Свідома клієнтка

Привабливість чи молодість?

Привабливість чи молодість?

В медійному просторі та соціумі дуже часто ставлять знак рівності між молодістю та привабливістю, коли мова йде про жінок. Навіть не уявляю, скільки разів за моє життя мене закликали всіляко зберігати "красу та молодість", якщо порахувати рекламу, так ніби це одне й те ж. Але чи дійсно лише молода жінка виглядає привабливо? Звісно, ні. Я думаю, ми так легко “ведемось” на цей наратив, тому що людина переважно знаходить сексуально привабливими своїх ровесників, тобто, якщо для нас жінки, які значно старші за нас, не здаються сексуально привабливими, це не означає, що вони не привабливі для своїх ровесників.

Ми дуже багато чуємо про те, що чоловіки люблять молодих, про показники фертильності та тому подібне. Однак, реальність це заперечує, я знаю чимало жінок, які знаходять нове кохання у будь-якому віці. І це нове, чому людина, з якою жінка прожила життя, має розлюбити її від того, що вона стала старше? Він теж став.

І чи можливо, що жінка втрачає свою привабливість з віком, лише тому, що починає в собі сумніватись? Починає вважати, що вона вже стара та негарна, і я не маю на увазі кокетство, а коли справді погасли очі.

Одного разу в Інстаграмі мені трапився рілз, де молода жінка розповідала про всі процедури та ринопластику, яку вона перенесла, на фоні були її фото “до” та “після”. Я передивилась його тричі: не було ніяких очевидних змін, окрім того, що в неї засяяли очі і вона стала значно більш впевненою в собі, від чого вона виглядала красивою.

Якось один токсичний чоловік сказав мені:

— Мене не турбує, що в тебе є зморшки, мене турбує, що ти не переживаєш через них. Чому ти така впевнена в собі?

І я думаю, щось подібне і лежить в основі антиейдж маркетингу: жіночу впевненість в собі розшатують, назначаючи жінкам певний “термін придатності” до 30, чи 40, хто як хоче, або презентуючи певний візуальний еталон, до якого стимулюють прагнути. Агов, хто всі ці люди? Хто дав їм право вирішувати?

Страх перед старінням доводить до того, що жінки починають профілактично колоти собі ботокс, ледве їм виповнюється двадцять. І не тільки, не тільки...

Насправді реальні дослідження заперечують зв’язок між молодістю та привабливістю в чоловічих очах.

Самі чоловіки певного віку кажуть, що для них дивно, якщо в їх ровесниці немає зморшок на обличчі, ніби чогось не вистачає, якоїсь індивідуальної історії, написаної на обличчі, глибини, котра не властива юності.

Привабливість це набагато більш багатогранна річ ніж суто обличчя, це більше ніж зовнішність.

Я нічого не маю проти свого ейдж, кожен свій рік мені довелось заробити.

Буду рада почути ваші думки з цього приводу