Чому не завжди можна довіряти списку інгредієнтів

Чому не завжди можна довіряти списку інгредієнтів

Привіт-привіт! Насамперед хочу привітати нашу Оксану К. з днем народження! 🥳 Краса, розум, інтелігентність, доброта - це все наша Оксана. Яскравих тобі барв, тепла й усмішок! Нехай усе тобі вдається, нехай тебе на твоєму шляху завжди супроводжує успіх! 😘

З вітальною частиною закінчили, а тепер переходимо до наших косметичних буднів. Отже, щось давненько не було у стрічці ботанського занудства, тому сьогодні вирішила підкинути вам свіженьку порцію. Поговоримо про те, що список інгредієнтів у косметиці буває оманливим, і розберемо декілька таких прикладів (у тому числі скандальних, ааааааааа). Тож летс ґоу!

Коли йдеться про косметичні інгредієнти, ми часто чуємо абревіатуру INCI. INCI - це International Nomenclature for Cosmetic Ingredients. МОЗ Канади на своєму сайті пояснює детальніше, що це таке:
"Це система називання косметичних інгредієнтів, яка є багатомовною, багатонаціональною і базується на латині. Цю систему розробили у 1973 в American Cosmetic, Toiletry and Fragrance Association's International Nomenclature Committe".
Крім уніфікованих назв інгредієнтів система INCI також вимагає від виробників указувати ВСІ наявні у засобі інгредієнти (а не тільки "активні" чи ті, що мають привабливий вигляд), а також розташовувати їх у списку за процентним співвідношенням від того, якого у складі засобу найбільше, до того, якого найменше. Але це стосується інгредієнтів, яких у складі більше 1%; ті ж, яких у складі 1% і менше, виробник має право розташувати у списку рандомно (цим, до речі, виробники зазвичай і користуються, спершу зазначаючи якісь привабливі інгредієнти, а вже в самісінькому кінці - всілякі консерванти, нейтралізатори металевих іонів тощо). Тому радіти, що пептиди в якійсь сироватці не в кінці списку, а посередині, звісно, можна, однак на ділі їх наврядчи там більше порівняно з іншими пептидними сироватками. Так, стоп, це я вже щось перескочила на іншу тему, соррі. Продовжуємо про INCI. За винятком оцього "правила 1%" система прекрасна та зручна і дозволяє нам з'ясувати, з чого ж насправді складається косметичний засіб (а то в назві хитрі маркетологи можуть написати що завгодно - що засіб містить якийсь унікальний комплекс чогось супер-пупер потужного, а на ділі у списку бачимо тільки силікони і світловідображальні часточки). Проблема з INCI у тому, що далеко не всі країни визнали цю систему. Наприклад, точно дотримуються системи INCI США, ЄС, Велика Британія, Канада, Японія. Отже, спискам інгредієнтів косметики цих країн можна довіряти.
На першому фото - список інгредієнтів американського засобу, тому я цьому списку довіряю.
Деякі виробники на своєму маркуванні також спеціально вказують, що їхні інгредієнти впорядковані відповідно до INCI. Наприклад, як на другому фото українського засобу, де бачимо позначку INCI. Така позначка стає у пригоді, коли ми не впевнені, що країна ухвалила стандарт INCI (а знайти повний список країн, що визнають INCI, і країн, що його ігнорують, мені не вдалося, хоча гуглила вже і так, і сяк).
Утім, як я вже зазначила, чимало країн не зобов'язали своїх виробників косметики дотримуватися INCI, і тут якраз у нас і виникає проблема, бо в такому разі виробники цілковито мають право вказати лише "активні інгредієнти", чи написати у списку щось типу "кремова база", чи "забути" вказати у складі консерванти, а то й узагалі не зазначати жоден список інгредієнтів, і це не буде порушенням, адже їхня країна не зобов'язує їх дотримуватися INCI. Тому зрозуміло, що виробники цим користуються. Отже, якщо виробником крему є, скажімо, Індія, і список інгредієнтів, зазначений на пакуванні, є підозріло гарним (тільки олії й екстракти), то це насторожує. Адже косметики без консервантів та емульгаторів (якщо у складі є і вода/екстракти, й олії) не буває. Кілька таких прикладів спробую прикріпити з сайту Мейкапу. У деяких із цих засобів не вказані консерванти; в інших не розписана база (зазначено тільки Base Q.S., у якій може бути намішано абсолютно все, включно з формальдегідами). Також, якщо у складі написано не латинські назви (наприклад, екстрактів рослин) і просто vitamin C чи vitamin A замість точного вказування форми вітаміну (наприклад, sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, retinol, retinaldehyde тощо), то це точно не INCI, отже, довіряти не можна. Завдання на самостійне опрацювання для бажаючих долучитися до секти косметичних ботанів: перегляьте списки інгредієнтів прикріплених засобів і з'ясуйте, що ж із цими списками не так, чому не можемо їм довіряти.

Знаю-знаю, у корейців дуже багато цікавих і дієвих засобів. І всі ми їх любимо. Але, але… Їхнім спискам інгредієнтів довіряти на 100% усе-таки не можна. Цю тему ми обговорювали у коментарях зі Свідома клієнтка, й ось нарешті я наважилася винести її на публічну дискусію. Я розумію, що тема непопулярна, адже серед нас стільки поціновувачів корейської косметики, але погляньмо на списки інгредієнтів, які подає Cos de Baha:

COS DE BAHA Niacinamide 20% + Zinc 4% Serum

Aloe Barbadensis Leaf Extract, Niacinamide, Glycerin, Propanediol, Zinc PCA, Arbutin, 1,2-Hexanediol, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Caffeine, *Camellia Sinensis Leaf Extract, *Sambucus Nigra Flower Extract, *Momordica Charantia Fruit Exttract, *Leontopodium Alpinum Extract.

У списку не зазначені консерванти, а без них водний розчин проживе скільки, днів два? Отже, тут явно вказані не всі інгредієнти.

COS DE BAHA Niacinamide 10 Serum

Organic Aloe Barbadensis Leaf Extract, Niacinamide, Propanediol, Glycerin,1,2-Hexanediol, Zinc PCA, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Dipotassium Glycyrrhizate, Organic Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract, Organic Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract, Organic Eucalyptus Globulus Leaf Extract, Organic Thymus Vulgaris (Thyme) Extract, Organic Aspalathus Linearis Extract.

Тут так сама ситуація: водний розчин без консервантів, тобто склад зазначений не повністю.

Cos De BAHA Lactic Acid Serum

Aloe Barbadensis Leaf Extract, Lactic Acid, Propanediol, Sodium Citrate, 1,2-Hexanediol, Arginine, Hydroxyethylcellulose, Camellia Sinensis Leaf Extract, Sambucus Nigra Flower Extract, Momordica Charantia Fruit Extract, Leontopodium Alpinum Extract.

Знову те саме

Cos De BAHA Galactomyces 94% Treatment Essence Serum

Galactomyces Ferment Filtrate (94%), Glycerin, Niacinamide (2%), 1,2-Hexanediol, Sodium Hyaluronate

І знову в нас водний розчин без консервантів. Згідно з ресурсом INCI Decoder інгредієнт 1,2-Hexanediol може підсилювати дію консервантів, але чию дію він підсилює, якщо у складі більше нічого консервуючого нема?

AHA/BHA Clarifying Toner

Aloe Barbadensis Leaf Extract, Glycolic Acid, Propanediol, 1,2-Hexanediol, Niacinamide, Betaine Salicylate, Salicylic Acid, *Hamamelis Virginiana Leaf Extract, *Rosmarinus Officinalis Extract, *Eucalyptus Globulus Leaf Extract, *Thymus Vulgaris Extract, *Aspalathus Linearis Extract

Навіть якщо припустити, що тут функцію консерванта виконує саліцилова кислота, у цьому засобі все одно явно бракує іншого необхідного для кислотних продуктів компонента - вирівнювача рівня pH, адже у складі бачимо гліколеву кислоту і ніацинамід, які без таких спеціальних допоміжних компонентів неможливо поєднати в одній формулі. На останньому фото - склад іще одного засобу від Cos de Baha, пропоную вам самостійно проаналізувати, чи список інгредієнтів у ньому повний.

Я не кажу, що корейські засоби погані, і не наговорюю на Cos de Baha. Вони дієві, тож точно містять усі обіцяні активи. Просто вони не настільки clean і green, як може здатися на перший погляд. Тож тут у першу чергу застереження для алергіків та власників чутливої шкіри: майте на увазі, що на маркуванні може бути вказано не все.

Нез'ясованим для мене лишається питання корейського імпорту з таким неповним маркуванням у ЄС. Як це можливо? Тут я знову гуглила-гуглила, та щось нічого конкретного не знайшла. Законодавство ЄС передбачає обов'язкове маркування імпортних косметичних засобів мовою країни, в яку їх завозять, і стежить за тим, щоб на засобах не було вказано непідтверджених обіцянок. Щодо списку інгредієнтів, то зазначено, що він має бути вказаний, і що саме мовою конкретної країни, де це продаватимуть. Але я ніде не знайшла, чи перевіряє європейський регулятор відповідність списків інгредієнтів системі INCI. Якщо комусь відома ця інформація, то поділіться, будь ласка.

Дякую всім, хто прочитав! І привітаймо всі разом нашу Оксану К.! 😘