Alina Litvin

Нотатки колишнього перукаря

Нотатки колишнього перукаря

Немає ніякого секретного інгредієнта, який створить диво з вашим волоссям. Ми можемо просто навчитися аналізувати склад і підбирати засіб залежно від наших потреб.

Краще використовувати їх (особливо в чистому вигляді) на добре зволоженому волоссі. Чисті протеїни (наприклад, порошок Ладор) - ті засоби, які у своєму складі, окрім власне протеїнів, не мають зволожувальних компонентів (олій, жирних спиртів). Тим, хто тільки починає, є сенс почекати з їх введенням у рутину. Сухе волосся протеїни можуть зробити ще сухішим. У цьому разі білки у складі масок/кондиціонерів підійдуть краще. Там вони працюють разом з іншими компонентами. Чергуйте протеїнові засоби зі зволожувальними, щоб знайти свій баланс. Саме баланс між протеїнами і зволоженням дає найкращий результат.

Чистий ≠ органічний ≠ натуральний ≠ корисний

Ці слова занадто загальні!

Історія в тему. Наприкінці 2022 року на Сефору було направлено позов від споживачів через маркування власних стандартів "Clean", що вводить споживачів в оману: "Значний відсоток продуктів із написом "Clean At Sephora" містить інгредієнти, несумісні з тим, як споживачі розуміють цей термін." Розумієте про що я? У більшості випадків любителі натуральних компонентів не розуміють ЯК отримують різні речовини. Немає таких шампунів, які корисні, всі вони частково вимивають ліпіди.

А пости-розбори засобів на критичні компоненти часто побудовані на залякуванні та неправдивій інформації і ніяк не допомагають вибирати безпечну косметику, частіше це призводить до хемофобії.

Ви можете уникати якихось інгредієнтів, які викликають у вас алергію/подразнення, або вам не подобається, як вони працюють на вашому волоссі. Але не потрібно панікувати з кожного приводу. Так, існують списки заборонених компонентів від FDA і EU (щось на кшталт миш'яку/цирконію, але їх виробники і так не використовують).

Інакше їх не можна було б використовувати в косметиці. Звичайно, у кожного компонента є свої плюси і мінуси. Але всі дослідження підсумовуються, і виноситься вердикт, чи безпечний компонент і в якій концентрації. Всю інформацію можна знайти в офіційних джерелах: FDA, CIR, EU.

Якщо знаєте англійську, ось мої улюблені пости на цю тему:

-силікони

-мінеральна олія

-парабени

Якщо компонент дозволений у косметиці, то для нього визначено дозування, за якого він безпечний для людини (алергія не береться до уваги - це індивідуальна реакція).

Проблема таких баз (як think dirty) у тому, що незрозуміло, яким чином дається оцінка компоненту. Як взагалі порівняти воду і консервант? Звісно, ви не знайдете консервант із вищою оцінкою. Тому що він на те й консервант, що впливає на мікроорганізми (тобто апріорі буде "гіршим" за воду). Натомість екстракти з рослин мають високу оцінку, але ніхто не вказує, що сировина там може бути з домішками пестицидів. Розумієте, куди я веду? Інформація в цих базах виривається з контексту, гіпертрофується і подається як істина.

Мій фаворит адекватної бази INCI Decoder. І хоча там є умовні рейтинги, проте зрозуміло написано для чого потрібен конкретний компонент, є цікаві факти, посилання на звіти і наукові журнали.

Випрямляє волосся не кератин, а той самий шкідливий формальдегід і висока температура. Новий матеріал, проникаючи між кутикулярними шарами, перебудовує дисульфідні зв'язки й утворює дуже щільне з'єднання, яке буквально "припаюється" до лусочок кутикули. Під час вимивання він забирає з собою і слабо стійкі лусочки.

Цей "сплав" з компонентів, що входять до складу, дуже погано реагує на лужне середовище в процесі блондування, не даючи коректно розкритися лусочкам кутикули, адже вони просто склеєні. Освітлювати або робити "змивку" такому волоссю небезпечно!

Це нескінченне замкнуте коло. У цій гонитві за візуальним ефектом гладкого і сяючого волосся можна довести його до такого стану, що воно ламатиметься навіть від легкого дотику.

Важливо розуміти, що немає диво-засобу, який відновить мертві клітини, виходячи з цього принципу варто розглядати всі косметичні засоби для волосся.

Відновлення - це суто маркетинговий термін. Всі догляди і комплекси змиваються з часом. А блиск і відновлення - просто плівка поверх волосини, між кутикулою)) Я зараз не зачіпаю лікувальну косметику для волосся.

Якщо є питання/побажання, пишіть, мені цікава ваша думка.