"Страшні" американські хімічні фільтри SPF (Дякую, ДАРÍЯ КÓВАЧ, що звернула увагу на функцію чату:)
Дуже коротко (наскільки це можливо) про відео/пост Dr. Michelle Wong про останні наукові думки SCCS, засновані на інтерпретації гайдлайнів у ЄС + огляд на Paula's Choice - Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF50
Можливо ви знайомі з науковими думками SCCS щодо окремих хімічних фільтрів SPF (а саме - щодо тих хімічних фільтрів, які використовують в американських сонцезахисних кремах; на жаль, в США так важко погоджувати нові сучасні фільтри, що брендам доводиться користуватись тільки олдскульними), а саме - Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS Notes of Guidance for the Testing of Cosmetic Ingredients and their Safety Evaluation 11th revision, 2021.
Все, про що згадую, узято з відео/посту Dr. Michelle Wong, в якої PHD з хімії та яка консультувалась із токсикологами при написанні матеріалу. Тому я нічого не буду придумувати, бо тема сонцезахисних засобів серйозна і такі пости писати важко і довго:)
Отже, є декілька наукових думок:
- SCCS, Opinion on Benzophenone-3, 2021;
- SCCS, Opinion on Octocrylene, 2021;
- SCCS, Opinion on Homosalate, 2021;
- SCCS, Scientific advice on the safety of Homosalate as a UV-filter in cosmetic products, 2021;
- SCCS, Opinion on 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC), 2022.
Спочатку про "страшне", а саме, макс. концентрацію яких фільтрів SCCS рекомендує зменшити до липня 2023 року:
- Benzophenone-3 (oxybenzone) раніше був дозволений у сонцезахисних кремах у макс. рівні 6%. А зараз думка SCCS така: "використання Benzophenone-3 (oxybenzone) як УФ-фільтра у макс. концентрації 6% у сонцезахисних продуктах, або у формі крему для тіла, сонцезахисного спрею-пропелента або спрею-розпилювача, не є безпечним (not safe)". Зараз рекомендується - макс. концентрація 2,2% у засобах для тіла (6% все ще є макс. показником для засобів для обличчя - логічно, бо на обличчя треба наносити менше засобу).
- Octocrylene був підтверджений як безпечний у макс. концентрації 10%. Виняток становили розпилювачі при застосуванні в комбінації з іншими продуктами (з урахуванням сукупного впливу). Тоді - макс. концентрація 9%.
- Homosalate більше не є безпечний (not safe) у макс. концентрації 10%. Тому макс. концентрацію знижено до 0,5% для засобів для тіла та 7,34% для засобів для обличчя.
- SCCS виявив, що для обох фільтрів (Octocrylene, Homosalate) недостатньо доказів, щоб стверджувати, що вони є ендокринними руйнівниками.
- 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC) - SCCS заявив, що є достатньо доказів того, що він "може діяти як ендокринний руйнівник і впливає як на щитовидну залозу, так і на естроген". Не було достатньо даних, щоб визначити, яким має бути новий ліміт, але SCCS сказав, що він буде нижчим за поточний ліміт 4%.
- Макс. концентрації Octinoxate (торгові назви Eusolex 2292 та Uvinul MC80) та діоксид титану також незабаром будуть переглянуті (так, фізичні фільтри теж частково поглинаються, а не діють як супергеройський щит Капітана Америки).
Зізнаюсь, я почала панікувати, бо мій сонцезахисний засіб на фото відповідає старим лімітам, а не новим. Але потім я заспокоїлась.
Заспокоїла мене така інформація від Dr. Michelle Wong.
Читати думки до гайдлайнів треба повністю. SCCS - це консервативна організація, і для своїх розрахунків ризику токсикологи беруть до уваги купу факторів (наприклад, використання кожного дня, використання ще декількох засобів з такими ж фільтрами).
Наприклад, для розрахунку макс. концентрації Benzophenone-3 (oxybenzone) SCCS використовував 9,9% як частку від загальної кількості, яка поглинається в кров. SCCS оцінив це на основі дослідження, використовуючи зразки шкіри, але SCCS не зовсім задовольнила методологія, тому комітет взяв середнє поглинання, яке становило 3,1%, і додав до нього два стандартних відхилення, щоб отримати 9,9%. Таким чином, референтне значення більш ніж у 3 рази перевищує фактичне середнє значення з дослідження – більшість людей, ймовірно, поглинають цю речовину у набагато меншій кількості.
Також Dr. Michelle Wong каже, що SCCS використовує так званий рівень неспостережених побічних ефектів (NOAEL) – найбільшу кількість інгредієнта, яка не викликала шкідливого ефекту в дослідженнях.
Вона згадує, що з появою Benzophenone-3 (oxybenzone) у 70-х роках XX століття, нема даних про будь-які серйозні наслідки для здоров’я людей, які користувались цим фільтром (а дослідження на тваринах, на які так люблять посилатись EWG, не показові - і справді, хто вирішив згодовувати SPF фільтри тваринам, щоб перевірити їх токсичність, я не знаю - якщо їсти той же цинку оксид, то нічого доброго теж не буде).
Крім того, "not safe" у колі науковців це не те саме, що harmful, dangerous.
На що звернути уваги і що робити тепер?
Dr. Michelle Wong каже не панікувати, якщо ви користуєтесь сонцезахисним кремом з 6% Benzophenone-3 (oxybenzone). Тим більше, виробникам дали час аж до літа 2023 року відкорегувати свої формули - якби такі концентрації були дуже шкідливі, то SCCS сказав би негайно прибрати всі шкідливі засоби з полиць магазинів, а споживачам - викинути їх сонцезахисні засоби.
На що варто звернути увагу:
- доза – скільки сонцезахисного крему з понад дозволеною концентрацією цих фільтрів ви використовуєте та як часто;
Наприклад, вона каже, що наносить сонцезахисний крем на все тіло лише кілька днів на рік, коли йде на пляж. На обличчя - щодня.
- вразливість - які ризики актуальні для вас (наприклад, вагітність).
Плід дуже вразливий, тому краще уникати засобів із високими концентраціями таких фільтрів.
- інша сторона медалі - яка ціна невикористання сонцезахисного засобу із високими концентраціями таких фільтрів (якщо, наприклад, нема альтернатив, але є сімейна історія раку шкіри).
Нарешті до огляду:)
Активні інгредієнти сонцезахисного крему Paula's Choice - Extra Care Non-Greasy Sunscreen SPF50:
- Homosalate (10%),
- Oxybenzone (6%),
- Octisalate (5%),
- Avobenzone (3%),
- Octocrylene (2%),
- Titanium Dioxide (Texture-Enhancing).
Отже, концентрації Homosalate та Oxybenzone (для тіла, принаймні) завищені, порівняно із новими стандартами ЄС - має бути Homosalate: 0,5% для засобів для тіла та 7,34% для засобів для обличчя; Oxybenzone: макс. концентрація 2,2% у засобах для тіла (6% - для засобів для обличчя).
Я, звісно, не ігноруватиму ці наукові думки і навряд чи візьму ще раз американський санскрін на суто хімічних фільтрах з такими концентраціями, але цей буду використовувати без побоювань до кінця, враховуючи дозу (я не використовую його щодня, чергую його з іншим засобом, крім того використовую на тілі тільки влітку) та відсутність таких ризиків як вагітність.
По текстурі та фінішу він мені подобається - легкий, жодних білих розводів і лягає під мейкап дуже добре. Єдиний мінус - під очима при нанесенні пощипує.
Великий плюс - це ціна (148ml за 799,00 грн).
Коментарі (0)