Свідома клієнтка

Азелаїнова кислота. Найкращий засіб від гіперпігментації

Азелаїнова кислота. Найкращий засіб від гіперпігментації

Найкращим засобом від гіперпігментації, в тому числі від тієї, яка з'явилась давно, я вважаю азелаїнову кислоту. Активи від гіперпігментації чинять різну дію: одні запобігають її розвитку, а інші розщеплюють вже існуючий надлишковий пігмент, до останніх відносять гідрохінон та азелаїнову кислоту. Так як гідрохінон в деяких країнах заборонений та при тривалому використанні може викликати перманенту втрату пігменту, мів вибір пав на азелаїнову кислоту, яка за словами дерматологів не викликає переосвітлення шкіри, принаймні при використанні немедичних доз. Азелаїнова кислота має малу молекулу 188 Да та легко проникає у шкіру (а речовини з молекулярною масою більше 500 Да не проникають). Для ефективного впливу на шкіру її концентрація має бути не менше 10%.

В мене була азелаїнова кислота від The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%, тобто у вигляді суспензії. Виробник радить наносити її під крем, я ж наносила навпаки, тому що крем я наношу на все обличчя, а кислоти не можна наносити коло очей і навіть цю особливу кислоту не варто наносити дуже близько до губ, так мені було простіше контролювати розподіл. Їх суспензія дуже силікониста і схожа на густий крем, мені це не заважало, азелаїнка розчинена гарно, крупинок нема, трошки пощипувала спершу при нанесенні, що вважається нормальним при її використанні.

Приблизно за місяць-півтора я позбулась пігментної плями, спершу використовуючи суспензію двічі на день, потім один, а позбувшись плями, використовувала за потребою, так як в азелаїнової кислоти є й інші ефекти, окрім освітлення пігментації: зменшення почервоніння, легка ексфоліація, зменшення пор, укріплення судин та загальне вирівнювання тону обличчя. Вона також помічна при акне і цю суспензію зручно наносити точково на висипи, щоб вони проходили не лишаючи плям. Особливо в цьому плані мені сподобався ефект, коли я використовувала її в той же день, як з'являвся висип, зі старими плямами від висипів вона також справилась. Найкраще азелаїнова кислота працює, якщо користуватись нею стабільно раз або два на добу, проте і при нерегулярному використанні від неї був ефект, настільки це дієвий компонент косметики.

Чи можна використовувати азелаїнову кислоту та ретинол разом?
Одні експерти радять використовувати азелаїнову кислоту разом з ретинолом, щоб посилити ефект від неї, інші не міксувати, а треті радять ввести спершу один з цих активів, а коли шкіра вже звикне, додати другий. Так і зробила (тим більше, що я використовую невелику концентрацію ретинолу, а не потужний третиноїн) і нічого погано не відбулося від комбінації ретинолу і азелаїнової кислоти, працювала як звичайно.

Користуватись цим засобом можна протягом року після відкриття, коли цей термін вже добіг, в тюбику ще трохи лишалось і за моїми враженнями, вона втратила свою ефективність.

Ми можемо знайти 10% азелаїнової кислоти і в засобах інших брендів, наприклад:

Сироватка для обличчя з азелаїновою кислотою 10% Cos De Baha Azelaic Acid 10% Serum

Сироватка для обличчя, для чутливої шкіри, 10% азелаїнової кислоти Bielenda Professional SupremeLab

Сироватка у кремі з азелаїновою кислотою 10% SkinDivision 10% Azelaic Acid Serum-in-Cream

7% азелаїнової кислоти є у кремі для обличчя з азелаїновою кислотою Lynia Face Cream With Azelaic Acid 7%

Дякую, що прочитали 🤗