Бакучіол - альтернатива ретинолу?
Трохи ботанських роздумів
Привіт усім! У черговій частині записок косметичного ботана пропоную остаточно з'ясувати, що робить бакучіол. Я вже згадувала раніше, що прирівнювання бакучіолу до ретинолу викликає дуже багато питань, тож сьогодні розберемо це детальніше. Отже, по-перше, що таке бакучіол? Як пишуть у Beauty Advisor, бакучіол - це екстракт із насіння й листя рослини Psoralea corylifolia, яку використовують у традиційній китайській та індійській медицині. Є деякі дослідження, які доводять, що бакучіол діє на клітини шкіри подібно до ретиноїдів і стимулює вироблення колагену. Наприклад, у статті "Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti-aging effects" авторів R. K. Chaudhuri et al., що була опублікована в одному з наукових журналів у червні 2014, було порівняно дію бакучіолу і ретинолу на шкірі. У рамках дослідження піддослідні двічі на день використовували засіб для обличчя з бакучіолом, і після 12 тижнів було помічено "значне покращення" зі зморшками, пігментацією, еластичністю, пружністю і зменшенням фото-пошкоджень. Автори доходять висновку, що бакучіол може функціонувати як аналог ретинолу й анти-ейдж компонент. Звучить, звісно, гарно, але нам невідомо, які ще компоненти входили до того засобу для обличчя, чим іще користувалися піддослідні, яке значення автори вкладають у вислів "значне покращення" тощо.
Тепер погляньмо, що пише хімік Perry Romanowski. По-перше, він указує, що, попри поширену думку, немає жодної доказової бази того, що бакучіол безпечний під час вагітності, тобто відповідного тестування проведено не було. Далі, оскільки бакучіол - це рослинний екстракт, то неможливо визначити, наскільки чистою була сировина, чи не росла ця рослина в забрудненому довкіллі тощо. Окрім цього хімік пише, що всі переваги бакучіолу сильно перебільшені, адже крім указаного вище дослідження переконливої доказової бази нема. Та й те дослідження, як ми вже переконалися, теж викликає питання. На противагу цьому, ефективність ретиноїдів як анти-ейджу доведена великою доказовою базою. У кожному разі називати бакучіол "рослинним ретинолом" - означає вводити споживача в оману.
Особисто я цілком згодна з викладеним вище скепсисом. Етап захоплення бакучіолом я пройшла без жодного ефекту для моєї шкіри. Свого часу купувала бакучіоловий серум Biossance (один із перших бакучіолових продуктів на косметичному ринку), який, на відміну від ретиналю, нічого мені не дав. А коштував не одну копійку…
Словом, порада традиційна: зберігаймо здоровий скепсис і не ведімося на чергові диво-інгредієнти. Всіх обіймаю! 🤗
Коментарі (0)