Топічний ретинол і вагітність: то все-таки можна чи ні?

Всім привіт! Колись я вже писала, що застереження щодо ретинолових кремів і серумів під час вагітності радше схоже на б'юті-страшилку, ніж на реальну небезпеку. Тоді ці мої слова очікувано викликали жваву дискусію, і ось я вирішила повернутися до цієї теми з новими (для мене) фактами. Отже, нещодавно наштовхнулася на статтю Ranella Hirsch, MD FAAD, екс-президента American Society of Cosmetic Dermatology and Aesthetic Surgery, і ось, що вона пише.
Доведено, що пероральні ретиноїди можуть спровокувати дефекти розвитку плоду, тож уживати їх під час вагітності не можна. Але чи створюють такий самий ризик топічні ретиноїди? Для з'ясування цього було проведено дослідження, в якому взяло участь 235 вагітних жінок, що використовували топічні ретиноїди, і 444, що не використовували. За результатами цього дослідження не було констатовано різниці між перебігом вагітності в обох піддослідних групах. Зокрема, топічні ретиноїди не спровокували викиднів, пологових дефектів чи якихось відхилень у розвитку дитини. Дослідники пояснили це мінімальною абсорбцією топічного третиноїну у шкіру. Однак, зазначає Ranella Hirsch, тут проблемою є те, що досі не з'ясовано рівень і частоту використання ретиноїду, починаючи з яких дійсно виникає ризик для дитини. Тому Ranella Hirsch рекомендує спершу все-таки радитися зі своїм лікарем. Але загалом доказова база того, що топічний ретинол можна використовувати під час вагітності, вже накопичується (деякі статті з цього питання я заскрінила).
Ну, і традиційно про ретинол під час вагітності знову згадує Caroline Hirons (вона взагалі любить час від часу порушувати цю тему). Керолайн називає заборону його використання міфом, оскільки доведено шкідливим може бути лише той ретиноїд, який потрапляє до кровотоку (тобто пероральний ретиноїд, наприклад, Roaccutane для лікування акне); топічні ретиноїди, які випускають без рецепта, до кровотоку не проникають. І, щоб остаточно всіх переконати, Керолайн зазначає, що використовувала топічні ретиноїди під час усіх своїх чотирьох вагітностей, і це не нашкодило жодній її дитині.
Словом, така інформація до роздумів. Сподіваюся, вона вас теж зацікавила 🤗