Paula's Choice Clinical Discoloration Repair Serum від пігментних плям

Привіт усім! У цьому дописі хочу поділитися з вами своїми результатами боротьби з пігментними плямами за допомогою спеціалізованого серуму від Paula's Choice. Я вже колись писала про транексамову кислоту як засіб боротьби з пігментацією, тож цього разу оминемо нудну наукову теорію і відразу проаналізуємо особливості продукту Paula's Choice.

Бренд Paula's Choice уже не один рік на слуху в косметичної спільноти, оскільки його засновниця Paula Begoun є також засновницею відомої Beautypedia, де в доступній формі можна дізнатися про основні принципи догляду за шкірою, поєднання активів, особливості їхньої дії тощо. Пола є доволі хайповою персоною, яка спершу "розкрутилася" як нищівний критик виробників доглядової косметики, за що дістала прізвисько "косметичного копа США". Критикувала вона загалом по ділу, наприклад, за непідходящу для активів тару з піпетками, що мене теж дратує. Втім, усе було чудово, поки Пола не вирішила і собі заробити грошенят, запустивши свій скінкеа-бренд. І що ми побачили? Правильно: активи у піпетках 🤦 Але і це ще не все. Попри не надто лояльні ціни, що стартують десь від 40 баксів, об'єм більшості серумів не стандартні 30, а 20 мл. Жадібність і жага грошей - вона така. Списки інгредієнтів теж часто не вражають, а "тлумачення" інгредієнтів на офіційному сайті (типу, все ж для вас, споживачі, ми ось і списки інгредієнтів наших продуктів відразу вам пояснюємо) подеколи викликають подив. Наприклад, dimethicone (hydration) - серйозно? Силікон зволожує??? Чи я щось пропустила? Словом, загалом бренд мені не надто імпонує, але у кожного, навіть не дуже хорошого бренду, можна відшукати вдалі продукти. І цим серумом я зацікавилася не випадково. Отже, по-перше…

Нормальні 30 мл замість типових для Поли 20. Нормальний дозатор замість піпетки. Дозатор натискається легко, вичавлює продукт навіть тоді, коли він уже на дні. Баночка зроблена з темного непрозорого скла. Додатково була запакована у картонну коробочку.

Біло-жовтувата емульсія без яскраво вираженого запаху (продукт не ароматизований, за що від мене ще один плюс), запах особисто мені нагадує господарське мило, але ж ольфакторне сприйняття - штука індивідуальна. Вбирається шкірою швидко, плівки чи жирності не лишає (у мене жирна шкіра обличчя).

Визначальний фактор для мене, що може підштовхнути до покупки.
Water - вода;
Niacinamide - ніацинамід, вітамін В, що допомагає боротися з пігментацією. Що приємно: виробник не приховує кількість цього й інших активів у продукції. Що не дуже: ніацинаміду в цьому серумі всього 5%, малувато як для потужного засобу проти пігментації (у тієї-таки Поли, наприклад, є 20% ніацинамідний серум);
Glycerin - хороший гліцерин, зволожувач, ідентичний шкірі компонент;
Tranexamic Acid - герой програми, транексамова кислота, що навіть у малих пропорціях показала себе як засіб проти пігментації. За словами виробника тут її 3% - цілком робоча концентрація;
C13-15 Alkane - емолент. Застереженням тут є сировина, з якої його можуть виготовляти, оскільки, як застерігає INCI Decoder, це можуть бути канцерогенні продукти нафтопереробки. Про походження свого C13-15 Alkane Paula's Choice, звісно, ані пари з вуст, а на офіційному сайті подає інформацію, що цей компонент (цитата) "good" (яка радість!);
Caprylic/Capric Triglyceride - емолент, похідна гліцерину і кокосової олії;
Dicaprylyl Carbonate - емолент, може мати як природне, так і синтетичне походження;
Ethyl Macadamiate - ефір жирної кислоти, емульгатор, емолент;
Behenyl Alcohol - хороший жирний спирт, стабілізатор емульсії;
Glyceryl Stearate - емолент, похідна гліцерину і жирної кислоти;
Butylene Glycol - ака Butane-1,3-Diol, розчинник, поліпшувач текстури;
Silybum Marianum Seed Oil - олія насіння розторопші плямистої;
Tocopherol - вітамін Е;
Lactobacillus/Coconut Fruit Juice Ferment Filtrate - фільтрат продукту, отриманого від ферментації кокосового молока бактеріями Lactobacillus; зволожувач і кондиціонер;
Lecithin - природний емолент і емульгатор;
Bakuchiol - третя "зірка" цього продукту, бакучіол - екстракт плодів псоралеї ліщинолистої (лікарської рослини, яку застосовують у традиційній китайській та індійській медицині). Дуже хайповий інгредієнт останнього часу, який називають "рослинним ретинолом" (я з цією назвою категорично не згодна, бо за ефективністю бакучіолу до ретинолу, як до неба рачки, та і спектр дії з ретинолом не порівняти). У цьому серумі бакучіолу аж 0,5%, що просто смішно;
Xanthan Gum - ущільнювач і стабілізатор емульсії, який вводять у формулу в концентрації 0,1-0,5%;
Caprylyl Glycol - підсилювач дії консервантів, "напарник" іншого консерванта, Phenoxyethanol⁠ (вони найефективніше діють у парі);
Hydrogenated Lecithin - емолент, емульгатор, стабілізатор;
Allantoin - пом'якшувач шкіри, який також допомагає загоювати рани;
Glycine Soja Oil - соєва олія, емолент;
Hexylene Glycol - розчинник, ПАР, підсилювач дії консервантів;
Boerhavia Diffusa Root Extract - екстракт кореня берхавії розлогої;
Glycine Soja Sterols - емолент рослинного походження;
Citric Acid - лимонна кислота, вирівнює рівень pH;
Sodium Phytate - натрієва сіль, нейтралізатор металевих іонів;
Malic Acid - яблучна кислота, вирівнює рівень pH;
Phenoxyethanol - консервант;
Ethylhexylglycerin - ще один "напарник" феноксіетанолу, який підсилює його дію.
Спробуємо проаналізувати. Серум являє собою нежирну водну емульсію, містить невелику кількість зволожувальних компонентів, але багато "службових" допоміжних інгредієнтів, функцією яких є "проштовхування" активів (ніацинаміду і транексамової кислоти) вглиб шкіри, а також створення приємної текстури. На всілякі екстракти тощо я б не покладалася, оскільки їхня частка у формулі менша відсотка. Без барвників і парфумерної композиції, що не може не тішити. Достатнього зволоження не дасть, зверху обов'язково треба крем. Ніацинаміду небагато, тож уся надія на транексамову кислоту. Браваду виробника з бакучіолом пропоную ігнорувати, оскільки цей інгредієнт і за набагато більшої концентрації не надто ефективний.

Разом із фото складу розмістила свої фото "до"

Як я вже колись писала, перші результати роботи транексамової кислоти з пігментацією можна помітити не раніше, ніж через 2 місяці щоденного використання, тож я терпляче чекала змін, але при цьому особливо ні на що не сподівалася, адже попередній серум із транексамовою кислотою від The Inkey List на мені не спрацював. Нагадаю, у мене проблемна ліва щока, де є вперті сліди постакне дворічної давності і пляма від сонця трирічної давності, а також кілька плямок іще з дитинства (позбутися останніх я і не сподіваюся, бо, як відомо, на старій пігментації жоден засіб не працює). Отже, що маємо у результаті. Серум трохи висвітлив постакне (насправді бачу, що на фото його стало взагалі не видно, вживу все-таки воно ще помітне). Щодо сонячної плями, то вона хіба що стала не такою рожевою, як була, але вживу я не бачу висвітлення. Фото "до" і "після" намагалася робити за однакових умов, щоби було наочніше. Також додам, що весь цей час у мене у щоденному користуванні був ще й вітамін С, але ним користувалася і до Поли, і з постакне він мені не допоміг. Утім, чи це невелике висвітлення є заслугою лише Поли, чи, може, все-таки комбінації засобів, мені важко сказати.
Чи буду повторювати цей серум? Ні. Чи можу його радити вам? Ох, із цими цінами… Думаю, воно того не варте. Транексамову кислоту можна знайти в інших виробників за гуманнішу вартість плюс додати туди, наприклад, порошковий ніацинамід від The Ordinary.
Дякую всім за увагу до мого допису! У коментарях запрошую поділитися своїми рецептами боротьби з пігментацією, люблю дізнаватися нове 🤗