saybeautyk

Догляд за шкірою після хімічних пілінгів

Догляд за шкірою після хімічних пілінгів

Тут не так і багато чого є розповідати, насправді, але не всі дівчатка, які роблять собі пілінги, дотримуються цих правил.

Пілінг - це не обовʼязково історія про «скидання шкури». Пілінги можуть бути мʼякі поверхневі (мигдальний, наприклад), після яких немає лущення і дискомфорту на обличчі - і це ще гірше, ніж коли шкіра злазе пластами. Бо багато дівчат вважають, що якщо немає стягнутості, сухості - то все ок і можна далі використовувати агресивні засоби і забути про спф.

Тому перший пункт у цій темі: прибираємо все активне і агресивне.

Очищення - максимально мʼяке (взагалі-то очищення завжди повинно бути мʼяким). Про це я вже писала докладно в одному зі своїх постів і приводила багато прикладів класних очисників, які не порушують гідроліпідну мантію шкіри обличчя👉🏻 https://club.makeup.com.ua/post/7917/

Всі до єдиного активи прибираємо мінімум на 3-5 днів, а то і на тиждень.

Друге - якісне зволоження та відновлення. Звертаємо увагу на склад кремів: в цей період вони повинні бути більш щільними, жирними, бажано мати в складі компоненти НЗФ: гліцерин, кераміди (ідеально), молочна кислота (допустимо), лізати, сквалан.

Можна додатково до крему ще додати якийсь кремовий тонер (є у Dr.Ceuracle, Mary&May, Bielenda, Skintra).

Всі форсять бальзам цикапласт, а я в свій час дуже любила La Roche-Posay Baume AP+M. Це неймовірний засіб, зараз в мене його немає, але треба прикупити, бо іноді прям не вистачає. Мені він допомагав і коли я була на системних ретиноїдах, і після підінгів, і просто під час зневоднення в опалювальний сезон. Це некомедогенний емолент (звичайно, все індивідуально, але я ДУЖЕ схильна до комедонів), він утворює тоненьку жирну плівочку, КОМФОРТНУ.

Зараз в мене олійний крем D’oliva, який я вже 100500 раз нахвалюю тут і дуже всім рекомендую.

Локально на ділянки з найбільшою сухістю можна наносити бепантен крем або ж мазь календули.

Про макіяж, звичайно, забуваємо - бо шкіра в цей період дуже чутлива і вразлива, тож не треба зайвий раз її травмувати. Краще перечекати.

Треба розуміти, що нормальним явищем є коли після пілінгу (особливо на основі саліцилової кослоти) може підсипати - висока концентрація провокує запалення комедонів/мікрокомедонів. В такому разі краще не викоритовувати активний засіб для того, щоб "притушити" запалення, краще взяти цинкову/саліцилово-цинкову пасту. Вони на основі парафіну (що є допустимим для локального нанесення), тож не будуть сильно висушувати і так сухі шкіру навколо запалення. Є ще варіант використання олії чайного дерева, але не ефірної!

Ну і найголовніше - щедро наносимо СПФ на обличчя, навіть взимку, навіть коли сонця і близько немає. В постпілінговий період це вкрай важливо, якщо не хочете заробити собі пігментні плями. Та і взагалі спф - це вклад в молодість та здоровʼя шкіри, бо сонячні промені мають здатність провокувати багато дерматологічних хвороб.

p.s. і бонусний лайфхак, який до мене прийшов випадково. Якось взимку після пілінгу, вже коли лущення було не обличчі не так багато, але все ж воно ще було і доставляло дискомфорт, я змивала в душі спф гідрофільною олією і відчула, як під пальцями скочується шкіра. І я зробила хвилинний масаж, таким чином забравши всю відмерлу шкіру, яку розмʼякшила гідрофілка. Це не травматично і не боляче, просто таким чином можна пришвидшити реабілітаційний період (але я не рекомендую робити таке при глибоких і серйозних пілінгах, наприклад після ТСА, Rose de mer, лазерного шліфування тощо).