ITR - новий актив у боротьбі з пігментацією - з'ясовуємо, чи працює

ITR - новий актив у боротьбі з пігментацією - з'ясовуємо, чи працює

Привіт усім! Сьогодні у нас урожайний день - відразу дві зірки нашої спільноти святкують свій день народження 🥳 Танечко, Катрусю, вітаємо вас із цим прекрасним днем! Ви обидві дуже світлі й позитивні дівчата, світіть нам і зігрівайте нас і надалі своїми гарячими розкішними луками! 😘 Здоров'я і сил вам та всім вашим рідним!

А тепер переходимо до ботанської частини. Отже, не так давно Nivea запустила активну рекламну кампанію своєї сироватки проти пігментних плям. Кампанію дуже щедру, адже багато наших співвітчизниць отримали цю сироватку від бренду на тестування. І на Мейкапі вже з'явилося чимало відгуків від тестувальниць, однак вони доволі суперечливі (не скажу, що це несподіванка, адже з косметикою все дуже індивідуально). Мене ця тема зацікавила, адже сироватка містить не традиційні для боротьби з пігментацією вітамін С, азелаїнову чи транексамову кислоту, а Isobutylamido thiazolyl resorcinol (ITR) - інгредієнт, про який я до цього не чула, тож я вирішила дослідити це питання детальніше (крім Nivea цей компонент також використовують Eucerin та La Prairie). Знайшла всього дві наукові статті, присвячені вивченню дії цього компонента на шкіру.

Перша з них датується 2021 роком (автори Vasanop Vachiramon et al.). Вчені провели рандомізоване single-blinded дослідження на 30 здорових учасниках експерименту з пігментацією на руках. Одну руку три тижні мастили засобом, який містить ITR, іншу - ні. У результаті група вчених виявила, що різниці у глибині пігментації "до/після" немає. Отже, на саму пігментацією актив не подіяв. Що ж тоді? Після трьох тижнів обидві руки піддослідних піддали сонячному UVB-випромінюванню. І тут уже дослідники відзначили певну різницю: після опромінення шкіра на руці, на яку мастили перед цим засіб з ITR, швидше повернулася до норми і відновила свій звичний тон, при цьому жодних побічних ефектів зафіксовано не було. У результаті експерименту дослідницька група дійшла висновку, що ITR є ефективним засобом запобігання сонячній пігментації. Отже, тут у нас два ключові моменти: 1) запобігання, тобто з наявною пігментацією ITR боротися не буде; 2) сонячній пігментації, тобто не всі види пігментації. Виходить, що обіцянки Nivea в їхній телевізійній рекламі, де показують щоку з пігментною плямою "до" і "після", є некоректними?

Втім, я знайшла ще одну статтю, яка порівнює дію 0,2% ITR та 4% гідрохінону на мелазму (автори P.B. Lima, J.A.F. Dias, D.P. Cassiano, A.C.C. Esposito, L.D.B. Miot, E. Bagatin, H.A. Miot). В описаному в дослідженні експерименті взяли участь 50 жінок із мелазмою на обличчі. Дослідження було рандомізованим та evaluator-blinded і тривало з вересня до листопада 2020 року. Учасниці експерименту протягом трьох місяців користувалися гідрохіноном раз на добу або подвійним шаром ITR двічі на добу, плюс обидві групи використовували однаковий санскрін. У результаті вчені виявили, що покращення стану з пігментацією в обох групах було приблизно однакове, і дійшли висновку, що ITR може виступати аналогом гідрохінону в лікуванні мелазми. Втім, протягом експерименту було відзначено випадки деяких незначних побічних ефектів та алергій у жінок, що користувалися ITR. Словом, із другого дослідження можемо зробити висновок, що ITR діє на мелазму.

Отже, цей компонент може спрацювати: а) у разі наявності мелазми; б) для запобігання сонячним плямам. Виходить, що спектр його дії доволі обмежений. Тож, якщо хочете позбутися вже наявних сонячних плям чи постакне, то краще, мабуть, усе-таки надавати перевагу перевіреним активам - азелаїновій чи транексамовій кислоті, ніацинаміду, вітаміну С, ретинолу.

Дякую всім за увагу! M A X I M O V A🌷 і SomovaFM, з днем народження вас, мої любі! 🥳

ITR - новий актив у боротьбі з пігментацією - з'ясовуємо, чи працює
ITR - новий актив у боротьбі з пігментацією - з'ясовуємо, чи працює
ITR - новий актив у боротьбі з пігментацією - з'ясовуємо, чи працює