Диво-інгредієнти в доглядовій косметиці, які насправді не роблять нічого

Диво-інгредієнти в доглядовій косметиці, які насправді не роблять нічого

Привіт усім! Після невеликої паузи повертаюся до вас зі своїми записками косметичного ботана. Сьогодні хочу вберегти вас від зайвих покупок апріорі недієвих засобів.
Перелік "розкручених", але неефективних на ділі інгредієнтів дають мої улюблені хіміки Perry Romanowski та Randy Schueller. Увага: поціновувачам корейського догляду це не сподобається. Отже, на думку хіміків, нічого насправді не роблять:
🙈 Муцин равлика. Сам по собі інгредієнт хороший, бо містить протеїни, але у шкіру він не проникає, тому "відновити шкірний бар'єр" насправді не здатен.
🙈 Бджолина отрута. Маркетологи вигадали, що вона розгладжує зморшки. Насправді нічого такого вона не робить.
🙈 Канабіс. Звучить, як заборонений плід, а тому цікаво й заманливо. Відповідно, маркетологи швиденько підхопили цю тему, стверджуючи, що конопляна олія творить дива. Не творить. Діє, як будь-яка інша звичайна олія.
🙈 Козяче/віслюкове/верблюже молоко. Має по ідеї бути джерелом молочної кислоти. Насправді ж містить її у мінімальних дозах. Не робить нічого (мої вітання Kate Somerville із її небюджетною лінійкою на козячому молоці).
🙈 Екстракти рослин, що ростуть у холодному кліматі. За маркетинговою легендою вони мають надзвичайні омолоджуючі властивості. Ні.
🙈 Екстракт плаценти. Теж на ділі нічого не дає.
🙈 Рослинні стовбурові клітини. Про них я вже згадувала раніше. Не можуть у принципі нічого зробити людській шкірі, оскільки несумісні з нею на клітинному рівні.
І тепер трохи детальніше про бджолину отруту, оскільки інгредієнт насправді цікавий. В одному з випусків Journal of Integrative Medicine є стаття "Effects of cosmetics containing purified honeybee venom on acne vulgaris". Автори провели лабораторні дослідження, що показали здатність бджолиної отрути вбивати бактерії, які викликають акне. Дослідження на контрольній групі людей також показало зменшення кількості запальних елементів на шкірі. Але звідки взялися заяви косметичних концернів про анти-ейдж властивості бджолиної отрути? Тут, швидше за все, маємо справу з банальним маркетингом. Як я вже колись писала, щоб довести ефективність косметичного інгредієнта, треба дати відповідь на три питання Кліґмана:
⭐1) чи проникає він углиб шкіри, якщо його намастити зверху? Тут немає переконливої доказової бази.
⭐2) Чи існує механізм, за яким бджолина отрута діє на зморшки чи тургор шкіри? Тут теж нічого не показано і не доведено. Доведено лише, що бджолина отрута має протизапальні та знеболювальні властивості (звідси й методи народної медицини лікувати артрит і ревматизм бджолиними ужалюваннями).
⭐3) Чи існують докази того, що бджолина отрута зменшує зморшки на людській шкірі? Хіміки з Beauty Brains відшукали одне дослідження, де науковці зібрали бджолину отруту і додали її до серуму в концентрації 0.006%. Далі цей серум дали 22 жінкам середнього віку, і ті використовували його двічі на день протягом 12 тижнів. У результаті експерименту загальна кількість зморшок зменшилася зі 104 до 100. Методика експерименту дуже кульгає, починаючи від того, що інші компоненти серуму описані не були, і закінчуючи способами замірів зморшок; невідомо також, чи користувалися учасниці експерименту ще якимись засобами чи косметичними процедурами. Отже, "просування" бджолиної отрути як дивовижного анти-ейдж інгредієнта нічим не підтверджене. Можливо, бджолина отрута дієва проти акне, але і тут ніхто не порівнював її з традиційними засобами на кшталт бензоїл пероксиду.
Тож будьмо пильними і не ведімося на милозвучні маркетингові легенди. Список дійсно дієвих активів невеликий, і нічого нового й революційного замість них не вигадали.
Дякую всім за увагу!