A.

Tetrahexyldecyl ascorbate - найкращий топічний вітамін С?

Tetrahexyldecyl ascorbate - найкращий топічний вітамін С?

У пошуках ідеального топічного вітаміну С після його активної форми аскорбінової кислоти (l-ascorbic acid), я обрала одну із неактивних форм - Tetrahexyldecyl ascorbate. У деяких брендів ви побачите цю формулу як Ascorbyl tetraisopalmitate, але відповідно до Dr. Michelle Wong, в якої PhD з хімії, це одне і те саме:) Скорочено - THD або ATIP відповідно.

Чим крута ця форма топічного вітаміну С?

  1. Стабільність, на відміну від аскорбінової кислоти. Окислення можливе, але при дуже високих температурах (десь читала про 45 °C - мабуть не залишайте цей засіб влітку в машині:)).
  2. Ліпофільність - тобто цей вітамін С глибше проникає в шкіру, ніж аскорбінова кислота.
  3. Пропонує ті ж переваги, що й аскорбінова кислота, тобто:
  • антиоксидант;
  • покращує вироблення колагену та в певній мірі трохи запобігає його розщепленню;
  • покращує пігментацію.

Але ж завжди є кілька але:)

У минулому пості я писала, що аскорбінова кислота має серйозну дослідницьку базу. Щодо THD є дослідження ефективності in vitro (тобто в ідеальних умовах лабораторії), а от із in vivo (дослідження на людині) не так усе ясно.

Є найвідоміше дослідження (Fitzpatrick R.E., Rostan E.F. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol. Surg. 2002;28:231–236.), де 10 пацієнтів щодня наносили мікс із 10% аскорбінової кислоти та 7% THD. Пацієнтам потім зробили біопсію та побачили збільшення колагену. Крім того, відзначили зменшення показників фотостаріння щік і навколоротової області. Є ще інші дослідження про ефективність, але вони не подвійно-сліпі, тому на них не покладаюсь.

Внизу я вирішила додати декілька засобів із THD, які знайшла на Makeup, якщо вам цікаво детальніше почитати (їх тут ще дуже багато - в Medik8 дуже багато сироваток з вітаміном С на основі THD, креми SVR, креми Perricone MD, у The Ordinary є також Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% - ціна дуже хороша за 30 мл). Я ці засоби не пробувала, але бачила у Людмили в Makeup Club пост, що вона користується Medik8.

Щодо цін - всі порівняно високі, бо THD дорогий.

Tetrahexyldecyl ascorbate - найкращий топічний вітамін С?
Tetrahexyldecyl ascorbate - найкращий топічний вітамін С?

Від теорії - до практики:)

1,5 місяців я користуюсь сироваткою Paula's Choice Super Antioxidant Serum на силіконовій основі, в складі якої Tetrahexyldecyl ascorbate, пептиди, антиоксиданти, ферулова кислота, вітамін Е, інша неактивна форма вітаміну С (Magnesium Ascorbyl Phosphate - in vitro працює з колагеном та пігментацією, але проникає в шкіру так собі).

Склад чудовий! Майже кожен інгредієнт - хороший.

Щодо ефекту від використання - мої веснянки поки не посвітлішали, не зменшились, з пігментацією від пост-акне я поки не бачу особливих змін. Але! Шкіра, особливо навколо очей, справді стала гладшою, ніж раніше. Це круто, бо біля очей ретиноїди я не наношу - там надто тонка шкіра (крем з легшою версією вітаміну А - ретинолом/ретиналем я теж поки не пробувала наносити біля очей). Тому ефектом загалом задоволена.

З точки зору досвіду використання, зауважу, що для мене сироватки на водній основі набагато зрозуміліші. У мене виникає дилема коли їх треба наносити, щоб дотримуватись правила "від налегшого засобу до найважчого засобу".

Paula's Choice рекомендує наносити сироватку після очищення перед зволоженням, але для мене краще спочатку 1) вмитись водою, 2) нанести зволожуючий крем (якщо він без силіконів), 3) нанести цю сироватку.

Додаткові плюсики за пакування - без піпетки, непрозора банка, безповітряний нанос.

У підсумку, я загалом задоволена цим засобом із THD, буду продовжувати користуватись і дуже вже хочеться побачити чи зміняться мої веснянки/пост-акне.

Ви користувались засобами із THD? А як щодо сироваток на силіконовій основі чи на олійній основі, як у Medik8?

C ya!

PS. Знаю, рука фіолетова - я просто дуже бліда:)