Про захист від сонця

Про захист від сонця

Коротка відповідь: так і протягом усього року (так-так, навіть узимку чи в дощовиту погоду). З'ясуймо чому. Сонячне випромінювання буває трьох видів: UVA, UVB, UVC. UVC можна не боятися - його повністю поглинає озоновий шар. Більшість UVB променів також не доходять до землі, плюс вони активні не цілий рік, а тільки в теплу пору року. А от UVA випромінювання проходить крізь озоновий шар і активне весь рік, у будь-яку погоду. UVB промені відповідальні за сонячні опіки (коли шкіра "згорає"), а UVA - за фотостаріння, пігментні плями і глибокі пошкодження шкіри (зокрема, рак шкіри). Отже, перше правило: використовуємо сонцезахисний крем цілий рік.

Про захист від сонця

Перше, на що маємо звернути увагу, це умовні позначення на його баночці. Тут нас цікавлять абревіатури SPF і PA. SPF - це рівень захисту від UVB променів. Оптимальним показником SPF є 30 і 50 (хоч ці числа і відрізняються, насправді різниця між SPF 30 і 50 дуже незначна, 50 збільшує рівень захисту буквально на 2%). Менші цифри не дадуть нам достатнього захисту, більші - це швидше лише маркетинговий хід виробників, адже стовідсоткового захисту не надасть жоден крем, хай там навіть SPF 200 напишуть. Але сам лише SPF - це недостатній захист, нам треба ще захист від набагато підступніших UVA променів. За захист від них відповідає позначка PA з плюсиками (що більше плюсиків, то краще, шукаємо санскрін із мінімум трьома) або "UVA", обведене колом. Отже, пункт 2: обираємо крем SPF 30 чи SPF 50 і PA+++.

Він має бути завершальним етапом рутини (тобто йти після сироваток і зволожувального крему). В ідеалі на нього не слід нашаровувати мейкап (тон, рум'яна тощо), щоб не порушити цілісність його покриття. Дуже важливою також є кількість санскріну, яку слід застосовувати за раз. Для того, щоби крем дійсно забезпечив той рівень захисту, який указаний на його упаковці, його треба покласти щедро, це має бути чверть чайної ложки на обличчя або (якщо крем із дозатором) дві "доріжки" довжиною зі вказівний і середній пальці. Саме з цієї причини декоративні засоби з сонцезахисним фактором (ББ-крем, пудра тощо) практично ніколи не забезпечать необхідний рівень захисту, бо ми ніколи не використаємо їх стільки за один раз. Можливо, їх буде достатньо тільки у дні з нульовим індексом UV-випромінювання (індексом сонячної активності; його можна дізнатися на сайтах погоди, наприклад, gismeteo, і він не пов'язаний із хмарністю чи сонячною погодою) і то, тільки якщо ви не користуєтеся жодними активами у догляді. Отже, правило номер три: санскрін - це завжди окремий продукт і завжди в достатній кількості за раз.

Фільтри у санскрінах бувають мінеральні (фізичні) та хімічні (органічні). Фізичні фільтри частково діють за принципом мікрощитів, які відбивають сонячне світло, а частково поглинають його; хімічні повністю його поглинають і перетворюють на теплову енергію. Фізичні краще підходять чутливій і проблемній шкірі, а хімічні - жирній, бо санскріни на їхній основі зазвичай легші. Хімічні фільтри нефотостабільні, тобто діють якийсь певний час, а потім перестають захищати від сонця, саме через це і з'явилося правило про необхідність оновлювати шар санскріну кожні 2 години. Напевне, це найбільший недолік хімічних фільтрів, адже, наприклад, оновлювати санскрін на роботі чи у транспорті трохи некомфортно. А от фізичні фільтри не втрачають своїх захисних властивостей через 2-3 години, отже, відпадає необхідність оновлювати шар сонцезахисного крему через деякий час, однак при цьому маємо не торкатися обличчя, щоби не порушити цілісність сонцезахисного покриву. Окрім цього, плюс мінеральних фільтрів ще й у тому, що їх уважають загалом безпечнішими, оскільки щодо хімічних фільтрів є дані, що деякі з них проникають до ендокринної системи (за результатами одного наукового експерименту сліди хімічних фільтрів навіть знайшли у сечі піддослідних). Щодо фізичних фільтрів маємо знати ще одну річ: вони можуть траплятися у нано-формі або в не нано-формі. Що таке нано-форма і чим вона погана? Річ у тім, що фізичні фільтри за всіх своїх переваг мають один дуже суттєвий недолік: вони дуже вибілюють шкіру, тому виробники і вигадали спосіб дробити ці фільтри до нано-розмірів, щоби максимально зменшити ефект вибілювання. Але тут виявилося, що нано-частинки можуть проникати вглиб організму, що теж наврядчи добре і ще невідомо, до чого може призвести. Як дізнатися, в якій формі мінеральні фільтри представлені у конкретному кремі? Багато виробників мінеральних санскрінів гордо пишуть на упаковці щось типу "non nano mineral sunscreen". Якщо такої примітки немає, дивимося список інгредієнтів, де біля назв мінеральних фільтрів буде позначка "nano", якщо вони йдуть у нано-формі.
Як розрізнити, на яких фільтрах базується санскрін? Зазвичай, якщо крем мінеральний, то це зазначено на упаковці. Але не завжди. Тут уже доведеться дивитися список інгредієнтів і шукати там мінеральні фільтри. Їх є всього два: zinc oxide, titanium dioxide. Їх використовують або в комбінації, або це може бути лише zinc oxide (санскріни лише на titanium dioxide у принципі мені теж траплялися).
Хімічних фільтрів набагато більше, та й наука не стоїть на місці, тому цілком можливо, що їхня кількість збільшуватиметься і надалі. Ось деякі найпоширеніші: Ethylhexyl Metoxycinamate, Octocrylene, Homosalate, Avobenzone, Benzophenone, Oxybenzone тощо. Ще, якщо у списку інгредієнтів санскріну бачимо складні триповерхові хімічні назви, то швидше за все це теж будуть хімічні фільтри, наприклад: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol тощо. Деякі з хімічних фільтрів є дуже нестабільними, інші - шкідливими (з різних причин), тому чимало споживачів намагаються їх уникати. Отже, загалом фізичні фільтри надійніші, ніж хімічні, але в кожному разі краще використовувати хоч якийсь сонцезахисний крем, хай навіть на сумнівних хімічних фільтрах, ніж не використовувати його зовсім.