YuliHrytskoff

Дієві способи боротьби із випадінням волосся

Дієві способи боротьби із випадінням волосся

У своєму попередньому дописі я розповідала про найбільш поширені причини випадіння волосся (https://club.makeup.com.ua/post/16575/). А в даному – хочу розказати про способи боротьби із вказаною проблемою, проте зазначу, що такі методи будуть різнитися в залежності від типу випадіння.

В ідеалі, звичайно, найперше варто звернутися до лікаря-трихолога, який оприділить тип випадіння волосся, назначить необхідні обстеження і призначить правильну терапію. Але далеко не завжди можна знайти кваліфікованого спеціаліста, тому розповім зі свого досвіду найбільш дієві способи боротьби із випадінням волосся. Проте, хочу зазначити, що такі методи стосуються здебільшого дифузного типу випадіння волосся, оскільки при андрогенетичній та гніздовій алопеції лікування таки має назначити лікар, оскільки воно буде базуватися на прийомі специфічних препаратів як внутрішньо, так і зовнішньо. Наприклад, при андрогенетичному типі алопеції призначають препарати, що пригнічують ефект від дії андрогенів на клітини-мішені, а зовнішньо – міноксидил (для жінок – 2%, для чоловіків – 5%); при гніздовій алопеції – можуть навіть призначатися імуносупресори та глюкокортикостероїди у вигляді кремів і ін’єкцій та багато інших засобів…

1. Пройти комплексне обстеження організму, щоб встановити внутрішню причину випадіння волосся та пролікуватися у вузького фахівця з приводу знайдених порушень.

В першу чергу – обстежити щитовидну залозу, перевіритись на залізодефіцитну анемію, наявність глистів, дефіцити (особливо вітамін D та цинк), обстежити ШКТ та гінекологію. Саме ці стани чи патології внутрішніх органів найчастіше спричиняють надмірне випадіння волосся.

2. Заповнити дефіцити – знову ж таки, в першу чергу, залізо, вітамін D та цинк. Також для волосся дуже корисні вітаміни А, С, Е, комплекс вітамінів групи В та мінерали мідь, селен і йод – максимально черпаємо їх із їжі, чи (після консультації з лікарем) вводимо у вигляді препаратів. Важливі для волосся також колаген та омега -3 жирні кислоти.

В період міжсезоння я завжди по місяцю пропиваю комплекс вітамінів та мінералів. Із бюджетних, але результативних, найбільше подобаються Vitrum Plus та Doppelherz aktiv «Від А до Цинку» - від них я бачу реальний результат! Із вузьконаправлених вітамінів, спрямованих саме на боротьбу із випадінням волосся – Pantogar, Perfectil.

3. Збалансувати харчування. Ніяких дієт! Тільки корисна, максимально вітамінізована їжа, основу якої мають складати білки. В раціоні має бути достатньо червоного та білого м’яса, риби, сиру, яєць, овочів, зелені, не забуваємо про крупи (особливо гречку) та корисні жири – масло, рослинні олії, горіхи.

4. Забезпечити достатній відпочинок та сон. Недосипання погано позначаються не тільки на самопочутті, але й на зовнішності.

5. По можливості – якомога більше перебувати на свіжому повітрі – нам потрібен кисень!

6. Максимально уникати стресів, навчитися відволікатися та розслаблятися.

7. Зимою носити шапку, літом максимально закривати волосся від сонця.

8. Користуватись тільки якісною, максимально безпечною, підібраною під ваш тип шкіри та волосся, доглядовою косметикою.

9. Фарбувати волосся у перевіреного спеціаліста, або використовувати професійні фарби у випадку домашнього фарбування волосся. Уникати частого перефарбовування волосся в різні кольори.

10. Акуратно і дуже бережно розчісувати волосся, не висмикувати його при розчісуванні; уникати складних зачісок, постійного натягу волосся через високі хвости чи тугі косички, пучки.

11. Дуже корисним при випадінні волосся є масаж шкіри голови – це стимулює мікроциркуляцію крові і, відповідно, забезпечить насичення волосяних цибулин киснем та корисними речовинами. Просто візьміть собі за правило кожен вечір або щоранку - як вам зручно, легкими масажними рухами подушечками пальців масажувати шкіру голови, починаючи від задньої її частини, поступово пересуваючись до скронь. Робити такий масаж потрібно щонайменше 5 хвилин. Сюди ж віднесу і масаж шиї.

12. Раз на 10-14 днів варто робити пілінг шкіри голови. Для цього в арсеналі косметичної продукції зараз просто величезна кількість засобів – від доволі бюджетних, до професійних і дорогих. Тут необхідно підібрати під себе. Колись, коли ще не було професійних пілінгів для шкіри голови, я використовувала морську сіль дрібного помелу – просто наносила подушечками пальців сіль на проділи (на вологу шкіру голови) і декілька хвилин легенько масажувала, після чого змивала водою, - скажу вам, ефект був не набагато гіршим, як від теперішніх професійних засобів.

13. Не зайвим буде наносити на шкіру голови спеціальні ампули (сироватки, лосьйони) проти випадіння волосся.

Я таких ампул перепробувала вже вагон і маленький візок, але вони, чесно кажучи, особисто мені не допомогли побороти випадіння волосся, але, тим не менше, я користуюсь ними практично постійно з невеликими перервами, але використовую їх радше для підживлення волосяних цибулин і стимуляції росту нового волосся, аніж для боротьби з випадінням.

Єдині ампули, які дійсно працюють і від ефекту яких я просто в захваті, це засіб для лікування випадіння волосся L'Oreal Professionnel Aminexil + Omega-6 (про них можна почитати тут -https://club.makeup.com.ua/post/13331/). Ці ампули у мене не зупинили випадіння волосся повністю, але простимулювали просто неймовірний ріст нових волосків – вся голова була в маленьких «антенках». Схожу дію має також Засіб проти випадіння волосся комплексної дії для жінок Vichy Dercos Aminexil Clinical 5. От ці два засоби працюють реально і якщо у вас сильно випадає волосся протягом тривалого часу – дуже раджу їх спробувати! В комплексі з вітамінами вони дають дуже хороший результат!

14. Пройти повний курс мезотерапії шкіри голови.

Теж дає дуже хороші результати, якщо косметолог підбере підходящий вам коктейль. Я намагалась пройти цю процедуру двічі, але жодного разу таки не вдавалося пройти до кінця. Перший раз – пройшла буквально три процедури і розпочався коронавірус… Звичайно, все відмінилося. Тільки я наважилася на мезотерапію другий раз – почалась війна. І якось стало не до мезотерапії… Але таки планую нарешті пройти мезотерапію шкіри голови повний курс! Звичайно, процедура дуууже недешева, трішки болюча, але вона того вартує, бо навіть від тих декількох процедур, що я пройшла, волосся просто ожило і досить гарно відросло.

15. Також трихологи рекомендують проходити такі процедури як «плазмоліфтинг» та «дарсонваль», але особисто я жодного разу їх не робила, тому писати про їх ефективність не можу.

16. У складних випадках здійснюють хірургічну пересадку волосся (це відбувається двома способами - шкірними клаптями (графтами) та точкова трансплантація окремих фолікулів.

Я досить рідко вдаюся до народної медицини в питаннях косметології, тому що на даний момент на ринку представлено таку величезну кількість професійної дієвої косметики, що бавитися з домашніми масочками просто відпадає необхідність. Але є такі рецепти, які справді працюють і за наявності у мене часу, я із задоволенням їх роблю.

1. Щоб заростити залисини, необхідно купити в аптеці спиртову настоянку червоного перцю. Ватним диском, змоченим такою настойкою, промокати шкіру голови там, де є залисини. Потім настойку розводити із водою 50:50. Таку процедуру проводити тричі на тиждень. Якщо буде дуже пекти, краще не робити, щоб не отримати хімічний опік шкіри голови. Особисто у мене не пекло.

В аптеках також продається такий засіб як "Капсиол" (на жаль, у мене немає фото) - він схожий за дією і мені дуже подобався за результативністю.

До речі, я великий противник так званих гірчичних масок! Як на мене, від таких масок можна отримати більше шкоди, ніж користі! Справа в тому, що гірчиця може спричинити хімічний опік, а це, у свою чергу, може зумовити рубцювання тканин та рубцеву алопецію.

2. Відвар трав проти випадіння волосся:

- корінь лопуха;

- корінь лепехи;

- квітки календули;

- шишки хмелю -

1 столову ложку трав залити 250 – 300 мл води-окропу (не варити!). Настоювати 2 години, процідити. Вранці та ввечері втирати в шкіру голови масажними рухами. Тримати у холодильнику.

Я робила таку настойку і переливала її в порожню пляшечку з розпилювачем, так цей відвар зручніше наносити на корені волосся. Але можна наносити і за допомогою ватного диска чи просто подушечками пальців – це як вам зручно. Перед використанням відвар треба трішки розігріти, тому що відразу з холодильника наносити не можна. Повинна попередити, що відвар забруднює волосся, тому часто я лінувалася його робити і наносити на волосся.

3. Ще мені подобається ось така ось масочка (її можна наносити 1-2 рази на тиждень навіть просто для підживлення та кращого росту волосся): аптечні косметичні дріжджі (роздавлювала 10-20 таблеток в порошок) висипати в ємність, додати один жовток + кілька крапель будь-яких рідких вітамінів в ампулах (я брала вітаміни групи В, вітамін А та Е). Всі інгредієнти перемішати та за допомогою води або відвару трав довести до консистенції густої сметани. Нанести маску на шкіру голови, а залишки – розподілити по довжині волосся. Одягти на голову шапочку для душу, витримати годину і змити за допомогою шампуню.

В даному дописі я розповіла про відомі мені способи боротьби із випадінням волосся, які використовую сама. Проте, хочу зазначити, що у будь-якому разі, незалежно від типу алопеції, до боротьби із випадінням волосся завжди необхідно підходити комплексно – в першу чергу – обстеження, лікування, заповнення дефіцитів, режим та харчування, стабільний емоційний фон, а потім – спеціальні косметичні процедури та засоби проти випадіння волосся.

Необхідно розуміти, що щоб ви не робили, але волосся через 2 тижні не припинить випадати, це тривалий, комплексний процес, перші результати від якого буде помітно тільки через три-шість місяців. Потрібно налаштуватися на тривалу боротьбу і бути до цього готовим. Але регулярність, планомірність і науковий, вдумливий підхід неодмінно дадуть свої результати!

Буду рада почути ваші історії з цього приводу та ваші способи боротьби із випадінням волосся!) А в наступному дописі розповім про нюанси свого догляду за волоссям.