LED терапія - чи дає вона дивовижний анти-ейдж ефект? Мій девайс і досвід

LED терапія - чи дає вона дивовижний анти-ейдж ефект? Мій девайс і досвід
LED терапія - чи дає вона дивовижний анти-ейдж ефект? Мій девайс і досвід

Як завжди, почнемо з теорії, а вже після цього - мій особистий суб'єктивний досвід. Отже, LED (light emitting diode) - це світлодіод. Світло буває різних кольорів залежно від довжини хвиль, відповідно, може давати різний ефект. LED - це не ультрафіолет, а корисне світло, здатне проникати у різні шари шкіри і регенерувати її. На можливість застосування LED для покращення стану шкіри першим звернуло увагу NASA, яке й почало розробляти цей метод неінвазивної терапії задля прискорення зцілення ран. Отже, технологія воістину космічна 😅

LED терапія - чи дає вона дивовижний анти-ейдж ефект? Мій девайс і досвід
LED терапія - чи дає вона дивовижний анти-ейдж ефект? Мій девайс і досвід

🔵 Синє світло допомагає у лікуванні акне, оскільки вбиває бактерії, що викликають акне. Воно також може регулювати вироблення себуму. Дослідження Американської академії дерматології (American Academy of Dermatology) показали, що більшість людей із акне, які використовують LED терапію синім світлом, бачать покращення стану шкіри, однак вона не здатна повністю очистити шкіру від акне.

🟢🟡 Зелене й жовте світло допомагають із чутливістю і нерівним тоном шкіри.

🔴 Червоне світло за рахунок стимуляції фібропластів стимулює вироблення колагену, тобто воно має анти-ейдж ефект, що було доведено експериментально (результати відповідного дослідження було оприлюднено у 2012 р. у Журналі фотомедицини та лазерної хірургії). Також воно може зменшити запалення і почервоніння, згладити зморшки і зробити шкіру рівнішою та м'якшою. Зі стимуляцією колагену пов'язаний ефект прискорення загоювання ран, тому LED терапію червоним світлом часто рекомендують після операцій. Дослідження показали, що червона LED терапія зменшує набряки і прискорює процес одужання. Але і це ще не все. Деякі дослідження також продемонстрували можливість покращення стану шкіри з псоріазом за рахунок червоного світла. Словом, так усе красиво, що як тут не повестися? Але є й інша сторона медалі: як пише Beauty Advisor, світло має проникати у шкіру на глибину 2,5 мм, і для того, щоби помітити ефект від LED терапії, треба пройти 6-10 процедур, але не будь-який девайс дасть цей ефект, адже для видимого результату важливими є: потужність лампи, форма імпульсу, щільність енергії, інтенсивність світла, тобто просто посвітити на себе кольоровою лампою - це не те, та й далеко не кожен спеціалізований апарат має всі відповідні характеристики. Крім цього, Dr. Elizabeth Buzney, доцент кафедри дерматології у Harvard Medical School, пише, що LED терапія - це цікава новітня галузь із потенціалом, але доказовості тут поки бракує. Отже, з одного боку, світлодіоди роблять щось хороше, але, з іншого боку, не всі, й узагалі це все неточно 🙄

Ціни на хороші апарати страшенно нелояльні (як приклад навела маску, що продається на Мейкапі, але це далеко не межа; у закордонних інтернет-магазинах є штуки за 1000, 2000 баксів, словом, задоволення дууууууже недешеве). Я довго боролася зі своєю внутрішньою жабою, і зрештою ми пішли на компроміс - скромний апарат за 80 євро (брала зі знижкою і давно). Згідно з інструкцією до девайсу на кожну ділянку шкіри треба світити 3 хвилини. Дивилася інструкції девайсів, що є на Мейкапі, там пишуть про 10-15 хвилин. Пафосна крута LED маска Dr. Dennis Gross теж запрограмована на 3 хвилини. Словом, час треба дивитися безпосередньо в інструкції до кожного окремого девайсу. Своєю цяцькою користуюся рік практично щодня (хіба, може, двічі на місяць пропускаю, коли дуже вже ліньки, бо повноцінний трітмент обличчя і шиї з таким крихітним девайсом займає півгодини).

Ну, і до найцікавішого. Що там нам обіцяли, анти-ейдж, розгладження зморшок, вирівнювання текстури і тону? Так от, не бачу нічого взагалі. У мене є зморшки навколо очей і складки на шиї, то вони всі на місці, нікуди не ділися, не згладилися. Словом, жодного ефекту після року щоденного використання немає. Може, дійсно, як пишуть у Beauty Advisor і Medical News Today, домашні девайси зовсім малопотужні, може, тільки салонний трітмент і дасть якийсь ефект, але тратити купу грошей на походи в салон із сумнівним результатом бажання нема. Одначе. Моя подруга придбала собі девайс із синім світлом від акне, то каже, що він дійсно допомагає, підсушує запалені елементи, й акне з ним проходить швидше. Не панацея, звісно, але загалом вона задоволена. Тому щось у цій LED терапії все-таки є. Але у принципі, якщо не маєте можливості купувати собі LED девайси, то ви абсолютно нічого не втрачаєте. Це все не більше, ніж пустощі.