YuliHrytskoff

Нюанси домашнього догляду за проблемним, схильним до випадіння, волоссям

Нюанси домашнього догляду за проблемним, схильним до випадіння, волоссям

У двох своїх попередніх дописах я розповідала про можливі причини випадіння волосся (https://club.makeup.com.ua/post/16575/) та способи боротьби із цією проблемою (https://club.makeup.com.ua/post/16664/). Тому логічним продовженням таких дописів буде розповідь про особливості домашнього догляду за проблемним, схильним до випадіння, волоссям та засоби, які я при цьому використовую.

Звичайно, базовою і основною процедурою догляду за волоссям в домашніх умовах є ретельне, але бережливе очищення волосся та шкіри голови.

А чи замислювалися ви коли-небудь, чи правильно миєте голову? Здається, таке банальне питання, а чимало дівчат навіть ніколи не задумувалися над ним. Я теж не особливо заморочувалася... до тих пір, поки не почала втрачати волосся. Тому, я вивчила багато інформації з цього приводу і тепер мию волосся так:

1. Мити голову потрібно по мірі забруднення, адже жирніє не саме волосся, а шкіра голови. Шкірний жир і бруд можуть закупорювати пори на шкірі голови, а це, у свою чергу, призведе до ще більшого випадіння волосся.

Я мию голову раз на два-три дні і мені такий режим підходить ідеально.

2. Перед миттям, волосся потрібно добре розчесати.

3. Волосся необхідно мити, нахилившись головою вниз, а не стоячи під душем, - так воно менше висмикується і пошкоджується під час миття.

4. Починати мити волосся потрібно з задньої частини голови, плавно переходячи до її передньої частини, подушечками пальців дуже легкими масажними рухами.

5. Шампуню потрібно брати невелику кількість і спочатку спінити його в долонях і аж тоді наносити на шкіру голови. По довжині мити волосся не потрібно, для його очищення достатньо піни, яка стікає з голови.

6. Змиваємо шампунь, легенько віджимаємо зайву воду і наносимо на довжину волосся, не торкаючись коренів, маску чи бальзам. Витримуємо деякий час (зазвичай, я тримаю маску чи бальзам на волоссі, поки приймаю душ/ванну, оскільки голову завжди мию першою).

7. Ополіскуємо волосся теплою (ні в якому разі не гарячою!) водою, а по довжині - прохолодною, щоб добре закрилися всі лусочки.

8. Легенько промокаємо волосся рушником і в жодному разі не тремо його рушником!

9. Ні в якому разі не розчісуємо ще мокре волосся щіткою чи гребінцем, максимум - його можна трішки розплутати пальцями.

Переважно я даю волоссю висохнути природним шляхом. Феном сушу може декілька разів на рік - якщо застуджена, але треба обов'язково кудись йти, або якщо вдома прохолодно, або дуже терміново треба кудись бігти і волосся не встигне самостійно висохнути. А так, як правило, мию голову ввечері і на той час, як лягаю спати, волосся вже й висихає самостійно.

Якщо ви все ж таки сушите волосся феном, пам'ятайте, що перед цим волосся необхідно обробити надійним термозахистом, а фен краще включати на режим холодного обдуву і тримати його на відстані 15 см від волосся, направляючи потік повітря зверху вниз, щоб закрити кутикулу волосяного стрижня.

На даний момент є дуже багато суперечок щодо того, чи варто сушити волосся феном, чи, все ж таки, йому краще висихати природнім шляхом. Я з цього приводу скажу так – робіть, як вам зручно і від якого способу сушіння ваше волосся краще виглядає! Просто при сушінні феном дотримуйтесь простих, вищесказаних правил… Я для себе обрала сушити волосся природним чином на повітрі – так воно в мене виглядає значно краще і живіше, ніж після сушіння феном.

Чесно кажучи, я ніяких складних укладок чи зачісок практично ніколи не роблю, оскільки вважаю це дуже шкідливим для волосся. Чисте, доглянуте волосся – це для мене найкраща зачіска!

Тільки, буквально, декілька разів на рік – на великі свята, чи коли треба виглядати на «всі сто» я можу вирівняти волосся, або ж витягнути його на браш. Але, при цьому, обов’язково наношу на волосся термозахист і виставляю найнижчу можливу температуру на вирівнювачі, яка «візьме» моє волосся. Зазвичай, для мене це 180 градусів.

Підстригати волосся вважаю дуже потрібною процедурою! По-перше, посічене волосся ще нікого не прикрасило, а, по-друге, це оновлює волосся, надаючи йому легкість та охайний, доглянутий вигляд.

Скільки себе пам'ятаю, у мене практично завжди було довге волосся. І не уявляю себе іншою... тому підстригаю я тільки кінчики і роблю це приблизно раз на 3 місяці. Раніше доводилося стригтися раз на місяць, що відросло, то й треба було відрізати, тому що кінчики дуже сіклися. Але відтоді, як я почала правильно доглядати за волоссям, можу дозволити собі не стригти кінчики і три місяці. Це дозволяє і відпустити бажану довжину, і кінчики будуть виглядати завжди доглянутими.

Шампунь. Шампунів, які б справді допомогли побороти проблему випадіння волосся – не існує! Це лише маркетинговий хід! Єдине завдання шампуню - очищення волосся та шкіри голови від бруду та шкірного жиру. Але, навіть чудово знаючи цей факт, я все одно продовжую купувати шампуні із позначкою «проти випадіння волосся»!) По-перше, такі шампуні можуть непогано простимулювати приплив крові до шкіри голови за рахунок відповідних компонентів у складі; по-друге, склад у таких шампунів, зазвичай, менш агресивний; і, по-третє, мені так психологічно легше (ага, я «і сама обдурюватись рада»).

Найкраще підбирати шампунь відповідно до типу шкіри голови, наприклад, для жирної, сухої або нормальної. А маски та бальзами – відповідно до типу волосся, наприклад, для фарбованого, чи пошкодженого…

Мені важко порадити вам добрий шампунь, оскільки це дуже індивідуально і я купую весь час різні та не зупиняюся на одному. Єдине правило – не купувати дешеві шампуні з категорії масc-маркету! У них досить агресивний склад, який цілком здатний призвести до руйнування волосяного фолікула. Читайте склад шампуню і намагайтеся вибирати з максимально безпечними складовими, або ж шампуні з категорії профкосметики.

Зі всіх шампунів, якими я користувалася, я хочу виділити чотири! Це:

- Італійський професійний шампунь проти випадіння волосся Lovien Essential Hair Loss Prevention Treatment (про нього розповідала тут - https://club.makeup.com.ua/post/10595/, тому повторюватись не буду);

- Шампунь з кофеїном від випадіння волосся Alpecin C1 Cаffeine Shampoo (про нього тут - https://club.makeup.com.ua/post/2679/);

- Зміцнювальний шампунь проти випадіння волосся Dr.FORHAIR Folligen Original Shampoo (відгук на нього тут - https://club.makeup.com.ua/post/4251/);

- Шампунь для волосся Фітовал Формула проти випадіння волосся – він дуже добре впливає на шкіру голови, але, при цьому, страшенно сушить волосся по довжині.

Всі зазначені мною шампуні при комплексному підході до боротьби із випадінням волосся дають дуже непогані результати!

На шкіру голови я ніколи не наношу ніяких олійок (в тому числі проти випадіння волосся), магазинних масок чи кондиціонерів/бальзамів! Це дуже шкідливо! Єдине, що наношу на шкіру голови - це саморобну маску, про яку писала в попередньому дописі та спеціальні ампули/лосьйони проти випадіння волосся.

Але по довжині волосся у мене доволі сухе, пошкоджене, а кінчики січуться навіть при дуже дбайливому догляді, тому різного роду маски, бальзами, масла, флюїди я використовую щоразу після миття волосся.

Маски, бальзами я, зазвичай, використовую із категорії профкосметики, але з початку війни мого улюбленого бренду в Україні вже не знайти, тому зараз тестую самі різні бренди, але виділити якийсь особливо поки-що не можу, якось ніщо особливо до душі мені не припало.

Єдине, що я купую із завидною регулярністю – це бальзами/кондиціонери від Gosh – після них волосся наче шовкове полотно! Зараз користуюся з олією макадамії – дуже достойний продукт!

Маска для волосся зараз – від Garnier з вівсяним молоком – теж показала себе з дуже непоганої сторони! На жаль, вона чомусь не реалізується в оффлайн магазинах України, але її можна замовити на Мейкапі зі складу ЄС. Також непогана масочка від Garnier "Кокосове молочко і макадамія" (залишала на неї відгук тут - https://club.makeup.com.ua/post/4349/) – була приємно вражена її впливом на волосся і зовсім не очікувала, що така бюджетна маска може дати такий хороший ефект!

А ще мені дуже подобається проводити з масками процедуру відновлення волосся – тут немає нічого складного, зате результат просто приголомшує! Для цього на попередньо вимите і віджате волосся наношу достатню кількість маски, закручую волосся в пучок, а зверху на голову одягаю целофанову шапочку для душу (для цієї мети підійде і звичайний пакетик). Рушник добре розігріваю в мікрохвильовій печі і одягаю на голову у формі тюрбану. Або можна просто плавно прогрівати волосся феном на теплому обдуві. Залишаю так маску на 20 хвилин і змиваю проточною водою. Ви собі навіть не уявляєте, як круто відновлюється волосся за допомогою зазначеної процедури! Навіть сама пересушена і нежива "солома" знову набуде вигляду здорового і доглянутого волосся! Волосся виглядає просто розкішно! І ніякі салони краси після такої процедури мені просто не потрібні!

Так як у мене кінчики волосся схильні до січення, я постійно наношу на них після миття волосся спеціальні незмивні засоби – олійки та креми. Але тут необхідно бути дуже обережним, оскільки такі засоби, накопичившись у волоссі (особливо ті, які містять у складі кератин), можуть переживити його і дати зворотній ефект! Тому олійку я завжди чергую із кремом (після одного миття – олійку, після наступного – крем), або ж наношу спочатку крем, а поверх – олійку для волосся. Зараз користуюсь кремом для волосся "Негайне відновлення" від Emmebi Italia (так, він дорогий, але він того вартий!) і рідкими кристалами для волосся Alfaparf Semi Di Lino. Обидва засоби дуже достойні!

Також обов’язково використовую термозахист перед сушінням волосся феном чи вирівнюванням. Із цих засобів мені подобаються доволі бюджетний спрей-термозахист для волосся від українського бренду Scalp та спрей "Живлення і зволоження" від французького професійного бренду Angel Professional.

Сонцезахисні засоби. Влітку, особливо якщо тривало перебуваю на сонці, чи їду на море, обов’язково використовую спеціальні сонцезахисні спреї. Серед всього різноманіття мені найбільше подобається Сонцезахисний спрей L'oreal Professionnel Solar Sublime spray.

В принципі, про ці засоби я розповідала у своєму попередньому дописі, але, думаю, логічно продублювати цю інформацію і тут.

Я таких зособів перепробувала вже дуже багато, але вони, чесно кажучи, особисто мені не допомогли побороти випадіння волосся, та це й зрозуміло, оскільки в мене причина випадіння волосся внутрішня. Але, тим не менше, я користуюсь ними практично постійно з невеликими перервами, але використовую їх радше для підживлення волосяних цибулин і стимуляції росту нового волосся, аніж для боротьби з випадінням.

Єдині ампули, які дійсно працюють і від ефекту яких я просто в захваті, це засіб для лікування випадіння волосся L'Oreal Professionnel Aminexil + Omega-6(про них можна почитати тут -https://club.makeup.com.ua/post/13331/). Ці ампули у мене не зупинили випадіння волосся повністю, але простимулювали просто неймовірний ріст нових волосків – вся голова була в маленьких «антенках». Схожу дію має також Засіб проти випадіння волосся комплексної дії для жінок Vichy Dercos Aminexil Clinical 5. От ці два засоби працюють реально і якщо у вас сильно випадає волосся протягом тривалого часу – дуже раджу їх спробувати! В комплексі з вітамінами вони дають дуже хороший результат!

Також існує й такий медичний засіб як «Капсиол» (продається в аптеках) - це розчин на основі стручкового перцю та рицинової олії – він непогано стимулює ріст волосся за рахунок подразнювальної дії на шкіру голови. Використовую курсом, наношу як маску – хороший, робочий, недорогий засіб.

Чим розчісувати волосся – по аналогії із доглядом – необхідно підбирати, виходячи із індивідуальних особливостей волосся. Єдине правило – щітка/гребінець повинні бути якісними та виготовленими із максимально натуральних матеріалів. При виборі такого аксесуару по догляду за волоссям, необхідно прослідкувати, щоб зубчики і основа були гладкими, не пористими, інакше, за наявності шороховатостей, дрібних тріщинок чи зазубреностей, волосся пошкоджуватиметься і ламатиметься.

Зараз я користуюсь двома щітками – дерев’яною від Titania та пластиковою Janеke(чергую їх). Обидві мені подобаються, але Titania – сама улюблена, користуюсь нею роками і купувала двічі. Janeke Superbrush також чудова, але всезагальний захват від неї, як на мене, сильно перебільшений.

Важливо щотижня мити щітку для волосся під проточною водою з милом! При щоденному розчісуванні на щітці залишається і розмножується величезна кількість бактерій, а потім ми все це переносимо на шкіру голови. При правильному догляді за щіткою, вона довше збереже свій привабливий вигляд і не завдасть шкоди волоссю.

Підбиваючи підсумки по трьох моїх дописах, які стосуються причин, способів боротьби із випадінням волосся та особливостями догляду за ним, хочу сказати, що красиве і здорове волосся - це копітка робота, а якщо волосся проблемне, - то і чималі капіталовкладення. Але, правильно доглядаючи за своїм волоссям вдома, ми зможемо позбутися багатьох проблем з ним, а волосся нам віддячить своєю красою!

Сподіваюся, мої дописи були для вас корисними і допоможуть подолати таку непросту проблему, як випадіння волосся. Якщо будуть питання, звертайтеся, з радістю відповім усім!