Догляд за шкірою обличчя під час загострення алергічного риніту

Догляд за шкірою обличчя під час загострення алергічного риніту

Привіт усім! Комусь літо - найкраща пора року, а комусь - час сезонної алергії на цвітіння амброзії чи іншого "добра"; подразників вистачає і на городі - помідори, кукурудза тощо. Пилок рослин спричиняє чхання, нежить, набряк очей та сльозотечу, і все це впливає на стан шкіри обличчя, з'являється лущення, подразнення, почервоніння, навіть реакція на звичні доглядові засоби. Я теж маю цю проблему: у моєму випадку це алергія на домашній пил і (можливо) також трохи на шерсть однієї рудої нахабної істоти дворянської породи. Отже, що робити зі шкірою, щоб іще більше не погіршити ситуацію?
🏵️ У Caroline Hirons радять насамперед звернути увагу на очищення й обрати найніжнішу вмивку у формі молочка чи крему, щоб не пересушувати і не стягувати і без того подразнену шкіру. Зону навколо очей теж краще вмивати молочком, оскільки від набряків і сльозотечі вона стає ще ніжнішою. Я б сюди додала ще зняття макіяжу теж делікатним молочком чи олійкою за допомогою просто рук, без усіляких там спонжів і ватних дисків. Не терти обличчя. Витирати теж тільки промокуванням. Ну, і, звісно, жодних скрабів.
🏵️ Наступна порада від команди Caroline Hirons - зробити перерву у сильних активах, оскільки шкіра і так подразнена й чутлива. Це насамперед стосується ретиноїдів і відлущувальних кислот. Догляд краще спростити й основний акцент зробити на зволоженні й відновленні, тож у пригоді стануть гліцерин, гіалуронка, tiger grass (cica) тощо. Від себе можу додати, що варто уникати ще кислої форми вітаміну С, оскільки вона подразнює шкіру. А от некислі форми мені в такі періоди йдуть нормально. Ну, і ніацинамід - король лагідних активів, підходить навіть чутливій шкірі. Також для заспокоєння варто звернути увагу на азелаїнову кислоту. Крім цього, дуже класна заспокійлива лінійка Evercalm є у REN, раджу звернути увагу.
🏵️ Фахівці також радять користуватися щільнішим і жирнішим кремом у зонах, які зазнали лущення і подразнення. Тут ідеться насамперед про ділянку носа, яку ми постійно тремо через нежить. Для зони навколо очей також можна обрати поживніший крем, краще з керамідами. Моє доповнення: категорично уникати ароматизаторів на основі ефірних олій. Усі ці limonene, linalool, geraniol, citral, eugenol - це просто біда для і без того набряклих і подразнених очей; також, якщо бачимо у списку інгредієнтів (щось там) peel oil, то теж уникаємо, бо це теж якась ефірна олія.
🏵️ І ще одна порада від команди Caroline Hirons - охолодження. Подразнені ділянки шкіри набрякають, нагріваються й аж пульсують, тож у пригоді стануть, наприклад, ролер із каменю, який можна потримати у холодильнику, чи охолоджена гелева маска.
🏵️ І насамкінець іще трохи моїх власних лайфхаків. Коли маю напади нежитю, я намагаюся не сякатися, щоб не подразнювати, не терти шкіру навколо носа і не провокувати ще більший нежить. Просто промокую серветкою. Те саме і зі слізьми - не торкаюся очей, ну, тече собі, то нехай тече, що вдієш. Від набряків іще допомагає просто лягти на спину і задрати голову вгору.
Отже, загальний висновок такий: під час загострення алергії краще зробити свій догляд за обличчям максимально делікатним і не торкатися обличчя, хай як воно свербить.
Дякую всім за увагу і (якщо теж потерпаєте від алергії) запрошую поділитися своїми порадами у коментарях.