A.

Чому я люблю силікони у догляді за шкірою

Як власниці шкіри з акне, мені завжди цікаво перевіряти склад косметики. Люблю вишукувати ті інгредієнти, які будуть добре працювати на моїй шкірі (суха+акне+чутлива).

Чому я обожнюю силікони?

Відповідно до Thedermreview, оклюзиви допомагають утримувати вологу в шкірі та допомагають у запобіганні прогресування порушення шкірного бар’єру, наприклад при екземі, дерматиті і псоріазі.

До речі, до оклюзивів належать також і мінеральна олія:)

Диметикон, мабуть найпопулярніший силікон, допомагає утримувати вологу, забезпечуючи сприятливі умови для загоєння. FDA у своєму Code of Federal Regulations визначає диметикон як один із інгредієнтів, які захищають шкіру.

Силіконові гелі та патчі використовують як першу лінію лікування рубців у пост-хірургічному догляді вже понад 30 років (Bleasdale B, Finnegan S, Murray K, Kelly S, Percival SL. The Use of Silicone Adhesives for Scar Reduction. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015 Jul 1;4(7):422-430. doi: 10.1089/wound.2015.0625. PMID: 26155385; PMCID: PMC4486716.).

Дослідження у Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery визначило, що засоби з силіконового гелю значно зменшують появу поверхневих, гіпертрофічних і келоїдних рубців.

Якщо у вас був кесарів розтин, чи будь-яке інше операційне втручання, чи просто поріз, гарний дерматолог вам 100% порекомендує силіконові патчі або силіконові гелі для покращення зовнішнього вигляду свіжого рубця.

Єдиний мінус силіконового гелю - це те, що його потрібно використовувати 24/7 протягом довгого періоду часу (інструкція щодо гелю Стратадерм каже про принаймні 3 місяці) для ефективної дії на процес рубцювання. Для обличчя це може бути не дуже оптимальним варіантом. Саме тому я обожнюю імплементувати в щоденну рутину креми із силіконами для того, щоб під час активної фази акне в мене не утворювались рубці, наприклад:

- La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+ (у мене ще стара версія B5, яку трішки змінили влітку 2022 року; це мій незмінний фаворит з 2018 року)

- Bioderma Sensibio AR Anti-Redness Cream (мій фаворит на це літо, бо має легшу тестуру) - https://club.makeup.com.ua/post/12652/

- Paula's Choice Super Antioxidant Serum на силіконовій основі, в складі якої Tetrahexyldecyl ascorbate, пептиди, антиоксиданти, ферулова кислота, вітамін Е, інша неактивна форма вітаміну С - https://club.makeup.com.ua/post/4067/

Взимку 2023 року я відкрила для себе силіконовий гель від рубців Стратадерм після того як мій "потрійний" прищ залишив після себе глибоку ямку. Це справжня знахідка, яка працює дуже швидко із свіжими рубцями, які глибші за інше постакне. Також мені знадобився цей гель після глибоких подряпин кота на животі. Саме цей гель рекомендують дерматологи для післяопераційних рубців.

Поки я писала цей допис, Тамара Комарницька тут дуже влучно описала, чому не можна покладатись на тести комедогенності, які зазвичай ще й дуже давні: https://club.makeup.com.ua/post/13674/.

Зі свого боку можу додати таке: вуха та ніс відносяться до зон із підвищеним виділенням шкірного себуму. Знаю по собі, бо змушена використовувати саліцилову кислоту і для Т зони, і для вух:(

Хочу звернути увагу на те, що більшість зволожуючих кремів для комплексного зволоження містять поєднання відомої трійки: емоленти, гумектанти та оклюзиви. До стабільних, інертних оклюзивів, які не псуються під дією природніх чинників, відносяться синтетичні оклюзиви: силікони та мінеральні олії. Якщо виробник не використовує силікони або мінеральні олії, тоді він має обрати серед інших оклюзивів: наприклад, сквалан, рицинова олія, олія каріте, ланолін тощо. Це моя власна думка, яка не обов'язково є правильною, але я особисто для себе зрозуміла, що синтетичні оклюзиви не є комедогенними, а от натуральні...тут вже як кому повезе із реакцією шкіри:)

До чого я це все? До того, що шкіра з акне не обійдеться без оклюзивів у догляді. Це все через те, чим акне лікується.

Місцеве лікування (та й системне лікування), наприклад пероксид бензоїлу, ретиноїди, саліцилова кислота, можуть викликати подразнення шкіри та порушення шкірного бар'єру.

Дослідження показують, що якісне зволоження шкіри може самостійно також сприяти покращенню ознак і симптомів акне. Так, більше половини розглянутих в згаданому дослідженні зволожуючих кремів, які рекомендують при лікуванні акне, містили диметикон (тобто оклюзив) та/або гліцерин (тобто гумектант) (Chularojanamontri L, Tuchinda P, Kulthanan K, Pongparit K. Moisturizers for Acne: What are their Constituents? J Clin Aesthet Dermatol. 2014 May;7(5):36-44. PMID: 24847408; PMCID: PMC4025519.).

Отже, я особисто не уникаю диметикону у кремах через страх про комедогенність. І навпаки, дуже активно його використовую щодня. Сподіваюсь, ви дізнались щось нове, якщо у вас був страх перед засобами з силіконами.