild Rose – це зелена лісова галявина, що проросла шипшиною. Як же тут красиво! Яскраве сонце робить траву ще зеленішою, а повітря таким свіжим і чистим… Ми далеко від міських джунглів, тому давайте просто вдихати цю свободу. А пахне вона акордами мандарина, апельсина, цвітінням імбиру та грейфпрута, чистими нотами конвалії та дикої троянди, білим кедром, мускусом і сірою амброю.

Yves Saint Laurent Libre Intense. Напевно, найбагатогранніший жіночий фужерний аромат. Це справжні Амазонські джунглі! Просто надзвичайно потужний та сильний мікс, в якому відчувається енергія. В старті тут надзвичайно пряна лаванда, яка трішки пом’якшена нотами цитрусових, а от серце – квітковий бум. Мої улюблені жасмин самбак і апельсиновий цвіт, а далі знову лаванда! Ну як тут сумніватись у фужерності цього аромату? А якщо ще залишились сумніви, то база просто знищує їх, розкриваючи акорди сухих бобів тонка та ветівера.

Valentino Born in Roma Uomo Intense. Телепортуємось на спокійні пагорби Риму, неподалік Колізею. Саме так відчувається цей фужерний аромат. Це надзвичайно колоритна атмосфера, куточок в заповненому туристами історичному місті з чистим повітрям, італійськими соснами та чагарниками. Парфуми від Valentino дуже гарно передають фужерний настрій нотами імбиру, бурбонської ванілі, лавандина та димного ветивера.

Nasomatto Black Afgano. Якби цей шедевр не потрапив у мій список, я б собі цього не пробачила. Якщо ви досі не знайомі з Блек Афгано – я наполягаю. Це – фужерні парфуми, в яких відчувається п’янкий аромат коноплі, змішаної з величезною кількістю зелені та деревинних акордів. Звісно, тут є і димність, яка досягається шляхом поєднання смоли, тютюну, ладану та кави. Але головна в цій історії – нота листя канабісу, і саме вона дає нам відчути істину фужерність цього парфуму.

Armani Acqua di Gio Pour Homme. Ну а це молодий хвойний ліс… Затишний, ароматий, заспокійливий. Я не знаю чому, але цей парфум допомагає мені піймати дзен:) Насправді за парфумерним віком цей аромат вже пенсіонер, але досі є актуальним для тих, хто любить акватично-фужерні мотиви. Старт тут суто цитрусовий, а от далі – цікава гама із квітів, амбри, білого мускусу, дубового моху, кедра та пачулів. Справді чисті, свіжі та легкі фужерні парфуми. Це гідне місце у 6-ці.

Сміливо доповнюйте список своїми варіантами, бо я знаю, що ви – ще ті парфумерні маніячки:) Обіймаю вас!