Alyona Fedyk

Чи можна набрати вагу за допомогою протеїнів?

Чи можна набрати вагу за допомогою протеїнів?
Чи можна набрати вагу за допомогою протеїнів?

Розповім історію про те, як протеїнові коктейлі допомогли мені набрати вагу. Цей допис, знаю точно, буде дуже корисним людям, які не можуть поправитись, а таких, повірте, достатньо. Не варто чекати якогось чуда від декількох днів прийому протеїнів. Для дійсно видимого ефекту необхідно не лише пити смачні шоколадні коктейльчики, а й працювати в залі, адже при постійному збільшенні навантаження організм змушений підлаштовуватися нарощуванням м’язової маси. Якщо цього немає, організм просто не дає сигналу та не “вбачає” необхідності реагувати збільшенням м’язової тканини, бо в його “розумінні” все й так добре.

Чи можна набрати вагу за допомогою протеїнів?
Чи можна набрати вагу за допомогою протеїнів?

Отож, що собою представляє протеїновий порошок? Це суха речовина з великим вмістом білка, яка при змішуванні з молоком / соком / водою утворює той самий протеїновий коктейль. Він має високу біологічну цінність та швидко засвоюється, розкладаючись до амінокислот, які і регенерують м’язові тканини. Дія порошкового протеїну більш швидка, ніж білка, що надходить до організму з їжею.

Для змішування я використовую рослинне молоко, але багато моїх знайомих сміливо додають протеїни у воду.

Протеїни бувають з домішками клітковини, пробіотиків, вітамінів. Для мене це не було важливим критерієм, головне, аби чистого протеїну було в достатній кількості. В моїх вміст білка – 21 г і 22 г на 30 грамів порошку. 30 грамів – це та рекомендована разова доза, але тренери не бачать проблеми приймати більше протеїнів за один раз, просто для м’язів середньостатистичної людини цієї кількості достатньо. А навіщо нам витрачати такий дорогий продукт марно, правда ж? Звичайно, якщо ви старанно працюєте в залі тричі на тиждень, то тут розрахунок трішки інший: 1-1,5 грама протеїну на 1 кг ваги. Але це краще узгоджувати з тренером.

Додаю фото з інформацією на зворотній стороні пакування.

В період активного заняття спортом я приймала протеїни один раз на день, після тренування. Одразу скажу, що це не було кардіо, а силові вправи. Однак спортсмени кажуть, що приймати протеїни рекомендовано саме тим, хто займається легкою атлетикою. Я була практично кросфітером:), працювала інтенсивно та мала чудовий результат. Я дійсно вважаю, що протеїни виконали свою місію, тому що до їх прийому я працювала над собою півроку, і все безрезультатно. Потім я змінила тренера, додала у свій раціон протеїнові коктейлі і відчула себе майстром спорту.

Важливо розуміти, що протеїни не замінюють повноцінне харчування! Забудьте про те, що з ними можна не їсти по пів дня. Приймайте їх одразу після тренування для відновлення та зміцнення м’язів.

Мій раціон складався з 3 прийомів їжі та двух міні-перекусів з вмістом білків та вуглеводів. До тренування та прийому протеїнів моя вага була 44 кг при зрості 170 см. Після – 48, але, повірте, я виглядала на всі 52:) В ті дні, коли я не тренувалась, протеїни не приймала. Важливо додати, що все ж таки на апетит вони впливають: після одного коктейлю їсти не хочется достатньо довгий період часу. Але, повторюсь, я змішую протеїни з рослинним молоком, а воно теж поживне.

Зараз я менш активна, але приймаю протеїни також по одному разу на день. Або моє спортивне минуле дало результат, або протеїни працюють без фізичного навантаження тіла – тут відповісти вагаюсь. Все ж схиляюсь до першого. Отож, моя вага до протеїнів була знову 44, після місяця прийому – 47, і знову ж таки це дуже помітно. Звичайно, м’язи не в такому тонусі, як були в момент частих тренувань, але тіло виглядає менш худорлявим.

Будь-який шейкер має шкалу для вимірювання, тому з ним простіше. В пакуванні протеїну ви знайдете мірну ложку. 30 г протеїну рекомендують розводити в 150 або 200 мл напою (це все вказано в інструкції). Щільно закриваєте шейкер кришкою та збиваєте протягом 2-х хвилин. Для підсилення смаку варто після збивання дати коктейлю постояти декілька хвилин та перед самим вживанням збовтати його 3-4-ма рухами.

Протеїнові коктейлі мають безліч смаків: банан, полуниця, шоколад, ваніль, малина, печиво... Якщо пошукати, то можна знайти щось більш оригінальне. До речі, на MAKEUP я бачила навіть протеїни з фісташками – ну це круто ж! Мої – доволі скромні: це ваніль та шоколад. Але якщо використовувати рослинне молоко – мигдальне чи кокосове, – то смаки змішуються і виходить доволі непогано. Загалом, для того, аби був результат – смак не важливий, це просто приємний бонус.

Отож, чи можна сказати, що протеїни – це 100% спосіб набрати вагу? Ні, але з ними шансів однозначно більше. І так, якщо ви доповнюєте прийом протеїнових коктейлів фізичними навантаженнями. Особисто мій досвід показав, що без протеїнів я не змогла б набрати масу суто тренуваннями.

Цікаво почути і вашу думку. Якщо ви приймали протеїни, то з якою метою, і чи отримали ви бажаний результат?