Чи слід брати за основу чужий догляд
Розповідаю свої міркування і запрошую до дискусії
Привіт усім! Зізнайтеся, це бувало з кожною з нас: бачимо жінку з ідеальною шкірою, яка у свої (умовно) 40 має вигляд на 30, і мимохіть виникає бажання дізнатися про її догляд і скупити всі засоби, якими вона користується. Але чи варто сліпо копіювати чиюсь рутину в надії на такий самий результат? Моя думка - ні, не варто абсолютно. Чому?
По-перше, хоч як це сумно, але, як мені видається, догляд не є визначальним фактором вигляду шкіри. Вигляд шкіри - це насамперед генетика і гормони. Чому деякі жінки у 35 мають вигляд тітоньок передпенсійного віку, а інших досі плутають зі студентками? Наївно припускати, що перші нехтують доглядом, а другі мастять себе кремами за 300 баксів. Генетика - вона жорстока. Частково в цьому аспекті варто згадати і про расові й національні особливості шкіри. Наприклад, українки, як і більшість східноєвропейок, схильні до деформаційного (гравітаційного) типу старіння шкіри (птоз): із віком у нас опускаються кутики губ, поглиблюються носогубки і носослізки, "пливе" овал, з'являються "бульдогові щічки" і "друге підборіддя". Такий тип старіння, до речі, найважче піддається ін'єкційній і навіть пластичній корекції. Азіатки, зокрема, японки таких проблем не мають, оскільки їхній тип старіння - м'язовий, за якого обличчя не втрачає тонусу, а основна проблема - пігментація і вікові бородавки, тому вони зазвичай і мають молодший вигляд, ніж ми. Ну, і гормони. Якщо є якісь ендокринні порушення, то жоден догляд жодного найкрутішого бренду, на жаль, не зарадить. Моя подруга, яка знається на догляді та брендах у сто разів краще за мене і має у сто разів вишуканішу й дорожчу рутину, ніж я, на жаль, не може похвалитися ідеальною шкірою і через гормональні причини постійно бореться з акне, пігментацією і рубцями 😔
Також на вигляд шкіри, безперечно, впливає і місце проживання та спосіб життя. Тут, здавалося би, теж усе очевидно, але чомусь ми ладні швидше розпитувати про диво-креми, а не про режим харчування чи сну.
Ну, і нарешті третя причина, чому я не беруся повторювати чийсь догляд - це те, що все абсолютно індивідуально. І я навіть не про тип шкіри, адже, наприклад, зволоження потребує будь-яка шкіра незалежно від типу. Я про індивідуальні особливості кожної шкіри. Наприклад, я довго кидалася практично на всі активи, витратила загалом таку суму грошей, яку навіть боюся підраховувати, тільки щоби зрештою зрозуміти, що в мене якась резистентна до активів шкіра. Чому на подрузі якийсь актив круто працює, чому на сайтах стільки захоплених відгуків, а на мені за 100 фунтів жодного ефекту? З іншого боку, в моєї подруги, наприклад, індивідуальна непереносимість BHA. Комусь похідні кокосу комедогенять. А в когось на певні компоненти з'являється печіння і почервоніння. Один і той самий засіб комусь круто допомагає, а на комусь скочується (це я знову з болем згадую про свій досвід використання Allies of Skin Mandelic Serum за 90 фунтів 🤦). І зрозуміти всі ці особливості ми можемо тільки через свій власний досвід. І, як мені здається, жоден косметолог чи дерматолог не підбере для нас кращий догляд, ніж ми самі, бо ж ніхто не знає нашу унікальну і прекрасну в будь-якому стані шкіру, ніж ми самі. Та й чужим людям (у тому числі й дерматологам) загалом-то начхати, це ж не їхнє обличчя. Мої пошуки оптимального догляду тривали понад 3 роки, і наразі я не користуюся жодним засобом із б'юті-арсеналу подруг, блогерок чи косметологів, за якими стежила.
Ось чому маємо самостійно вивчати особливості своєї шкіри, любити її і методом проб та помилок (на жаль, єдино можливим) підбирати найкращий саме для неї догляд. Який буде абсолютно не таким, як у подруги/блогерки/косметолога. Особливим, як і кожна шкіра.
Такі мої думки. Вибачте за потік свідомості, але сподіваюся, сама тема цікава, тож хочу почути і ваші думки. Може, це тільки мені не підійшли чужі рекомендації? І чи відшукали ви свою ідеальну б'юті-рутину? "Свої" активи? Якщо так, то скільки часу тривали ваші пошуки?
Коментарі (0)