Поговоримо про засоби топічної терапії?
Про різні препарати від азелаїнової кислоти до третиноїну
Привіт! Сьогодні хочу обговорити важливу тему і приділити увагу темі топічної терапії акне. Будемо обговорювати доцільність використання тих чи інших препаратів, самопризначення та багато іншого.
Спершу хочу вказати, що я не лікар гуманної медицини і тут я висловлюю свою суб'єктивну думку, яка спирається на міжнародні протоколи лікування і мої знання медичного профілю, розуміння патогенезу акне та досвід багаторічної боротьби і підтримання ремісії цього захворювання.
Препарати топічної терапії поділяються на декілька груп.
- засоби на основі азелаїнової кислоти - вони призначаються при легкому степеню акне. Детально про азелаїнову кислоту я писала в одному зі своїх дописів - https://club.makeup.com.ua/post/10704/. Тут я описувала механізм дії таких препаратів. Азелаїнова кислота не викликає звикання і може застосовуватись тривалий час - це її плюс. З мінусів - занадто слабкий актив для боротьби з важким ступенем акне, комедональною формою. Може використовуватись як в монотерапії, так і в комбінації з іншими засобами. Хочу зазначити, що 15% концентрація у вигляді гелю більше підходить для лікування висипів, так як діє агресивніше, в той час як 20% - більш делікатний і зазвичай застосовується в терапії розацеа;
- бензоїл пероксид (БПО) - речовина, яка є поєднанням бензойної кислоти і перекису водню. При нанесення на шкіру розкладається на ту ж бензойну кислоту та кисень, яркий є вбивчим для бактерії P. acnes, що живе на нашій шкірі (і взагалі-то вона є жителем звичайного, НОРМАЛЬНОГО мікробіому шкіру - умовно-патогенна). БПО має протизапальні, кератолітичні властивості, регуляє роботу сальних залоз. Бензоїл пероксид також не викликає звикання і може використовуватись тривалий час, а також він є більш ефективним при поєднанні з іншими речовинами (про це далі);
- Місцеві ретиноїди - третиноїн, адапален. Важка артилерія. Ретиноїди є найбільш ефективними у боротьбі з вугровими висипами, причому дії піддаються різні форми захворювання (якщо важка стадія, третя/четверта, акне зі схильністю до рубцювання - це показ до прийому системної терапії під наглядом лікаря-дерматолога). Дані речовини не призначені для точкового використання - лише повністю на всю ділянку обличчя (через механізм дії).
- Антибактеріальні препарати - використовуються лише суворо за призначенням та під наглядом лікаря-дерматолога. Саме лікар визначає доцільність антибактеріальної терапії (бо не всім вона потрібна і взагалі в дуже невеликій кількості випадків) та контролює її перебіг. Хочу зазначити найголовніше: антибактеріальні препарати - це дуже серйозно. Вони не призначаються самостійно і не є панацеєю. Топічну антибактеріальну терапію використовуємо в системі, не можна пару разів намазати прищик, потім він пройшов - і відміняємо препарат. КАТЕГОРИЧНЕ НІ! Використовуємо за призначенням лікаря до настання ремісії, але не більше 12 тижнів (це 3 місяці).
Знаєте, чому не можна самостійно призначати собі таку терапію? Бо антибіотики, навідміну від БПО та АК, викликають резистентність бактерій. Таким чином у нас з'являються супербактерії і суперінфекції, стійкі до багатьох препаратів (або взагалі немає чутливості до жодного антибіотику). Тобто, резистентність виникає у бактерій, не у людей! У вас може бути чудовий імунітет, але через безконтрольне використання а/б іншими людьми бактерії набувають незнаних сил і не піддаються терапії. Є конкретні випадки, показання і правила а/б терапії (як топічної, так і системної), їх потрібно враховувати і дотримуватися.
- комбіновані засоби - препарати, в основі яких є поєднання декількох діючих речовин, найчастіше це або БПО+антибіотик, БПО+адапален, адапален+антибіотик. Комбінована терапія теж є однією з найефективніших видів.
Є оригінальні препарати, є дженерики - доцільність використання кожного в ідеалі обговорювати з лікарем, головне - знайти грамотного спеціаліста (що буває дуже складно).
Є ситуації, коли місцева терапія не дає ефекту - конглобатне акне, тяжкі стадії, схильність до рубцювання і пігментації. Тоді лікар призначає терапію системними ретиноїдами - це довгий, складний і дуже дорогий шлях, але він дає свої плоди при правильній схемі і при наборі кумулятивної дози препарату. Колись я обов'язково поділюся своїм досвідом системної терапії і розкажу, як це було. Не варто боятися такого виду лікування, бо іноді лише воно здатне допомогти у боротьбі за чисту шкіру. І, звичайно ж, я проти демонізаці сиситемних ретиноїдів лікарями, залякування своїх пацієнтів - це варварство, бо така терапія є сучасною і часто вирішує питання раз і назавжди.
У підсумку хочу сказати, що якщо у вас є акне - з цим треба змиритися і навчитися жити. Істине акне (коли у вашому організмі все ок, а прищі є - генетична патологія сальної залози) є невиліковним, його можливо лише ввести у ремісію та підтримувати цей стан. У нас будуть траплятися загострення і треба розуміти, що це є абсолютно нормальним явищем. Любіть і приймате свою шкіру у будь-якому стані, і вона обов'язково віддячить вам.
Дякую за увагу🫶
Коментарі (0)